Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη. Φιλοξενήθηκα στο σπίτι του φίλου αρχιτέκτονα Σταύρου, που όταν δεν κάνει σχέδια για σπίτια, σχεδιάζει μαζί με τη Δώρα τη γυναίκα του, αρχιτεκτόνισσα επίσης, υπέροχες, γευστικότατες και υψηλής αισθητικής μοναδικές τούρτες. Μετά λοιπόν τα παραπάνω που διαβάσατε, καταλαβαίνετε τι φιλοξενώ, τι θα δείτε και τι θα απολαύσετε στη συνέχεια. Άλλωστε οι φωτογραφίες που είναι πάντα πιο γλαφυρές και πιο “μαρτυριάρες” από ένα κείμενο, ήδη σας έχουν προετοιμάσει γι’ αυτό το γευστικό εγχείρημα που μαζί με όλες τις λεπτομέρειες του, θα σας βοηθήσουν να επιχειρήσετε να φτιάξετε και σεις μια μοναδική τούρτα, ιδανική για κάθε περίπτωση.
Και αν σας φοβίζει η παρασκευή της ζαχαρόπαστας, μην ανησυχείτε καθόλου, υπάρχει και έτοιμη στα ειδικά καταστήματα ζαχαροπλαστικής, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε. Οπότε τι απομένει; Ένα απλούστατο παντεσπάνι, το σιρόπι του και μια μους σοκολά.
Η food collection τούρτα χωρίζεται στις πέντε παρακάτω φάσεις. Παντεσπάνι, σιρόπι, μους σοκολά, ζαχαρόπαστα και σύνθεση. Στη ζαχαρόπαστα να υπολογίζετε και τα στολίδια που θέλετε να φτιάξετε, για τη δική σας τούρτα.
Υλικά για το παντεσπάνι ( για τούρτα περίπου 10-12 ατόμων)
- Ζάχαρη 125 γρ.
- 5 αβγά
- Αλεύρι 125 γρ. για όλες τις χρήσεις
- Κακάο 25 γρ.
- 1 τσέρκι 21 cm. και αλουμινόχαρτο ή μια στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη.
Εκτέλεση ( Το παντεσπάνι μπορεί να φτιαχτεί και από την προηγούμενη, ώστε να κοπεί εύκολα)
- Αναμειγνύω και κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο.
- Χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά στο μίξερ για 5 λεπτά.
- Προσθέτω το μείγμα αλευριού κακάου πολύ αργά και λίγο λίγο στο μείγμα αβγών ζάχαρης. Ανακατεύω απαλά για να μην ξεφουσκώσει.
- Φοδράρω το τσέρκι ή τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα παντεσπάνι.
- Ψήνω το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά. Προτιμότερος ο αέρας.
- Περιμένω να κρυώσει καλά το παντεσπάνι και το κόβω με προσοχή σε 3 όμοιος κύκλους-φέτες.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζω τα υλικά για την παρασκευή της μους. Σε μία ώρα τελικά έχω έτοιμο και ψημένο το παντεσπάνι και τη μους σοκολάτας στο ψυγείο για να κρυώσει.
Υλικά για τη μους σοκολάτα
- Κουβερτούρα 500 γρ.
- Κρέμα γάλακτος 333 γρ. (ότι πει ο ζαχαροπλάστης και η ζυγαριά του)
- Γάλα 250 γρ.
Εκτέλεση
- Ρίχνω την κρέμα γάλακτος σε μίξερ και τη χτυπάω καλά, ώσπου να γίνει υδαρής. Κάτι σαν γιαούρτι και όχι σφιχτή σαν τη σαντιγύ.
- Βάζω το γάλα σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνω, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Σπάω την κουβερτούρα μέσα σε ένα μεταλικό μπολ και χύνω σιγά σιγά το ζεστό γάλα. Περιμένω 1 λεπτό να μαλακώσει η κουβερτούρα. Τέλος ανακατεύω απαλά με το σύρμα ώσπου να λιώσει.
- Ανακατεύω απαλά τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μείγμα γάλακτος και κουβερτούρας.
- Μεταφέρω την ολοκληρωμένη μους σε πλατύ σκεύος, τη σκεπάζω με λαδόκολα και τη βάζω στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα, ώστε να κρυώσει και να στέκεται όταν θα καλύψω με αυτήν, τις 3 φέτες και ολόκληρο το παντεσπάνι.
Υλικά για το σιρόπι
- Ζάχαρη 150 γρ.
- Νερό 130 γρ.
- espresso περίπου 40 γρ. (εναλλακτικά νερό, ζάχαρη, κανέλα και φλούδα πορτοκαλιού)
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράζω το νερό με τη ζάχαρη και τον espesso, 2-3 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού. Το αφήνω να κρυώσει.
Υλικά για την ζαχαρόπαστα
- Ζάχαρη άχνη 400-500 γρ.
- Γλυκόζη 70 γρ.
- Γλυκερίνη βρώσιμη 2 γρ. (προαιρετικά, εάν η ζαχαρόπαστα χρησιμοποιηθεί αυθημερόν)
- Ζελατίνη σε σκόνη 7-8 γρ.
- Εκχύλισμα βανίλιας 3 γρ.
- Μαργαρίνη 13 γρ.
- Νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής 25 γρ.
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
- Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή φωτιά βάζω 25 γρ. νερό και τη ζελατίνη για να λιώσει, προσθέτω τη γλυκόζη, τη βρώσιμη γλυκερίνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύω καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατεβάζω από τη φωτιά και περιμένω λίγο να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζω την άχνη, προσθέτω σιγά σιγά το υγρό μείγμα και αρχίζω το ζύμωμα, ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη που να μήν κολλάει στα χέρια.
- Προσθέτω σιγά σιγά το χρώμα της αρεσκείας μου, ζυμώνοντας συνεχώς, ώσπου να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Σε αυτή τη φάση και αφού έχω πλάσει καλά τη ζαχαρόπαστα που δεν κολλάει στα χέρια και έχει το επιθυμητό χρώμα, τυλίγω τη μπάλλα ζαχαρόπαστας σε μεμβράνη, την αφήνω στην άκρη και αρχίζω να μοντάρω την τούρτα.
Συναρμολόγηση τούρτας
- Τοποθετώ το τσέρκι σε μεγάλο στρογγυλό δίσκο, τη βάση δηλαδή που θα βρίσκεται τελειωμένη η τούρτα. Γύρω γύρω και κάτω από το τσέρκι στρώνω κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να διατηρώ τη βάση καθαρή, όσο θα κάνω το στρώσιμο της μους ανάμεσα στους κύκλους του παντεσπανιού. Στο τέλος βεβαίως θα αφαιρέσω αυτά τα φύλλα αλουμινόχαρτου.
- Βάζω τον πρώτο δίσκο στο τσέρκι και με ένα πινέλο τον σιροπιάζω καλά. Καλύπτω το δίσκο με ένα μέρος από τη μους. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο και τρίτο δίσκο, φροντίζοντας να έχω αρκετή μους, με την οποία θα καλύψω και θα στρώσω καλά όλη την τούρτα. Ο τελευταίος δίσκος παντεσπανιού που θα γίνει και η επικάλυψη με τη ζαχαρόπαστα να είναι ολόισιος.
- Βάζω την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
- Συνεχίζω με τη ζαχαρόπαστα, την οποία και ανοίγω σε λεπτό φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από την τούρτα μου.
- Με προσοχή μεταφέρω και κεντράρω την ζαχαρόπαστα πάνω στην τούρτα, την οποία και έχω βγάλει από το τσέρκι, την ισιώνω απαλα με ελαφρώς νοτισμένα χέρια και τέλος κόβω τα περισεύματα στη βάση της τούρτας με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Τη στολίζω με φιγούρες που θα φτιάξω με τα κομμάτια της ζαχαρόπαστας που περίσεψε.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply