Κέικ σταφυλιού (blender)

Πότε στ’ αμπέλι κρύβεσαι και προσκυνάς το χώμα.

Πότε ψηλά στην κρεβατιά κρέμεσαι σαν καντήλι.

Εσύ είσαι ο πόθος των πουλιών, των αγριμιών λαχτάρα,

νυχτοπατούσα η αλεπού για σε τα ορνίθια αφήνει

κι η σφήκα απ’ τη γλυκάδα σου κυλιέται λιγωμένη.

Δίνεις τη σάρκα ζωντανό κι όταν πεθάνεις το αίμα.

Κι είναι για σένα μακελειού σφαγή το πατητήρι.

*****************************************************

Από την «Κυρά των Αμπελιών» του Γιάννη Ρίτσου

   

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα)

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. ρώγες σταφίδας-σταφύλι
  • 130 γρ. γάλα φρέσκο, περίπου 3/4 φλ.τσ.
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο ή ό,τι λάδι υπάρχει
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. τρούφα σοκολάτα
  • 3 αβγά μεσαία
  • 1 βανιλέτα + 1 τσικ γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν + 1/2 κ.γ. σόδα

Διαδικασία

  • Βάζω στο μπλέντερ τις πλυμένες ρώγες σταφυλιού + το λάδι + το γάλα + τη ζάχαρη + τις ρώγες και χτυπώ για να πολτοποιηθούν όλα μαζί.

  • Αδειάζω το μείγμα σε μπολ μεγάλο και προσθέτω πρώτα τις νιφάδες της βρώμης. Ανακατεύω καλά.

  • Προσθέτω το αλεύρι με τη βανιλέτα, το γαρύφαλλο, τη μπέικιν, τη σόδα, την τρούφα και ανακατεύω με το σύρμα.

  • Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ αφού έχω τινάξει να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς -αντιστάσεις- και μετά άλλα 50 λεπτά στους 180. Σβήνω το φούρνο και αφήνω άλλα 5-6 λεπτά τη φόρμα μέσα στο σβηστό φούρνο.

  • Βγάζω τη φόρμα, την αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και την αναποδογυρίζω για να βγει το κέικ. Αν δείτε ότι δεν βγαίνει εύκολα μπορείτε με ένα ξύλινο καλαμάκι να αποκολλήσετε το κέικ απ τη φόρμα, περιστρέφοντας το ανάμεσα τους.

  • Καραμελώνω αρκετές ρώγες σταφυλιού με 4 κ.σ. ζάχαρη.

  • Και αφού κοσκινίσω το κέικ που άχνη ζάχαρη, πρέπει να έχει κρυώσει, το στολίζω περιμετρικά με τις καραμελωμένες ρώγες.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *