Μπακλαβαδάκια αμυγδάλου τα εύκολα

Ξέρεις να βάζεις το μούλτι στην πρίζα, αφού έχεις βάλει τα αμύγδαλα στο μούλτι για να τα σπάσεις; Ξέρεις να ξετυλίγεις τα φύλλα κρούστας, να τα βουτυρώνεις, να βάζεις μέσα και κατά μήκος, τα σπασμένα, καβουρδισμένα αμυγδαλάκια, να ρολάρεις τα φύλλα και να τα ψήνεις στο φούρνο; Ξέρεις να φτιάχνεις ένα απλό σιρόπι (άσε που φτιάχνετε μόνο του δηλαδή) και μ’ αυτό να περιχύνεις τα καυτά, ψημένα ρολάκια, που πια έχουν μεταμορφωθεί σε μπακλαβαδάκια; Τα ξέρεις όλα αυτά; Εεεε… τότε τι συζητάμε βρε Μαράκι μου; Εσύ δεν είσαι αρχάρια κορίτσι μου. Εσύ έχεις αποφοιτήσεις απ’ τα Master Class του Master Chef παιδί μου.

Υλικά (για ένα ταψάκι (19χ28)

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας 450 γρ.
  • 200 γρ. αμύγδαλα χωρίς τις φλούδες τους
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό + 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 βανίλια
  • Λίγη μαστίχα Χίου
  • Μαχλέπι
  • 1 κ.σ. κανέλα

Υλικά για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη (περίπου 3 ποτήρια του νερού)
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι – το χυμό του

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα στο μούλτι, να τα χοντροκόψω και μετά να τα καβουρδίσω σε μικρό τηγανάκι χωρίς καμία λιπαρή ουσία. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζω το σιρόπι βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού. Αφήνω να βράσει 10-12 λεπτά, απ΄την αρχική στιγμή βρασμού, ώσπου ελαφρώς να δέσει όταν το ρίξουμε πάνω απ’ τα μπακλαβαδάκια.
  • Σε ένα μικρό γουδί, γρανιτένιο κατά προτίμηση, βάζω το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια η οποία περιέχει και λίγη ζάχαρη και την κανέλα. Χτυπώ καλά όλα τα αρωματικά ώσπου να γίνουν μια όμορφη πούδρα.

  • Σε ένα μπολ βάζω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα αρωματικά. Ανακατεύω καλά.

  • Λιώνω το βούτυρο και με ένα πινελάκι, αλείφω καλά το ταψάκι μου. Απλώνω πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα τα φύλλα κρούστας και αρχίζω να τα αλείφω ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο. Αλείφω το πρώτο, το διπλώνω στα δύο και βάζω από πάνω του άλλο ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο. Δηλαδή το κάθε ρολό μου θα έχει τέσσερα φύλλα στο σύνολο.Απλώνω (στο μήκος ή στο φάρδος του ρολού, εσείς αποφασίζετε ανάλογα με το ταψί σας) μια στρώση από τα ανάμεικτα αμύγδαλα. Ρολάρω καλά και σφικτά.

  • Κόβω το ρολό στα τέσσερα κομμάτια και τα βάζω στο ταψάκι μου. Κάνω την ίδια δουλειά ώσπου να μου τελειώσει το φύλλο. Η αλήθεια μου περίσσεψε απ’ το αμύγδαλο, το οποίο το φύλαξα σε ταπεράκι και με αυτό πασπαλίζω το παγωτό μας.  Περιχύνω τα ρολάκια με το υπόλοιπο βούτυρο.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, ώσπου να ροδίσουν τα μπακλαβαδάκια, περίπου 35-40 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο σας.

  • Τα βγάζω απ’ το φούρνο και όπως είναι ζεστά, τα περιχύνω σιγά σιγά και σε 2-3 δόσεις με το σιρόπι. Στην αρχή ίσως σας φανεί πολύ το σιρόπι, όμως θα απορροφηθεί απ’ τα μπακλαβαδάκια και θα τα μελώσει. Ιδανικά και αν αντέχουμε να περιμένουμε, τα τρώμε την επόμενη μέρα που θα έχουν σιροπιάσει σωστά.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *