Μπράουνις σοκολάτας με καρύδια

20141025_0002…Ένα μέρος αυτής της επιρροής οφείλεται στο ίδιο το μαγαζί. Κατά το ήμισυ καφενείο και κατά το άλλο ήμισυ ζαχαροπλαστείο, αποπνέει έναν αέρα στενής οικειότητας και εκμυστηρεύσεων. Τα παιδιά τρελαίνονται για τις σοκολάτες που μπορούν να αγοράσουν με το χαρτζιλίκι τους. Οι ενήλικες απολαμβάνουν αυτή την ατμόσφαιρα διακριτικής σκανταλιάς, ψιθυριστών μυστικών και ανταλλαγής παραπόνων. Κάμποσες οικογένειες έχουν αρχίσει να παραγγέλνουν κέικ σοκολάτας κάθε Κυριακή.
Τους βλέπω να παραλαμβάνουν τα πακέτα τους στολισμένα με κορδέλες μετά τη λειτουργία. Ποτέ στο παρελθόν οι κάτοικοι του Λανσκνέ-σου-Ταν δεν είχαν καταναλώσει τέτοιες ποσότητες σοκολάτας. Μόλις χτες η Ντενίζ Αρνό έτρωγε -έτρωγε- στο εξομολογητήριο. Οσφραινόμουν τη γλύκα στην ανάσα της, αλλά ήμουν αναγκασμένος να διατηρήσω, έστω και προσποιητά, την ανωνυμία του εξομολογούμενου.

Συγχωρήστε με, πάτερ, αμάρτησα
Την άκουγα να μασάει, άκουγα τους αδιόρατους, ρουφηχτούς ήχους που έβγαζαν τα χείλη της. Με ολοένα αυξανόμενη οργή την άκουγα να εξομολογείται μια σειρά ασήμαντα αμαρτήματα που μόλις και μετά βίας τα πρόσεχα, ενώ με κάθε δευτερόλεπτο που περνούσε, η μυρωδιά της σοκολάτας γινόταν ολοένα και πιο διαπεραστική σ αυτόν τον περιορισμένο χώρο.

Απόσπασμα απ το βιβλίο της Τζόαν Χάρης ΚΑΥΤΗ ΣΟΛΟΛΑΤΑ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 1999

Υλικά

  • 1 μαργαρίνη 250 γρμ.
  • 2 κ.σ. νες καφέ
  • 5 κ.σ. κακάο
  • 1 μεγάλη κουβερτούρα
  • 1 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερού, 1/2 νερό+1/2 κονιάκ (ή ότι άλλο γλυκό ποτό έχετε, εγώ έβαλα ποτό αρμπαρόριζας)
  • 2 ποτήρια ν. αλεύρι ( ή και λίγο παραπάνω, ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό.
  • 5 αβγά
  • 1 φλ.τσ. καρύδια

20141024_0009

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω όλη τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το νες καφέ, το κακάο, την κουβερτούρα σε κομμάτια και το ποτήρι με το νερό και το ποτό.
  2. Σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας απαλά, λιώνω τη μαργαρίνη, την κουβερτούρα και ενσωματώνω όλα τα υλικά σε ένα  όμορφο και παχύρρευστο σιρόπι.
  3. Γεμίζω ένα ποτήρι νερού με αυτό το σιρόπι και το βάζω στην άκρη.
  4. Στη συνέχεια και μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο σιρόπι, προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ή καλύτερα με αβγοδάρτη.
  5. Προσθέτω και τα καρύδια.
  6. Χτυπάω σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια των 5 αβγών και μετά προσθέτω και τους κρόκους, ανακατεύοντας τους με τη μαρέγκα.
  7. Χτυπημένα πια τα αβγά τα προσθέτω σιγά σιγά στο μείγμα αλευριού, σοκολάτας και ανακατεύω απαλά.
  8. Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνω σε ταψάκι που έχω στρώσει λαδόκολλα, το βάζω σε καλά προθερμασμένο  φούρνο και το ψήνω στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά της ώρας.
  9. Το βγάζω απ το φούρνο, αφήνω 5-10 λεπτά να ηρεμήσει, το χαράσσω  και το περιχύνω με το σιρόπι σοκολάτας που έχω κρατήσει στο ποτήρι.

20141024_0014 20141024_0017 20141024_0020 20141024_0022 20141024_0028

Tips

  • Το σιρόπι μπορεί να σας φανεί πολύ, όμως μην ανησυχείτε το κέικ θα το απορροφήσει όλο.
  • Βγαίνει πολύ εύκολα απ το ταψάκι σας με σπάτουλα, χωρίς το φόβο να διαλυθεί.
  • Δε βάζουμε καθόλου μπέικιν.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *