Ψωμάκια μπύρας

Θεόκριτου Ειδύλλια

Δήμητρα συ χιλιόκαρπη, τούτο μου το χωράφι
κάνε το καλοδούλευτο και πολυκαρποφόρο.
Σφίγγετε τα δεμάτια σας να μην τα ‘δούν διαβάτες.
και πουν: εργάτες είν’ αυτοί; κρίμα στο ‘μεροδούλι.
Ας βλέπουν πίσω οι θημωνιές ή στο βοριά ή στη δύση.
Έτσι μονάχα θα μπορούν τα στάχυα να φουσκώνουν.
Όσοι αλωνίζουν, μη ζητούν ύπνο το μεσημέρι
αυτή την ώρα τρίβονται σαν άχυρα τα στάχυα.
Όταν ξυπνά ο κορυδαλλός αρχίσετε το θέρος
και πάψετε όταν κοιμηθή στο κάμμα αναπαυθήτε.
Καλότυχος ο βάτραχος με τη ζωή που κάνει,
μηδέ φροντίζει για νερό, γιατί παντού το βρίσκει.
Βράσε καλλίτερα φακή φιλάργυρ’ επιστάτη,
μη κόβοντας το κύμινο κόψης το δάχτυλό σου.
Τέτοια τραγούδια, θεριστή, πρέπουν στους θεριστάδες
κι όσο για την αγάπη σου, που κατατυραγνά σε,
τραγούδα την στη μάννα σου ταχυά μόλις ξυπνήση.

(Μετάφραση Ι. Πολέμη)

 

23-7-thumb-large

Πλάσιμο ψωμιού στη Βοιωτία   (5ος αιώνας π.χ.)

 

Υλικά

  • Μισό κιλό αλεύρι (και κάτι παραπάνω) που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτάκι μπύρας 0,33L
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • Γλυκάνισο
  • Δενδρολίβανο
  • Σουσάμι
  • Μαυροκούκι (Nigella Sativa)
  • Παπαρουνόσπορο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 λαδόκολλα

20140126_0013

Εκτέλεση

  1. Βάζω το αλεύρι σε μια λεκάνη.
  2. Ρίχνω το αλάτι.
  3. Ρίχνω όλη τη μπύρα και αρχίζω να ανακατεύω καλά.
  4. Προσθέτω και άλλο λίγο αλεύρι, τόσο όσο να απορροφηθεί όλη η μπύρα.
  5. Ζυμώνω ώσπου να έχω μια όμορφη μαλακιά ζύμη.
  6. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη, στο ένα βάζω γλυκάνισο, στο άλλο φύλλα δενδρολίβανου.
  7. Πλάθω δυο φρατζολίτσες.
  8. Τις κόβω με κοφτερό μαχαίρι σε φαρδιές ροδέλες.
  9. Φορμάρω τις ροδελίτσες με τα χέρια,  τις βάζω σε ταψί φούρνου πάνω σε λαδωμένη λαδόκολλα.
  10. Τις λαδώνω και τις πασπαλίζω με σουσάμι, μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο.
  11. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 25 λεπτά.
  12. Αν δεν έχουν πάρει χρώμα, ψήνω άλλα 2-3  λεπτά σε δυνατό φούρνο.

20140126_0016 20140126_0019 20140126_0023 20140126_0026 20140126_0034

Tips

Τη λαδόκολλα τη λαδώνω, γιατί έτσι ροδίζει πολύ όμορφα και η βάση των ψωμιών.

Αν δεν φαγωθούν την ίδια μέρα  ( βγαίνουν περίπου 14-16 ψωμάκια) τα διατηρώ  στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *