Λεμονάδα από λεμόνια

1.jpg_lightΝ. Σταυρίδης:  Ποιος είναι εδώ;
Γ. Γκιωνάκης: Εμείς οι δυο! Τι θέτε; Θέτε τίποτα;
Ν. Σταυρίδης: Έχεις μια πορτοκαλάδα ρε;
Γ. Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Ναι!
Γ. Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;
Ν. Σταυρίδης: Όχι από μούσμουλα! Πιάσε μια πορτοκαλάδα ρε!
Γ. Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα, λεμονάδα…
page138_1.jpg_lightΓ. Γκιωνάκης: Λεμονάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Άιντε λεμονάδα!
Γ. Γκιωνάκης: Από λεμόνια;
Ν. Σταυρίδης: Ω, ρε τι θα γίνω εγώ με δαύτον;… Ρε, έχεις μια γκαζόζα;
Γ. Γκιωνάκης: Γκαζόζα θέτε; Ε, μα τι θέτε;
Γ. Γκιωνάκης: Μια μου λέτε πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα, μια γκαζόζα…

 

ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ,  ταινία της Finos-Films 1960.  Η θρυλική σκηνή της πορτοκαλολεμοναδογκαζόζας σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας των Ν. Σταυρίδη – Γ. Γκιωνάκη.

stunning-paintings-by-dennis-wojtkiewicz-11.jpg_light.jpg +c stunning-paintings-by-dennis-wojtkiewicz-11.jpg_light.jpg +c

 

Υλικά (για 1 λίτρο πυκνό χυμό λεμονάδας)

  • 3 ποτήρια νερού, χυμό από φρέσκα λεμόνια (περίπου 2 – 2 1/2 κιλά λεμόνια)
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κ.σ. τρίμμα από τη φλούδα ακέρωτων λεμονιών

20150425_0003

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά 1-2 λεμόνια, να τα σκουπίσω και να τα ξύσω στη φλούδα, ώστε να πάρω 2 κ.σ. τρίμμα.
  2. Βάζω σε κατσαρολάκι το 1 ποτήρι νερό με τα 2 ποτήρια ζάχαρη και το τρίμμα να βράσουν για το σιρόπι της λεμονάδας.  Πέντε λεπτά βράσιμο από την αρχική στιγμή βρασμού είναι αρκετά.
  3. Βάζω το έτοιμο σιρόπι στην άκρη να κρυώνει και αρχίζω να στύβω τα λεμόνια, ώσπου να έχω τα 3 γεμάτα ποτήρια νερού, χυμό λεμονιών.
  4. Σουρώνω το χυμό και τον προσθέτω στο κρύο σιρόπι σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά.
  5. Την έτοιμη πια συμπυκνωμένη λεμονάδα την διατηρώ στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο μπουκάλι που πρέπει να κλείνει καλά.
  6. Φτιάχνω  τη λεμονάδα μου, βάζοντας ένα μέρος συμπυκνωμένο χυμό και 2 ή 3 μέρη νερό ανάλογα με το πόσο πυκνή τη θέλω.
  7. Τη σερβίρω εκτός από ποτήρια και σε γυάλινα μπουκαλάκια ή γυάλινα  βαζάκια μαρμελάδας με καλαμάκι,  προσθέτοντας και αρωματίζοντας την με δυόσμο, μέντα ή τζίντζερ. Μια άλλη πρόταση είναι με  φέτες από αγγουράκι. Τέλειος και δροσερός συνδυασμός.

20150426_0049 20150426_0046

Παρατήρηση

  • Οι περισσότερες συνταγές δίνουν ίση ποσότητα ζάχαρης με το χυμό λεμονιών. Αυτό όμως το θεωρώ υπερβολικό, εκτός αν μια νοικοκυρά φτιάξει ποσότητα λεμονάδας για ένα χρόνο, που τότε βέβαια η ζάχαρη χρειάζεται σαν συντηρητικό. Αν όμως φτιάξετε 2, 3 ή και 4 λίτρα για το καλοκαίρι σας, 1 ποτήρι ζάχαρης λιγότερο από το σύνολο του χυμού είναι αρκετό, χωρίς να χάνει η λεμονάδα μας τη γλύκα που χρειάζεται να έχει και διατηρείται μια χαρά.

 

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Λεμονάδα από λεμόνια”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Υπέροχη, φυσική λεμονάδα!!
    Δροσιστικότατη, ικανότατη να καταπραΰνει τη λάβρα των επερχόμενων καλοκαιρινών μεσημεριών και όχι μόνο!
    Ευχαριστούμε, Δήμητρα!Πάντα με ωραίες εμπνεύσεις και γλυκές δημιουργίες!

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα. Μια σπιτική λεμονάδα είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι που μας έρχεται. Εύκολη και δροσερή!

  2. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    στην υγειά μας βρε παιδιά!!!

    1. Στην υγεία σου Ελένη, ευχαριστώ για τα εύστοχα σχόλια σου!

  3. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    εγώ θα την κάνω χωρίς βράσιμο..οπως την εκανε η γιαγιά μου που δεν ειχε ψυγείο τότε!!διατηρείτε ανέπαφη!!
    τη δροσιά του να εχεις Δήμητρα!

    1. Η αλήθεια, η δροσερή λεμονάδα γίνεται και χωρίς να φτιάξεις σιρόπι και είναι εξίσου υπέροχη. Επέλεξα όμως να τη φτιάξω με ένα παχύρευστο σιρόπι για πιο δυνατή γεύση.

  4. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    αλλά και ο διάλογος με τον Σταυριδη και τον Γκιωνάκη όλα τα λεφτά!
    πολύ ψάξιμο και καλή δουλειά!!

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη!

Leave a Reply to ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *