Πατάτες πουρές

20150410_0004Το νερό στη μεγάλη μπλε κατσαρόλα σιγόβραζε, ενώ οι πατάτες πηγαινοέρχονταν παραδομένες, όπως οι επιβάτες σε γεμάτο λεωφορείο. Η κουζίνα γέμισε με τη ζέστη του νερού που εξατμιζόταν και τη μυρωδιά του γάλακτος που ζεσταινόταν, ενώ το τελευταίο φως έμπαινε ροζ από τα παράθυρα. Η Λίλιαν άναψε το φως πάνω από την κουζίνα και έλεγξε ακόμη μια φορά τις πατάτες με τη μυτερή άκρη ενός μαχαιριού. Έτοιμες. Τράβηξε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άδειασε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.

Τίναξε και την τελευταία σταγόνα νερού από τις πατάτες. Η φλούδα έβγαινε εύκολα, σαν σάλι που γλιστράει από γυναικείους ώμους. Η Λίλιαν έριξε το ένα κομμάτι μετά το άλλο μέσα στο μεγάλο μεταλλικό μπολ, ύστερα έβαλε μπρος το μίξερ και παρατήρησε τα κομμάτια να αλλάζουν από σχήμα σε υφή, από σωρούς σε άμορφα σύννεφα σε βαμβάκι. Φέτες βουτύρου έλιωναν σχηματίζοντας μακριά λαμπερά ρυάκια κίτρινου χρώματος μέσα στη δίνη του λευκού. Πήρε τη μικρότερη κατσαρόλα και έχυσε αργά το γάλα στις πατάτες. Ύστερα αλάτι. Όσο χρειαζόταν.

Σαν να σκέφτηκε κάτι ξαφνικά, την τελευταία στιγμή πήγε στο ψυγείο και έβγαλε ένα σκληρό κομμάτι παρμεζάνα. Έτριψε λίγο πάνω στο ξύλο κοπής, ύστερα πήρε τις νιφάδες του τυριού με τα δάχτυλά της και τις έριξε προσεκτικά στο μίξερ, όπου χάθηκαν μέσα στο μείγμα. Έσβησε το μίξερ, πέρασε το δάχτυλό της από την επιφάνεια και δοκίμασε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της ΕΡΙΚΑ ΜΠΑΟΥΕΡΜΑΪΣΤΕΡ – Μαθήματα υψηλής μαγειρικής
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 2009

Υλικά

  • 700-800 πατάτες
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 1 μπολάκι τριμμένη παρμεζάνα
  • Φρέσκο γάλα, περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

20150426_0022

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις πατάτες τις κόβω σε χοντρούς κύβους και τις βράζω ώσπου να μαλακώσουν. Περίπου 8-10 λεπτά.
  2. Τις στραγγίζω καλά και όσο είναι ακόμα ζεστές τις λιώνω με ένα πιρούνι.
  3. Τις ξαναβάζω στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά για να λιώσει και σιγά σιγά προσθέτω και το γάλα. Βάζω τόσο γάλα όσο χρειάζεται για να μην γίνει ο πουρές νερουλός.
  4. Τέλος ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα στην οποία έχει βάλει και το μοσχοκάρυδο.
  5. Σερβίρω με ντοματίνια σοτέ σκορδάτα.

20150426_0027 20150426_0029

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *