Ν. Σταυρίδης: Ποιος είναι εδώ;
Γ. Γκιωνάκης: Εμείς οι δυο! Τι θέτε; Θέτε τίποτα;
Ν. Σταυρίδης: Έχεις μια πορτοκαλάδα ρε;
Γ. Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Ναι!
Γ. Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια;
Ν. Σταυρίδης: Όχι από μούσμουλα! Πιάσε μια πορτοκαλάδα ρε!
Γ. Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Πορτοκαλάδα, λεμονάδα…
Γ. Γκιωνάκης: Λεμονάδα θέτε;
Ν. Σταυρίδης: Άιντε λεμονάδα!
Γ. Γκιωνάκης: Από λεμόνια;
Ν. Σταυρίδης: Ω, ρε τι θα γίνω εγώ με δαύτον;… Ρε, έχεις μια γκαζόζα;
Γ. Γκιωνάκης: Γκαζόζα θέτε; Ε, μα τι θέτε;
Γ. Γκιωνάκης: Μια μου λέτε πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα, μια γκαζόζα…
ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ, ταινία της Finos-Films 1960. Η θρυλική σκηνή της πορτοκαλολεμοναδογκαζόζας σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας των Ν. Σταυρίδη – Γ. Γκιωνάκη.
Υλικά (για 1 λίτρο πυκνό χυμό λεμονάδας)
- 3 ποτήρια νερού, χυμό από φρέσκα λεμόνια (περίπου 2 – 2 1/2 κιλά λεμόνια)
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κ.σ. τρίμμα από τη φλούδα ακέρωτων λεμονιών
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά 1-2 λεμόνια, να τα σκουπίσω και να τα ξύσω στη φλούδα, ώστε να πάρω 2 κ.σ. τρίμμα.
- Βάζω σε κατσαρολάκι το 1 ποτήρι νερό με τα 2 ποτήρια ζάχαρη και το τρίμμα να βράσουν για το σιρόπι της λεμονάδας. Πέντε λεπτά βράσιμο από την αρχική στιγμή βρασμού είναι αρκετά.
- Βάζω το έτοιμο σιρόπι στην άκρη να κρυώνει και αρχίζω να στύβω τα λεμόνια, ώσπου να έχω τα 3 γεμάτα ποτήρια νερού, χυμό λεμονιών.
- Σουρώνω το χυμό και τον προσθέτω στο κρύο σιρόπι σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά.
- Την έτοιμη πια συμπυκνωμένη λεμονάδα την διατηρώ στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο μπουκάλι που πρέπει να κλείνει καλά.
- Φτιάχνω τη λεμονάδα μου, βάζοντας ένα μέρος συμπυκνωμένο χυμό και 2 ή 3 μέρη νερό ανάλογα με το πόσο πυκνή τη θέλω.
- Τη σερβίρω εκτός από ποτήρια και σε γυάλινα μπουκαλάκια ή γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας με καλαμάκι, προσθέτοντας και αρωματίζοντας την με δυόσμο, μέντα ή τζίντζερ. Μια άλλη πρόταση είναι με φέτες από αγγουράκι. Τέλειος και δροσερός συνδυασμός.
Παρατήρηση
- Οι περισσότερες συνταγές δίνουν ίση ποσότητα ζάχαρης με το χυμό λεμονιών. Αυτό όμως το θεωρώ υπερβολικό, εκτός αν μια νοικοκυρά φτιάξει ποσότητα λεμονάδας για ένα χρόνο, που τότε βέβαια η ζάχαρη χρειάζεται σαν συντηρητικό. Αν όμως φτιάξετε 2, 3 ή και 4 λίτρα για το καλοκαίρι σας, 1 ποτήρι ζάχαρης λιγότερο από το σύνολο του χυμού είναι αρκετό, χωρίς να χάνει η λεμονάδα μας τη γλύκα που χρειάζεται να έχει και διατηρείται μια χαρά.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply to ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ Cancel reply