Τούρτα μους σοκολά με ζαχαρόπαστα

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη. Φιλοξενήθηκα στο σπίτι του φίλου αρχιτέκτονα Σταύρου, που όταν δεν κάνει σχέδια για σπίτια, σχεδιάζει μαζί με τη Δώρα τη γυναίκα του, αρχιτεκτόνισσα επίσης, υπέροχες, γευστικότατες και υψηλής αισθητικής μοναδικές τούρτες. Μετά λοιπόν τα παραπάνω που διαβάσατε, καταλαβαίνετε τι φιλοξενώ, τι θα δείτε και τι  θα απολαύσετε στη συνέχεια. Άλλωστε οι φωτογραφίες που είναι πάντα πιο γλαφυρές  και πιο “μαρτυριάρες” από ένα κείμενο, ήδη σας έχουν προετοιμάσει γι’ αυτό το γευστικό εγχείρημα που μαζί  με όλες τις λεπτομέρειες του, θα σας βοηθήσουν να επιχειρήσετε να φτιάξετε και σεις μια μοναδική τούρτα, ιδανική για κάθε περίπτωση.

Και αν σας φοβίζει η παρασκευή της ζαχαρόπαστας, μην ανησυχείτε καθόλου, υπάρχει και έτοιμη στα ειδικά καταστήματα ζαχαροπλαστικής, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε. Οπότε τι απομένει; Ένα απλούστατο παντεσπάνι, το σιρόπι του και μια μους σοκολά. 

Η food collection τούρτα χωρίζεται στις πέντε παρακάτω φάσεις. Παντεσπάνι, σιρόπι, μους σοκολά, ζαχαρόπαστα και σύνθεση. Στη ζαχαρόπαστα να υπολογίζετε και τα στολίδια που θέλετε να φτιάξετε, για τη δική σας τούρτα.

Υλικά για το  παντεσπάνι ( για τούρτα περίπου 10-12 ατόμων)

  • Ζάχαρη 125 γρ.
  • 5 αβγά
  • Αλεύρι 125 γρ. για όλες τις χρήσεις
  • Κακάο 25 γρ.
  • 1 τσέρκι 21 cm. και αλουμινόχαρτο ή μια στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη.

20151121_0002

Εκτέλεση ( Το παντεσπάνι μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη, ώστε να κοπεί εύκολα)

  1. Αναμειγνύω και κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο.
  2. Χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά στο μίξερ για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτω το μείγμα αλευριού κακάου πολύ αργά και λίγο λίγο στο μείγμα αβγών ζάχαρης. Ανακατεύω απαλά για να μην ξεφουσκώσει.
  4. Φοδράρω το τσέρκι ή τη φόρμα με  αλουμινόχαρτο και ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα παντεσπάνι.
  5. Ψήνω το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά. Προτιμότερος ο αέρας.
  6. Περιμένω να κρυώσει καλά το παντεσπάνι και το κόβω με προσοχή σε 3 όμοιος κύκλους-φέτες.

20151121_0009 20151121_0011 20151121_0028 20151121_0031

Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζω τα υλικά για  την παρασκευή της μους. Σε μία ώρα τελικά έχω έτοιμο και ψημένο  το παντεσπάνι και τη μους σοκολάτας στο ψυγείο για να κρυώσει.

Υλικά για τη μους σοκολάτα

  • Κουβερτούρα 500 γρ.
  • Κρέμα γάλακτος 333 γρ. (ότι πει ο ζαχαροπλάστης και η ζυγαριά του)
  • Γάλα 250 γρ.

20151121_0017

Εκτέλεση

  1. Ρίχνω την κρέμα γάλακτος σε μίξερ και τη χτυπάω καλά, ώσπου να γίνει υδαρής. Κάτι σαν γιαούρτι και όχι σφιχτή σαν τη σαντιγύ.
  2. Βάζω το γάλα σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνω, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  3. Σπάω την κουβερτούρα μέσα σε ένα μεταλικό μπολ και χύνω σιγά σιγά το ζεστό γάλα. Περιμένω 1 λεπτό να μαλακώσει η κουβερτούρα. Τέλος ανακατεύω απαλά με το σύρμα ώσπου να λιώσει.
  4. Ανακατεύω απαλά τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μείγμα γάλακτος και κουβερτούρας.
  5. Μεταφέρω την ολοκληρωμένη μους σε πλατύ σκεύος, τη σκεπάζω με λαδόκολα και τη βάζω στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα, ώστε να κρυώσει και να  στέκεται όταν θα καλύψω με αυτήν, τις 3 φέτες και ολόκληρο το παντεσπάνι.

20151121_0018 20151121_0020 20151121_0023 20151121_0024

Υλικά για το σιρόπι

  • Ζάχαρη 150 γρ.
  • Νερό 130 γρ.
  • espresso περίπου 40 γρ. (εναλλακτικά νερό, ζάχαρη, κανέλα και φλούδα πορτοκαλιού)

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι, βράζω το νερό με τη ζάχαρη και τον espesso, 2-3 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού. Το αφήνω να κρυώσει.

Υλικά για την ζαχαρόπαστα

  • Ζάχαρη άχνη 400-500 γρ.
  • Γλυκόζη 70 γρ.
  • Γλυκερίνη βρώσιμη 2 γρ. (προαιρετικά, εάν η ζαχαρόπαστα χρησιμοποιηθεί αυθημερόν)
  • Ζελατίνη σε σκόνη 7-8 γρ.
  • Εκχύλισμα βανίλιας 3 γρ.
  • Μαργαρίνη 13 γρ.
  • Νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής 25 γρ.
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

20151121_0038

Εκτέλεση

  1. Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή φωτιά βάζω 25 γρ. νερό και τη ζελατίνη για να λιώσει, προσθέτω τη γλυκόζη, τη βρώσιμη γλυκερίνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύω καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατεβάζω από τη φωτιά και περιμένω λίγο να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ βάζω την άχνη, προσθέτω σιγά σιγά το υγρό μείγμα και αρχίζω το ζύμωμα, ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη που να μήν κολλάει στα χέρια.
  3. Προσθέτω σιγά σιγά το χρώμα της αρεσκείας μου, ζυμώνοντας  συνεχώς, ώσπου να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  4. Σε αυτή τη φάση και αφού έχω πλάσει καλά τη ζαχαρόπαστα που δεν κολλάει στα χέρια και έχει το επιθυμητό χρώμα, τυλίγω τη μπάλλα ζαχαρόπαστας σε μεμβράνη, την αφήνω στην άκρη και αρχίζω να μοντάρω την τούρτα.

20151121_004320151121_004420151121_004820151121_004520151121_0046

Συναρμολόγηση τούρτας

  1. Τοποθετώ το τσέρκι σε μεγάλο στρογγυλό δίσκο, τη βάση δηλαδή που θα βρίσκεται τελειωμένη η τούρτα. Γύρω γύρω και κάτω από το τσέρκι στρώνω κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να διατηρώ τη βάση καθαρή, όσο θα κάνω  το στρώσιμο της μους ανάμεσα στους κύκλους του παντεσπανιού. Στο τέλος βεβαίως  θα αφαιρέσω αυτά τα φύλλα αλουμινόχαρτου.
  2. Βάζω τον πρώτο δίσκο στο τσέρκι και με ένα πινέλο τον σιροπιάζω καλά. Καλύπτω το δίσκο με ένα μέρος από τη μους. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο και τρίτο δίσκο, φροντίζοντας να έχω αρκετή μους, με την οποία θα καλύψω και θα στρώσω καλά όλη την τούρτα. Ο τελευταίος δίσκος παντεσπανιού που θα γίνει και η επικάλυψη με τη ζαχαρόπαστα να είναι ολόισιος.
  3. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

20151121_0035 20151121_0037

  1. Συνεχίζω με τη ζαχαρόπαστα, την οποία και ανοίγω σε λεπτό φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από την τούρτα μου.
  2. Με προσοχή μεταφέρω και κεντράρω την ζαχαρόπαστα πάνω στην τούρτα, την οποία και έχω βγάλει  από το τσέρκι, την ισιώνω απαλα με ελαφρώς νοτισμένα χέρια και τέλος κόβω τα περισεύματα στη βάση της τούρτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  3. Τη στολίζω με  φιγούρες  που θα φτιάξω με τα κομμάτια της ζαχαρόπαστας που περίσεψε.

20151121_0049 20151121_0050 20151121_0052 20151121_005320151121_0082 20151123_0010

 

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Tags:

Comments

24 responses to “Τούρτα μους σοκολά με ζαχαρόπαστα”

  1. Χρυσα Γρηγοριαδου

    Δοκίμασα την τούρτα κ πραγματικά βγήκε υπέροχη! Εχω όμως μια ερώτηση? Για το παντεσπάνι χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή φαρινα?
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Γεια σου Χρύσα, χαίρομαι που πέτυχε η τούρτα σου, άρα οι οδηγίες μου βοήθησαν πολύ.Πράγματι αλεύρι για όλες τις χρήσεις βάλαμε, οπότε αφού πέτυχε και η δική σου, κράτα αυτό και για τις επόμενες γλυκές σου “τουρτοεπιχειρήσεις” Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!

  2. Ελενη

    Θέλω να ρωτήσω εάν την τούρτα την καλύπτουμε και γυρω γύρω με τη μους. Εάν ναι, δεν πρέπει να τη στρώσουμε χωρίς το τσερκι; Ευχαριστώ.

    1. Αγαπητή Ελένη, σωστή η απορία σου. Το τσέρκι μένει με την τούρτα μέσα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει η μους και να μην χάσουν τη φόρμα τους τα σιροπιασμένα παντεσπάνια, όταν το βγάλουμε.Και απλώς όταν αφαιρέσουμε το τσέρκι με ένα μαχαίρι στρώνουμε τα πλαϊνά της τούρτας, που λόγω του σιροπιού θα δεις ότι θα καλύπτονται κατά κάποιον τρόπο και με την μους. Έτσι έχοντας κρύα πια την τούρτα μας, την καλύπτουμε με την ζαχαρόπαστα. Ελπίζω να την φτιάξεις και να μου γράψεις και πάλι. Είμαι σίγουρη για την επιτυχία σου!

  3. Αννα

    Γεια σας. Έχω μια ερώτηση. Την τούρτα την καλύπτουμε ολόκληρη με την μους στο τέλος? Δεν υπάρχει περίπτωση να λειωσει η ζαχαροπαστα μετα?

    1. Γεια σου Άννα, αν προσέξεις στην συναρμολόγηση της τούρτας Νο2 θα δεις την απάντηση στην ερώτηση σου. Παρ’ όλα αυτά, εγώ σου κάνω copy paste την απάντηση… . Καλύπτω το δίσκο με ένα μέρος από τη μους. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο και τρίτο δίσκο, φροντίζοντας να έχω αρκετή μους, με την οποία θα καλύψω και θα στρώσω καλά όλη την τούρτα… Όχι δεν υπάρχει περίπτωση να λειώσει. Πρέπει να κρυώσει καλά, να σφίξει ώστε μετά να μπει η ζαχαρόπαστα. Αν διαβάσεις το πρώτο σχόλιο της ανάρτησης, θα δεις ότι η φίλη Χρύσα την έφτιαξε ακριβώς όπως είναι η συνταγή και της πέτυχε απόλυτα. Καλή σου επιτυχία. Θα χαρώ να μου γράψεις εντυπώσεις από το αποτέλεσμα σου.

  4. Anna K D

    Γεια σας. Έχω μια ερώτηση. Την τούρτα την καλύπτουμε ολόκληρη με την μους στο τέλος? Δεν υπάρχει περίπτωση να λειωσει η ζαχαροπαστα μετα?

    1. Βεβαίως και την καλύπτουμε ολόκληρη την τούρτα με τη ζαχαρόπαστα. Μπαίνει ψυγείο και σίγουρα δεν λειώνει. Μην ανησυχείς καθόλου. Καλή επιτυχία όποτε την φτιάξεις.

  5. Νελλη

    Γεια σου Δήμητρα . Ήθελα να ρωτήσω στο παντεσπάνι δεν βάζεις καθόλου βούτυρο ?

    1. Γεια σου Νέλλη, στο συγκεκριμένο παντεσπάνι, όπως θα δεις και στα υλικά δεν βάζουμε καθόλου βούτυρο και βγαίνει μια χαρά.Καλή σου επιτυχία.

  6. Σουζανα

    Εγω θελω ν ρωτήσω η τούρτα με ζαχαροπαστα μπορει να διατηρηθεί στ ψυγείο γι 3-4 μερες πχ ν την παρω νωρίτερα κ ν κρατησει μέχρι την ημερα τν γεννεθλιων;

    1. Σουζάνα για την τούρτα μπορείς να απευθυνθείς στο σάιτ Baking Architecs. Το αναφέρω και στο τέλος του αρχικού μου κειμένου, λίγο πιο πάνω από τα ΥΛΙΚΑ και τις μικρές φωτογραφίες που έχω για τούρτες. Στείλε εκεί μήνυμα και θα έχεις κάθε απάντηση.

  7. Μαρθα Παντρα

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για την συγκεκριμένη τούρτα τι μέγεθος ταψί χρησιμοποιείτε και πόσο ζαχαρόπαστα χρειάζεται σε κιλά χρειάζεται??

    1. Καλησπέρα Μάρθα, στα υλικά για το παντεσπάνι γράφω ακριβώς αυτό που ρωτάς. Παρ’ όλα αυτά κάνω αντιγραφή και μπορείς να δεις εδώ…1 τσέρκι 21 cm. και αλουμινόχαρτο ή μια στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη. Επίσης στα υλικά για την ζαχαρόπαστα υπάρχουν ακριβώς οι ποσότητες που θα χρειαστείς για να την φτιάξεις. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.

  8. ΕΙΡΗΝΗ ΦΩΚΙΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΖΑΝΑ
    ΑΝ ΔΗΛ Η ΤΟΥΡΤΑ ΑΥΤΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ΄.

    1. Εννοείται ότι η τούρτα μπαίνει ψυγείο, όπως κάθε γλυκό που έχει ευαίσθητα υλικά.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο.

  9. Μάγια

    Φίλη μου εμένα το παντεσπάνι δεν φούσκωσε! Ουσιαστικά έγινε μόνο 1/3 …

    1. Αγαπητή Μάγια ειλικρινά λυπάμαι. Πολλές φορές και ενώ χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά και βεβαίως την ίδια τεχνική, κάτι πάει στραβά και δεν μας βγαίνει η συνταγή στα γλυκά. Αλλά το παντεσπάνι είναι σχετικά μια εύκολη παρασκευή. Η αλήθεια μια φορά και μένα δεν φούσκωσε όσο έπρεπε αλλά μου βγήκαν δυο κύκλοι. Περίεργο που εσένα βγήκε απ’ ότι κατάλαβα μόνο το 1/3 του ύψους. Μήπως άνοιξες το φούρνο σου; Όπως και να έχει κάνε άλλη μια προσπάθεια με το παντεσπάνι, αξίζει τον κόπο. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

  10. Χριστίνα

    Πόσα κιλά βγαίνει η τούρτα;

    1. Αγαπητή Χριστίνα, η αλήθεια δεν θυμάμαι ακριβώς, μιας και η τούρτα έχει φτιαχτεί εδώ και κάποια χρόνια. Όμως υπολογίζοντας τα υλικά, πάνω κάτω, είναι τουλάχιστον 1.300-1.400 γρ. Αρκετά καλή ποσότητα για 8-10 άτομα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

  11. Τα υλικά της τούρτας μπορούμε να διπλασιαστεί για μακρόστενη φόρμα

    1. Φαντάζομαι αν γίνει με προσοχή, να σας πετύχει.
      Εύχομαι καλή σας επιτυχία. Όταν τη φτιάξετε, στείλτε
      πάλι ένα μήνυμα με το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πολύ!

  12. Effrosyni

    Καλησπέρα, η ζαχαρόπαστα για να γίνει έτσι ωραία κ γυαλιστερή τι χρειάζεται;

    1. Καλημέρα και από μένα. Η αλήθεια την τούρτα την έφτιαξε φίλος μου, δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο απ’ ό,τι υπάρχει στην αναλυτική συνταγή της τούρτας.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας και καλή επιτυχία.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *