Κεράσια clafoutis

832-cherry-blossom-painting-1Κερασάκι στην τούρτα; Όχι, όχι. Κερασάκια σε clafoutis! Μαύρα, τραγανά, ζουμερά και πεντανόστιμα κεράσια Βοδενών, (τα Βοδενά είναι σλάβικη ονομασία της Έδεσσας που έχει πολλά νερά, μιας και boda=νερό) σε ένα εύκολο γλυκό, ιδανικό για τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ.
Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν βρέθηκα με πολλά φρούτα εποχής, μιας και η λαϊκή αγορά είναι πάντα ένας πειρασμός με τη μεγάλη ποικιλία, φρεσκάδα και καλές τιμές σε φρούτα και λαχανικά.

Έτσι αποφάσισα ένα μέρος αυτών να το κάνω σάλτσα ροδάκινων που τη διατηρώ στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα, θα σας γράψω για αυτήν σύντομα και ένα μέρος από τα όμορφα κεράσια να τα κάνω στο φούρνο clafoutis.
Το clafoutis μας έρχεται κατευθείαν από την Γαλλία του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα από την περιοχή Limousin, όπου εκτός από τα μαύρα κυρίως κεράσια, χρησιμοποιούν δαμάσκηνα, cranberries, blackberries ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο κατάλληλο για clafoutis. Το ωραίο και ενδιαφέρον  είναι ότι η γνήσια συνταγή θέλει τα κεράσια χωρίς να έχουν αφαιρεθεί  τα κουκούτσια τους τα οποία, όπως ισχυρίζονται , προσδίδουν στο γλυκό μια ιδιαίτερη γεύση.
Αλλά τώρα για τέτοια πειράματα είμαστε; Και να βρεθούμε και με το κουκούτσι και με σπασμένο δόντι μέσα στο στόμα;
Και κάτι τελευταίο για να σας δώσω μια πιο πλήρη εικόνα για τη βάση του γλυκού που θα φτιάξουμε για το clafoutis. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παχύρευστη ζύμη, ένας παχύρευστος χυλός σαν αυτό που φτιάχνουμε τις γνωστές μας κρέπες. Γαλλικής προέλευσης και αυτές. Να λοιπόν πως δένουν τα πράγματα ή μάλλον καλύτερα πως δένουν τα γλυκά.

Υλικά (για ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.)

  • 750-800 γρ. μεγάλα μαύρα κεράσια
  • 1 φλ.τσ. γάλα
  • 3/4 φλ.τσ. ζάχαρη + 2-3 κ.σ. έξτρα
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 3/4 φλ. αλεύρι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο λιωμένο

20150717_0005

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να αφαιρέσω τα κουκούτσια από τα κεράσια, να τα βάλω σε ένα μπολ και να τα ανακατέψω με τις 2-3 κ.σ. ζάχαρη. Τα αφήνω στην άκρη για 30-40 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα παραπάνω υλικά, εκτός βέβαια από τα κεράσια, ώσπου να έχω έναν παχύρευστο και λείο χυλό.
  3. Βουτυρώνω και πασπαλίζω ελαφρά με αλεύρι ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. και λίγο μικρότερο να είναι δεν μας πειράζει. Ρίχνω μέσα τα κεράσια με τη ζάχαρη τους.
  4. Πάνω από τα κεράσια ρίχνω και το χυλό.
  5. Ψήνω το clafoutis σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200,  για περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια του. Απαραίτητη η δοκιμή με το μαχαιράκι.
  6. Αφήνω να έρθει το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

20150717_0009 20150717_0010 20150717_0011 20150717_0015 20150717_0017 20150717_0020

Tips

  • Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο για τα κουκούτσια,  κόβετε στη μέση τα κεράσια με μαχαίρι, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα χρησιμοποιείται. Το γευστικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
  • Το clafoutis τρώγεται και την επόμενη μέρα σε θερμοκρασία δωματίου ή αν θέλετε το ζεσταίνετε για λίγο στο φούρνο σας.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *