Σούπα βελουτέ μαραθόριζας, πράσου

Έχει βαριά συννεφιά, έχει αέρα και ψύχρα. Έχει δέκατα, πονόλεμο, βήχα και κρυάδες. Έχει τα χάλια του και ο καιρός και η φανταστική μου φίλη το Μαράκι.
-Δε μου φτάνουν όλα τα παραπάνω, έχω και χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτές στις μέρες, προσθέτει το Μαράκι.
-Αν είναι μόνο γι’ αυτές τις μέρες, το σώζουμε το θέμα, απαντώ αποφασιστικά εγώ. Και της κακοδιαθεσίας και της αυτοεκτίμησης που έχει πέσει στα τάρταρα. Λογικό το βρίσκω. Διπλές κάλτσες, διπλές ζακέτες, ρόμπα, χαρτομάντηλα ένα τριγύρω, η μύτη να στάζει, η θερμοφόρα να περιμένει τη σειρά της και οι παστίλιες λαιμού όπου λάχει… ε, δεν έχουμε και την καλύτερη εικόνα Μαράκι μου.
-Τι κάνουμε λοιπόν, ρωτά ασθμαίνοντας το κορίτσι μου.
-Ένα καυτό μπάνιο εσύ, και μια καυτή σούπα σπέσιαλ, εγώ. Αλλάζεις ρούχα εσύ, φτιάχνεις μαλλί, ένα ελαφρύ φον ντε τεν, ρουζ στο μάγουλο οπωσδήποτε και εγώ σερβίρω τη σούπα στο πιο βαθύ πιάτο. Βγάζω και το κόκκινο κρασί, θερμοκρασία δωματίου. Ένα γεμάτο ποτηράκι αντί για το σιρόπι αυτό το μεσημέρι, λέω αποφασιστικά.

Μιλώ με τη σιγουριά, τουλάχιστον ενός πεντάστερου Michelin chef, που έχει επίσης και το ντοκτορά κλινικού ψυχολόγου και που άνετα, πετάει την ποδιά του και τρέχει από το gourmet εστιατόριο του, στο ιατρικό ανάκλιντρο για να διερευνήσει τα εσωεξώψυχα του “πελάτη”του.Όμως ο καλός φίλος έτσι φαίνεται. Βγάζει τα “διπλώματα” του στο τραπέζι και ανάλογα με την περίσταση τραβάει το κατάλληλο.

Η μαραθοριζοπρασόσουπα μου εκπληκτική, δυο καυτά πιάτα η καθεμιά μας. Παρακαλώ μη ξεχάσετε να στολίσετε με χρώμα και τη σούπα σας και το (ίσως ταλαιπωρημένο) κορμάκι σας θα έλεγα. Έχει μεγάλη σημασία για την ταχεία και καλή ανάρρωση του.
Το Μαράκι μου περδίκι και εγώ ετοιμάζομαι για νέα ονειρικά και μαγειρικά ταξίδια. Σας θέλω συνοδοιπόρους. Όλο και κάποια λύση θα βρούμε μαζί. Είτε ψάχνοντας στις γεωγραφικές συντεταγμένες, είτε στα κιτάπια του κόσμου, είτε στα μάτια που ψάχνουν μια κάποια λύση στα καθημερινά τους προβλήματα.

Υλικά (για 4-6 πιάτα)

  • 2 μαραθόριζες (φινόκιο) περίπου 500 γρ.
  • 2 μεγάλα πράσα
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 λίτρο (4 φλιτζ.) ζεστό ζωμό κοτόπουλο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο τυρί
  • Μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι πιπέρι, κόκκους κόκκινου πιπεριού

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά και κόβω σε φέτες τις μαραθόριζες, καθώς και τα κοτσάνια τους. Κόβω σε φετούλες και τα πράσα, έχοντας κρατήσει όμως ένα μέρος από το λευκό μέρος, το οποίο κόβω κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες. Σοτάρω αυτές τις πρασολωρίδες με λίγο βούτυρο, τις αφήνω στην άκρη και τις χρησιμοποιώ στο τέλος για να διακοσμήσω τα πιάτα.

  • Ρίχνω σε μια κατσαρόλα μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και τις ροδέλες από τις μαραθόριζες και τα πράσα. Αλατίζω ελαφρά. Σοτάρω για περίπου 5-6 λεπτά ώσπου να πέσει ο όγκος των λαχανικών. Προσθέτω το ζεστό ζωμό , σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσουν τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά.

  • Με μια κουτάλα μεταφέρω τη σούπα στο μπλέντερ και πολτοποιώ ώσπου να γίνει μια όμορφη παχύρευστη κρέμα.

  • Ρίχνω αυτή την κρέμα στην κατσαρόλα, προσθέτω το γιαούρτι και το τυρί. Πασπαλίζω με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ανακατεύω καλά και διατηρώ τη σούπα ζεστή.

  • Τέλος σερβίρω τη βελουτέ σούπα σε ζεστά μπολ, έχοντας προσθέσει από πάνω τις σοταρισμένες πρασολωρίδες. Πασπαλίζω με κόκκους κόκκινου πιπεριού και φυλλαράκια απ’ τις μαραθόριζες, για να ζωντανέψει το χρώμα της. Εκπληκτική, μαλακτική, γευστικότατη, ανακουφιστική, γιορτινή και προεόρτια ενός ωραίου φιλικού τραπεζιού.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *