Τάρτα με γροθοτυράκι Σύρου

Κρατώ στο ένα χέρι το στρογγυλό, Συριανό γροθοτυράκι με μάραθο, από αγελαδινό φρέσκο γάλα και στο άλλο γροθοτυράκι σκέτο. Μια γροθιά το καθένα, όπως άλλωστε υποδηλώνει η ονομασία τους. Μόλις τα έχω  πάρει φρέσκα φρέσκα, κατ’ ευθείαν από την πηγή  τους,  “ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ” και απ’ τα χέρια του ευγενέστατου και πρόθυμου να σε εξυπηρετήσει και να σου λύσει τυχόν απορίες, ιδιοκτήτη του.

13335919_1107280235989313_4508834745081306319_nΌχι δεν ξανά-πήγα στην όμορφη Σύρο. Η Σύρος όπως και  άλλες περιοχές της χώρας μας, ήρθε για άλλη μια χρονιά στην Τεχνόπολη Αθηνών, σ’ αυτήν  την πετυχημένη, υπέροχη  και γευστική γιορτή ” Ελλάδα γιορτή γεύσεις 2016 “. 132 εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα προϊόντα τους, έχουν έρθει για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίσουν και ενημερώσουν για τα καθιερωμένα αλλά και τα καινούργια τους είδη.
Περάσαμε από όλα τα περίπτερα, σταθήκαμε στα περισσότερα, γευτήκαμε πολλά και διαφορετικά καλούδια και αγοράσαμε αρκετά, ώστε να έχουμε τη γεύση και κυρίως την αίσθηση του τι θαύματα γίνονται από παλιούς και νέους παραγωγούς που μοχθούν για να μας προσφέρουν τα καλύτερα.

Με τα Συριανά γροθοτυράκια στα χέρια, αλλά στην κουζίνα πια, την επόμενη μέρα αυτού του φεστιβάλ γεύσεων, σκέφτομαι πως θα τα αξιοποιήσω καλύτερα. Δεν το συζητώ, σίγουρα τρώγονται και μόνα τους ή σε χωριάτικη σαλάτα, συνδυασμός καταπληκτικός, αλλά το θέμα είναι να κάνουμε  κάτι διαφορετικό, όμορφο στην γεύση, αλλά και στα μάτια, που είναι τα πρώτα που απολαμβάνουν τα  όποια μαγειρικά αποτελέσματα και την αισθητική τους.

20160614_0007Αποφασίζω για μια τάρτα τυριού με βασικό υλικό το γροθοτυράκι με το μάραθο. Ούτως ή άλλως λατρεύω το μάραθο και τη ρίζα του, που την χρησιμοποιώ τακτικά στη μαγειρική μου. Θα μου πεις τώρα, “τάρτα τυριού; ε, δεν είναι και κάτι πρωτότυπο.” Θα συμφωνήσω μαζί σου, όμως περίμενε και θα δεις.
Πρώτα πρώτα δεν χρειαζόμαστε καθόλου ψήσιμο, ένα το κέρδος. Δεύτερον, εδώ και καιρό έχω στο μυαλό μου μια τάρτα, θα μου επιτρέψετε να πω δικής μου έμπνευσης, που όμως και για να είμαι ειλικρινής με οδήγησε στη σκέψη αυτή η κλασική τάρτα που γίνεται με μπισκότα και βούτυρο. Τα γλυκά μπισκότα λοιπόν τα αντικαθιστώ με φρυγανιές ολικής και έτσι έχω στα γρήγορα, μια νόστιμη ελαφρώς ουδέτερη βάση που θα μου αναδείξει τέλεια την γέμιση-κρέμα από το γροθοτυράκι μάραθου, λίγη κρέμα γάλακτος και ανθότυρο, Συριανό και αυτό.

Ας αφήσω όμως τα πολλά λόγια, οι εικόνες και η εύκολη συνταγή που ακολουθούν είναι τα πειστήρια για το επιτυχές αποτέλεσμα. Εδώ πρέπει να πω ότι τη συνταγή αυτή και κυρίως τη λεπτή βάση της τάρτας την κάνω για πρώτη φορά. Όμως δεν είχα την υπομονή να την ξαναφτιάξω και μετά να σας την παρουσιάσω. Βγήκε τόσο τέλεια που είμαι σίγουρη και για τη δική σας επιτυχημένη προσπάθεια.

Υλικά για τη λεπτή βάση τάρτας (για φόρμα στρογγυλή ή τσέρκι διαμέτρου 20-21 εκ.)

  • 10 μεγάλες φρυγανιές χωριάτικες, ολικής 120 γρ. από συσκευασία που περιέχει 2 πακέτα
  • 80-100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο

Υλικά για την κρέμα γέμιση

  • 1 γροθοτυράκι με μάραθο
  • 2-3 κ.σ. γεμάτες ανθότυρο
  • 40 ml ή ένα σφηνάκι κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • 2 κ.σ. γεμάτες λιωμένη μαργαρίνη
  • Κουκουνάρι περίπου 50 γρ
  • Ντοματίνια τύπου ελιάς ή βελανίδι

20160613_0004

Εκτέλεση

  1. Βάζω τις φρυγανιές στο μούλτι και τις αλέθω.
  2. Τις ανακατεύω σε ένα μπολ καλά με τη λιωμένη μαργαρίνη. Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι σαν βρεγμένα ψίχουλα. Ζυμώνω ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθούν με τη μαργαρίνη.
  3. Στρώνω στη φόρμα μου αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνω τις θρυμματισμένες και βρεγμένες με τη μαργαρίνη φρυγανιές και τις απλώνω προσεχτικά με σπάτουλα, κουτάλι ή με τα δάχτυλα σε όλο τον πάτο. Βάζω τη φόρμα στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα.
  4. Εντωμεταξύ τρίβω όλο το γροθοτυράκι σε ένα μπολ, ρίχνω τον ανθότυρο, την κρέμα ή το γάλα και τις 2 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη. Ανακατεύω καλά, ώστε να έχω μια όμορφη δεμένη κρέμα. Την απλώνω προσεχτικά πάνω από τη κρύα και σταθερή πια λεπτή βάση τάρτας, μέσα στη φόρμα μου.
  5. Τοποθετώ περιμετρικά της φόρμας τα ντοματίνια, πιέζοντας τα ελαφρώς μέσα στη γέμιση, κρέμα τυριού. Πασπαλίζω και τα κουκουνάρια, τα οποία επίσης τα σπρώχνω μέσα στη γέμιση με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού από την ανάποδη πλευρά.
  6. Βάζω την τάρτα μου στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή από την προηγούμενη μέρα που θέλω να την προσφέρω.
  7. Για να βγει από τη φόρμα, απλώς ανοίγουμε το δαχτυλίδι της, τη μεταφέρουμε με το αντικολλητικό χαρτί  σε στρογγυλή πιατέλα και εκεί αφαιρούμε  με προσοχή το  χαρτί. Την κόβουμε σε τρίγωνα και την μεταφέρουμε σε ατομικά πιάτα με τη βοήθεια τριγωνικής σπάτουλας ή μεγάλου μαχαιριού.

20160613_0006     20160613_0013

20160613_0007     20160613_0010

20160613_0011     20160613_0014

20160613_0017     20160614_0002

20160614_0010

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *