Θράψαλο στο τηγάνι

Ε, όχι δεν το πέτυχα, δεν το πέτυχα το άτιμο. Όχι καλέ το τηγάνισμα, το ρολάρισμα του θράψαλου. Βρε τι το χάραξα απαλά και εξωτερικά, βρε τι το πίεσα ελαφρά με την ξύλινη όμορφη σπάτουλα μου, να κάτσει κάτω στον πάτο του τηγανιού, βρε τι το αναποδογύρισα. Αυτό εκεί ντούρο και flat. Κάποια στιγμή ρολάρισε σαν τα νεραντζάκια μου και μετά ξανά μανά, ίσιωσε και πέταξε μόνο μια ουρίτσα όρθια, έτσι για να δείχνει ότι δεν έδωσα μεγάλη προσοχή στην τεχνική του chef.

Τέλος πάντων,  ένα όμως έχω να πω. Το γευστικό αποτέλεσμα… λουκούμι κορίτσια. Και όχι τίποτ’ άλλο, νόμιζα ότι θα περίσσευε κιόλας, γιατί ήταν μεγάλο το θράψαλο. Βρε ίχνος δεν έμεινε. Και δεύτερο να είχαμε, θα το τσακίζαμε το ολόφρεσκο το θαλασσινό.

Όσο για τον πάγκο της κουζίνας, άσε, δεν θέλεις να μάθεις, λάδια και άγιος ο Κύριος. Χαλάλι όμως, το θράψαλο, αυτό το παρακατιανό ξαδελφάκι του καλαμαριού, έδωσε τα ρέστα του. Σε μας βεβαίως που το γευτήκαμε και αναστενάζαμε από ευχαρίστηση γευστική. Σύντομα θα επαναληφθεί το πείραμα και ελπίζω τότε, να πετύχει και η τεχνική του ρολαρίσματος. Έτσι για τα μάτια μωρέ και το food styling του chef.

Υλικά (για 2 καλές μερίδες)

  • 1 μεγάλο θράψαλο γύρω στα 800-850 γρ.
  • Ηλιέλαιο
  • 1 λεμόνι
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο, θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο

 Εκτέλεση

  • Καθαρίζω καλά το θράψαλο από τα εντόσθια, αφαιρώ τα πλοκάμια και την ουρά. Με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρώ την εξωτερική του μεμβράνη. Κόβω το κυρίως σώμα στα δύο, και τα πλοκάμια σε 3 κομμάτια.

  • Με το μαχαιράκι χαράσσω ελαφρά την εξωτερική πλευρά του θράψαλου.

  • Σε ένα τηγάνι βάζω το ηλιέλαιο την σκελίδα σκόρδου, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Τα αφήνω να σοταριστούν καλά ώστε να αρωματιστεί το ηλιέλαιο.

  • Τα αφαιρώ και βάζω πρώτα τα πλοκάμια και την ουρά στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζω γύρω στα 6 λεπτά, ενώ τα αναποδογυρίζω. Τα αφαιρώ και βάζω εναλλάξ τα δύο κομμάτια του σώματος αρχικά από την εξωτερική χαραγμένη πλευρά. Πιέζω με την ξύλινη κουτάλα. Τηγανίζω για 3 λεπτά και γυρίζω και από την άλλη πλευρά άλλα 3-4 λεπτά. Όχι παραπάνω. Τελειώνοντας το τηγάνισμα πετώ και μερικά ντοματίνια για χρώμα και για γεύση.

  • Το θράψαλο είναι πανέτοιμο, ζουμερό και αρκούντως τρυφερό.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *