Μελιτζανοσαλάτα η πορτοκαλένια

Το μεσημεριανό μενού περιελάμβανε και τζατζίκι. Έχεις πια επιστρέψει από τη λαϊκή με όλα τα καλά της, ανοίγεις τις τσάντες, τακτοποιείς φρούτα και ζαρζαβατικά και με πανικό ανακαλύπτεις ότι στη βιασύνη σου λόγω της σημερινής βροχής, έχεις ξεχάσει να αγοράσεις το βασικό για το τζατζίκι… το αγγούρι.

Και τώρα τι γίνεται, ε ; Μικρό το κακό βεβαίως αλλά…;

SONY DSCΔεν υπάρχει αλλά… υπάρχουν μελιτζάνες. Ανασκουμπώνεσαι λοιπόν για τις όμορφες και γεμάτες γλύκα αυτή την εποχή μελιτζάνες σου. Μια μελιτζανοσαλάτα είναι η καλύτερη αντικαταστάτρια του χαμένου τζατζικιού και μάλιστα και με γιαούρτι μέσα, έτσι για να τη δροσίσεις και σε πείσμα για το χαμένο τζατζικάκι.  Το μάτι πέφτει και στα σφριγηλά και ζουμερά πορτοκάλια… Ναι ναι, κι απ αυτό θα βάλεις, το ξύσμα μόνο που θα δώσει τη γνωστή και δροσερή νότα του όμορφου αυτού εσπεριδοειδούς.

Ξέρεις, δεν το έχεις ξαναφάει αυτό το ορεκτικό , και κυρίως  δεν το έχεις διαβάσει πουθενά ως συνταγή, άσε που μπορεί να βγει και κάπως περίεργο! Μα τι ανόητα σκέφτεσαι  τόση ώρα, αφού είπαμε το εργαστήριο πειραμάτων, η κουζίνα δηλαδή αυτά περιμένει!!! Τα κάποια μικρά ή μεγάλα  λάθη, τις κάποιες παραλήψεις, τις αντικαταστάσεις υλικών για να βγει κάτι καινούργιο. Μπορεί απλό, απλούστατο… μπορεί όμως και κάτι εξαιρετικά γευστικό και σίγουρα διαφορετικό απ’ τα ήδη γνωστά.
Κάπως έτσι λοιπόν βγήκε και η σημερινή πορτοκαλένια μελιτζανοσαλάτα μου, που σας προτείνω θερμά να την φτιάξετε. Απλώς θα καταπλήξετε τους πάντες! Και βεβαίως θα πείτε ότι είναι δική σας, κατά δική σας και έμπνευση της στιγμής βλέποντας μελιτζάνες και γιαούρτι και πορτοκάλια να σας περιμένουν, να τα “μαγειρέψετε” και να δημιουργήσετε.

Μη διστάσετε, προγραμματίστε και φτιάξτε την. Είναι πανεύκολη και γευστικότατη!

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ελαιόλαδο, ξύδι, αλατοπίπερο

20140902_0009Εκτέλεση

  1. Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις αλείφω με ελαιόλαδο.
  2. Τις τοποθετώ με την κομμένη πλευρά σε ταψάκι με λαδόκολλα.
  3. Τις ψήνω περίπου για 20 λεπτά περίπου στον αέρα στη δυνατότερη θερμοκρασία. (έχω το νου μου βεβαίως)
  4. Στα 20 λεπτά τις βγάζω, και με τη βοήθεια ενός κουταλιού και προσεχτικά αφαιρώ την ψύχα τους.
  5. Την βάζω σε βαθιά πιατέλα και όσο είναι ζεστή τη σπάω με πιρούνι.
  6. Προσθέτω αμέσως το γιαούρτι, το λιωμένο σκόρδο, το λαδόξυδο και λίγο αλατοπίπερο.
  7. Δοκιμάζω κι αν χρειαστεί διορθώνω τη γεύση προσθέτοντας επιπλέον όποιο απ τα υλικά χρειάζεται.
  8. Ανακατεύω απαλά και τέλος προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού.
  9. Σερβίρω με “μπαστουνάκια” καρότου, πιπεριάς και πολλά και διάφορα κριτσίνια και παξιμαδάκια.

20140902_0017 20140902_0022 20140902_0025 20140902_0026Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *