Κέικ με πούλπα ανανά

Λοιπόν, λοιπόν, είπαμε με το σύζυγο, μαζί με τα χειμωνιάτικα φρούτα που θα αγοράζαμε, μιας και βγήκαμε μαζί για ψώνια, να προσθέσουμε και κάτι σε εξωτικό φρούτο, κάτι σε κίτρινο που να θυμίζει λαμπερό ήλιο και καλοκαιρινή ανεμελιά… και καταλήξαμε βεβαίως εύκολα και χωρίς δεύτερη σκέψη στον φρέσκο ανανά που βρίσκεις εύκολα στα σούπερ μάρκετ, κομμένο σε όμορφες ροδέλες σε σχετική συσκευασία.
Όμως στη βιασύνη και τη φούρια των αγορών δεν προσέξαμε  ότι ο ανανάς δεν ήταν τόσο γινωμένος, άρα δεν είχε τη γνωστή γλύκα στη σάρκα και τα σιρόπια του.

Έτσι από να τον αφήσω στο ψυγείο και να “μαραθεί”, πολύ εύκολα κατέληξα στο να τον φτιάξω ένα κέικ με τον πολτό του, άλλωστε έχω αρκετές συνταγές κέικ με πολτό φρούτων και να το στολίσω με μισές ροδέλες στο χυλό λίγο πριν το ψήσω. Όσο για την παράδοξη αυτή κοπή του κέικ ήταν σκέψη της τελευταίας στιγμής, πράγμα που βοηθάει να φαίνεται το φρούτο και να απολαμβάνεις καλύτερα το κέικ στο πρωινό ή στο απογευματινό ρόφημα.
Πρέπει να πω ότι το κέικ είχε μεγάλη επιτυχία και στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση, όπως τουλάχιστον μου είπε και η φίλη που το δοκίμασε.
Τα υπόλοιπα στη συνέχεια με τις γνωστές λεπτομέρειες και τις φωτογραφίες μου.

Υλικά για φόρμα 11χ30

  • 150 γρ. βιτάμ, μπορείτε να βάλετε ό,τι βούτυρο ή μαργαρίνη θέλετε. Αυτό είχα, αυτό έβαλα.
  • 220 γρ. πούλπα (πολτό) ανανά
  • 100 γρ. ζάχαρη, 70 καστανή + 30 λευκή
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 φακ. βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 3 ροδέλες ανανά, τις οποίες τις κόβω στη μέση ώστε να τις τοποθετήσω στο χυλό του κέικ, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες

Διαδικασία

  • Αρχικά πολτοποιώ τα 200-220 γρ. ανανά και κόβω τις τρεις ροδέλες του ανανά σε ημικύκλια.

  • Κλασικά βάζω το βιτάμ στον κάδο του μίξερ, χτυπάω καλά και προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.

  • Προσθέτω τα αβγά.

  • Προσθέτω τον πολτό του ανανά και τις νιφάδες βρώμης μαζί με την κανέλα, τη βανίλια και τη μπέικιν.

  • Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι.

  • Τέλος και αφού έχω έναν ωραίο χυλό προσθέτω και ανακατεύω με μαρίζ ή κουτάλι τις σταφίδες.

  • Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχω βρέξει και στύψει καλά και ρίχνω τον παχύρευστο χυλό του ανανά. Με προσοχή βυθίζω τα έξι ημικύκλια του ανανά στο χυλό του κέικ, προσέχοντας να απέχουν κάπως από τα τοιχώματα της φόρμας. Αυτό για να μην σπάσει το κέικ όταν το ξεφορμάρουμε.

  • Ψήνω το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά 15 λεπτά στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στη συνέχεια άλλα 45-50 λεπτά στους 180.

  • Βγάζω το κέικ απ’ το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία του και το κόβω με κοφτερό μαχαίρι, παράλληλα στις μακρόστενες πλευρές, ώστε να φαίνεται το ψημένο φρούτο και να παίρνει ο καθένας μικρές φετούλες με το μισό ανανά. Πασπαλίζω τις άκρες με ζάχαρη άχνη.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *