Χοτ ντογκ

Μέσα στο ανώνυμο πλήθος των ηθοποιών και των θεατών, η Γκρέις μπορούσε να ξεφύγει από την αστυνομία, από τον δόκτορα Φρόιντ και από τη νοσηρή κληρονομιά της. Είχε περάσει τη νύχτα σ’ ένα ξενοδοχείο σε σχήμα ελέφαντα, που ήταν κοντά στο Λούνα Πάρκ. Είχε σηκωθεί πρωί-πρωί για να πάει από τους πρώτους στο μπαρ του Νάθαν, το πιο φημισμένο εστιατόριο του νησιού. Ο Νάθαν ήταν μέρος του θρύλου του Κόνι Άιλαντ. Η φήμη του οφειλόταν στην εφεύρεση εκείνων των σάντουιτς με λουκάνικο που τ’ αποκαλούσαν χοτ ντογκς. ‘Ελεγε ότι κάθε μέρα πουλούσε σαράντα χιλιάδες τέτοια σάντουιτς .
Δυο χρόνια νωρίτερα, για να τραβήξει πελάτες, είχε ντύσει δέκα κλοσάρ με άσπρες ρόμπες και στηθοσκόπια και τους είχε στήσει μπροστά στον πάγκο του, κάτω από μια επιγραφή που έλεγε ότι τα χοτ ντογκς ήταν τόσο καλά, ώστε τα έτρωγαν και οι γιατροί. Ο κόσμος συνέρρεε στο μαγαζί του.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο ΦΡΟΪΝΤ   ΣΤΟ  ΜΑΝΧΑΤΑΝ του ΛΥΚ ΜΠΟΣΙ εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ – 2010

Απόσπασμα από το απολαυστικό και γραμμένο με λεπτό χιούμορ μυθιστόρημα, που συνδυάζει στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας και ψυχολογικού θρίλερ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Στο παραπάνω απόσπασμα του βιβλίου, αναφέρετε σύντομα η ιστορία της “εύρεσης” του περίφημου χοτ ντογκ που κατέκλυσε όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλον τον κόσμο. Οι παραλλαγές του φημισμένου αυτού μακρόστενου σάντουιτς με βασικό γέμισμα το βρασμένο λουκάνικο είναι απίστευτα πολλές στη διεθνή κουζίνα. Φαντασία να υπάρχει και δημιουργούμε ό,τι γεύση θέλουμε. Εδώ σας παρουσιάζω τις δυο πιο κλασσικές και γνωστές αμερικάνικες εκδοχές. Αυτήν με τα αγγουράκια πίκλες και την δεύτερη με πράσινη σαλάτα. Πάντα βεβαίως τα λουκάνικα με μπόλικη μουστάρδα ή κέτσαπ.

Όσο για την ονομασία τους, αυτή παραπέμπει ευθέως στο κρέας του σκύλου, υπονοώντας, αρχές του 19ου αιώνα, ότι το λουκάνικο μπορεί να ήταν παρασκευασμένο και από κρέας σκύλου, αμφισβητώντας έτσι την καλή ποιότητα του κρέατος. Ας το ξεπεράσουμε όμως αυτό, ούτως ή άλλως αυτό έχει γίνει, απόδειξη τα εκατομμύρια χοτ ντογκς που πωλούνται καθημερινά σε όλον τον κόσμο και ας τα απολαύσουμε.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Τα φραντζολάκια για τα χοτ ντογκς μπορείτε βεβαίως να τα αγοράσετε, εγώ όμως σας προτείνω να τα φτιάξετε εσείς, ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή ή να δείτε λεπτομερώς και με φωτογραφίες όλη την διαδικασία παρασκευής τους στην αντίστοιχη ανάρτηση. Φραντζολάκια γάλακτος.

 

Υλικά (για 12 φραντζολάκια)

  • 250 γρ. γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά – αντιστοιχεί σε ένα κυβάκι
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 1 αβγό για τη ζύμη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Λουκάνικα Φρανκφούρτης – όσα χοτ ντογκς τόσα λουκάνικα
  • Αγγουράκια πίκλες
  • Πράσινη σαλάτα
  • Κέτσαπ
  • Μουστάρδα

Εκτέλεση – για τα ψωμάκια

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω τη μαγιά στο γάλα που θα πρέπει να το έχω ζεστάνει όσο να γίνει χλιαρό. Κάτι δηλαδή περισσότερο από θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύω να λιώσει η μαγιά και αφήνω το γάλα στην άκρη για 15-20 λεπτά ή όσο να ετοιμάσω τα αλεύρια μου. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω τα δυο αλεύρια, ρίχνω μέσα αλάτι και ζάχαρη. Ανακατεύω καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Ρίχνω το αβγό, τη μαργαρίνη λιωμένη και σιγά σιγά αρχίζω να ρίχνω και το γάλα με τη μαγιά.
  • Ανακατεύω αρχικά με ένα πιρούνι και μετά αρχίζω να ζυμώνω όλα τα υλικά ώσπου να έχω μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και τα χέρια. Σχηματίζω μια μπάλα, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη και βάζω τη λεκάνη στο φούρνο που προηγουμένως τον έχω ζεστάνει μόνο για 2 λεπτά. Αφήνω τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της. Τουλάχιστον για 40-45 λεπτά.
  • Βγάζω τη λεκάνη με τη ζύμη από το φούρνο και σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι σχηματίζω μια μακρόστενη φραντζόλα περίπου 40 εκ. Με κοφτερό μαχαίρι την χωρίζω σε 12 κομμάτια.
  • Παίρνω κάθε κομμάτι και το φορμάρω σε μακρόστενο φραντζολάκι. Βάζω και τα 12 φραντζολάκια σε ρηχό ταψί φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση το ένα από το άλλο. Χτυπάω τον κρόκο με ελάχιστο νερό, αλείφω τα φραντζολάκια μου με αυτόν και πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι.
  • Το ταψί το βάζω στο φούρνο ώσπου τα φραντζολάκια να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  • Ψήνω τα φραντζολάκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18 λεπτά και άλλα 2 λεπτά στο φουλ της θερμοκρασίας για να ροδίσουν. Πάντα ανάλογα με το φούρνο. Σε αυτούς τους χρόνους τα φραντζολάκια ψήνονται τέλεια και από πάνω και κυρίως στον πάτο τους.
  • Τα φραντζολάκια αυτά διατηρούνται για δυο μέρες σε άριστη κατάσταση. Εγώ για δείγμα άφησα μερικά και τρίτη μέρα και ήταν μια χαρά. Πάντως καλό είναι όσα δεν χρησιμοποιήσετε την πρώτη ή δεύτερη μέρα να τα βάλετε κλασικά στην κατάψυξη. Αποψύχονται πολύ γρήγορα.

Φτιάχνοντας τα χοτ ντογκς

  • Αφού ψήσαμε λοιπόν τα δικά μας φραντζολάκια, τα ανοίγουμε, έχουμε όλα τα υλικά μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, έχουμε βράσει τα λουκάνικα μόνο για 4 λεπτά και τα στρώνουμε όλα όμορφα μέσα στα φραντζολάκια ρίχνοντας και μπόλικη κέτσαπ ή μουστάρδα της προτίμησης μας.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη

 

Ετοιμάζοντας το χοτ ντογκ μου.  Τα καλύτερα της πόλης. Ρέικιαβικ – Ισλανδία – Αύγουστος 2013

Οι τρεις χάριτες. Άννυ, Ζέτα, Δήμητρα. Τρώγοντας χοτ ντογκς στο Ρέικιαβικ – Ισλανδία – Αύγουστος 2013

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *