Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού

Φθινόπωρο κι’ η κυρά Μαρίτσα με την λουλουδάτη ποδιά της κουζίνας, μαχαίρια και ακόνια στον πάγκο εργασίας, να ετοιμάζεται να “τακτοποιήσει” τα φρεσκομαζεμένα και έτοιμα προς βρώσιν κυδώνια της. Κυδώνια να δουν τα μάτια σου, όχι δυο, τρία και σαχλαμάρες της κόρης που έχει πάρει δυο και σκέφτεται τον κόπο και τον χρόνο της και αν θα τα καταφέρει και φέτος. Τέλος πάντων.
Με την εικόνα αυτήν της μάνας, φοράω τη δική μου λουλουδάτη ποδιά, αναπολώ τις μυρωδιές του σπιτικού των παιδικών μου χρόνων, βγάζω από το βάθος του συρταριού και της λήθης, τον ταλαίπωρο, από τα χέρια της Μαρίτσας, παμπάλαιο τρίφτη και ξεκινώ για άλλο ένα Φθινόπωρο,  την επιχείρηση με τον κωδικό… Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού.
Το φθινόπωρο έχει τα δικά του δώρα. Ένα απ’ αυτά και το κυδώνι. Είτε σε φαγητό είτε σε γλυκό που είναι και πιο οικείο για την σύγχρονη νοικοκυρά. Σχεδόν όλες οι συνταγές κόβουν σε μπαστουνάκια τα κυδώνια για να τα βράσουν με τη ζάχαρη. Εγώ πάλι τα τρίβω με τον τρίφτη, όπως έκανε η μάνα μου δεκαετίες πριν. Ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να την ρωτήσω πως και τρίβει τα κυδώνια στον τρίφτη. Η αλήθεια είναι ότι το παιδί και για πολλά χρόνια, θεωρεί θέσφατο ό,τι γίνεται απ’ τον γονιό, ούτε βεβαίως θυμάμαι αν οι παλιές νοικοκυρές το έκοβαν σε μπαστουνάκια ή το έτριβαν σε τρίφτη. Ίσως για ευκολία και μιας και έφτιαχναν κιλά γλυκού, ο τρίφτης να ήταν πιο βολικός για την συγκεκριμένη διαδικασία. Πάντως η γλύκα του έτοιμου γλυκού, με όποιον τρόπο και από όποια χρυσοχέρα γίνει, παραμένει κλασική, διαχρονική και πάντα αγαπημένη.

   

Λεμόνι δεν χρησιμοποιώ καθόλου, ούτε για να μην αλλάξει το χρώμα, ούτως ή άλλως αυτό γίνεται, ούτε για να δέσει το σιρόπι του γλυκού. Ούτως ή άλλως και αυτό γίνεται. Άσε που το κυδώνι έχει και από μόνο του μια φυσική εξαιρετική οξύτητα που την καταλαβαίνεις και την απολαμβάνεις, όταν το γεύεσαι.

Αν σας ενδιαφέρουν τα κυδώνια με κρέας, ρίξτε μια ματιά στο “Μοσχάρι με κυδώνια το Αϊβαλιώτικο” γνήσια συνταγή από τις μακρινές, αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες. Της φίλης Βίβιαν Μητσάκου.

Υλικά (για δυο κιλά περίπου γλυκό)

  • 1 κιλό καθαρό κυδώνι (το έβγαλα από 2 μεγάλα κυδώνια χωρίς σημάδια)
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μπολάκι αμύγδαλα αποφλοιωμένα
  • 1+ 1/2 ποτήρια νερό
  • Φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κόβω τα κυδώνια στη μέση και μετά σε τέταρτα. Με ένα μαχαιράκι τα καθαρίζω από τη φλούδα τους και αφαιρώ τα κουκούτσια τους.
  2. Τα τρίβω στον τρίφτη και μετά τα τοποθετώ σε στρώσεις με τη ζάχαρη, στην κατσαρόλα που πρόκειται να τα βράσω. Τα αφήνω για 6-8 ώρες με τη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους. Το κυδώνι αν και είναι “στεγνός” καρπός, θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα υγρά βγάζει.
  3. Ανακατεύω το κυδώνι με τη ζάχαρη και το βράζω μόνο με τα υγρά του για 8 λεπτά, όχι παραπάνω.
  4. Το αφήνω όλο το βράδυ, έχοντας σκεπασμένη την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα. Την επόμενη μέρα ρίχνω στην κατσαρόλα 1+1/2 ποτήρια νερό, ανακατεύω και όταν αρχίσει ο βρασμός το αφήνω να βράσει 8-10 λεπτά μάξιμουμ. Το σιρόπι έχει σίγουρα δέσει και το κυδώνι είναι έτοιμο. Λίγο πριν κλείσω την φωτιά, ( 2-3 λεπτά ) ρίχνω τα αμύγδαλα, το τριμμένο γαρύφαλλο και τα αμύγδαλα.
  5. Αφήνω το γλυκό να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του. Το μοιράζω σε αποστειρωμένα βάζα.
  6. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πω, πώς και πότε τρώγεται το κυδώνι. Το ξέρουμε όλοι καλά, όταν μας πιάνει λιγούρα και ανοίγουμε ένα βαζάκι ή όταν μετά το φαγοπότι στα ταβερνεία, μας προσφέρετε γιαούρτι με μια δυο γενναίες κουταλιές απ’ το υπέροχο αυτό φθινοπωρινό γλυκό. Απολαύστε το!

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία

Comments

4 responses to “Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού”

  1. Eleni foti

    Έφερα κυδώνια απο τον Πύργο Ευρωστινης ξερικα και ετοιμάζομαι να το φτοιαξω αυριο…Δήμητρα με βοήθησες πολυ..δηλ.ετοιμη συνταγή…αλλά να βρε παιδί το αργείς να το τελειώσεις και γω δεν εχω υπομονή..
    Παντως μου αρεσει που δεν γίνεται σκούρο…μου αρεσει όπως το πέτυχες ξανθό…ίσως βάλω λίγο λεμόνι για να δέσει και να διατηρήσω αρκετό καιρό..

    1. Χαίρομαι για τα κυδώνια που έφερες, ξερικά μεν αλλά σίγουρα βιολογικά.
      Υπομονή θέλουν και λίγο χρόνο. Εσύ είσαι επιδέξια σε όλα τα μαγειρέματα.
      Καλά θα κάνεις και θα βάλεις χυμό λεμόνι, ανοίγει και το χρώμα του γλυκού.
      Μην το αμελήσεις, θα έχεις γλυκιά απόλαυση όλο το χειμώνα απ’τα χεράκια σου!

  2. Eleni foti

    Τελικα εφτοιαξα ακριβώς τη συνταγή σου….αξία η Μαριτσα.κατι ήξερε καλύτερα απο μας..αξία και η κόρη Δήμητρα…πολυ χάρηκα που το πέτυχα…τον ειδικό τρίφτη τον δανειςτικα Απο την αδελφή μου..δεν γνωριζα πως το κυδώνι θελει τον τρίφτη του….θ´αγοραςω και γω εναν…ευχαριστω πολυ..

  3. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

    Και πάλι μπράβο Ελένη μου. Καλές και γλυκιές φθινοπωρινές στιγμές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *