Για την ώρα της λιγούρας, που πρέπει επειγόντως να βάλεις κάτι στο στόμα σου, για την ώρα αμηχανίας, για την ώρα της παρέας, της τηλεόρασης, της μαγειρικής, του εκνευρισμού, για την ώρα που χτυπά το τηλέφωνο και θέλεις οπωσδήποτε να αποφύγεις το Μαράκι και μασουλώντας, “τρώω τώρα πάρε αύριο”, για να κλείσεις το στόμα της φλύαρης φίλης, για καλοκαιρινό σινεμά, για το παγκάκι του διπλανού πάρκου τις ανοιξιάτικες νύχτες, μα για κάθε περίπτωση, τα κριτσινάκια ολικής με καρύδια και πορτοκάλι είναι η απόλυτη λύση.
Υλικά ( για 34 κομμάτια )
- 200 ml ηλιέλαιο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του
- 270 γρ. αλεύρι ολικής ή όσο πάρει
- 50 γρ. καρύδια κομμένα 1-2 στροφές στο μούλτι
- 50 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1/2 κ.γ. αλάτι ψιλό
- 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ρίχνω σε ένα άνετο μπολ το ηλιέλαιο και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτω το αλεύρι, τις νιφάδες της βρώμης, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύω και πλάθω όλα τα υλικά σε μια όμορφη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Προσθέτω στη ζύμη τα ψιλοκομμένα καρύδια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Ζυμώνω και πλάθω μια όμορφη μπάλα. Την αφήνω περίπου 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Παίρνω ένα μικρό καρυδάκι ζύμης και το πλάθω ανάμεσα στις παλάμες μου σε ένα μπαστουνάκι. Τελειώνω όλη τη ζύμη, τοποθετώντας τα άψητα κριτσινάκια σε ρηχό ταψί φούρνου και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Κλείνω το φούρνο, αλλά αφήνω το ταψί με τα κριτσινάκια άλλα 10 λεπτά μέσα και βεβαίως με κλειστή την πόρτα. Τα διατηρώ σε σκεύος που να κλείνει καλά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply