Βανίλια μαρμελάδα με φύλλα λουίζας

5_vintage_plums_painting_wood_poster-r8640f0f48ccc40c3977d91418dc50ac5_678j8_512Μέγεθος σαν μεγάλο καρύδι, σφαιρική φόρμα βεβαίως και ένα υπέροχο χρώμα βαθύ μπλε ως μωβ, που όταν ωριμάσει θα βγάλει όλα τα ζάκχαρα του. Μιλάω  για τα υπέροχα καλοκαιρινα φρούτα, τις βανίλιες, η συγκομιδή των οποίων αρχίζει με τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Σπεύσατε λοιπόν μαγείρισσες  και προνοητικές  νοικοκυρές να φτιάξετε τις μαρμελάδες σας και να κλείσετε σε βάζα και βαζάκια αυτό το εξαίσιο και ωφέλιμο φρούτο στην κορύφωση της ωρίμανσης του.Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, δεν πρέπει να λείπει από τα φρούτα μας όσο υπάρχει φρέσκο, ζουμερό και ποικιλοτρόπως ευεργετικό για την υγεία μας.

Οι Βανίλιες περιέχουν βιταμίνη C, Κ που είναι κρίσιμος παράγοντας για τη πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας Με φυσικό τρόπο εξουδετερώνουν τη δυσκοιλιότητα και καθαρίζουν το έντερο, διατηρώντας υγειές το πεπτικό σας σύστημα.

Ύστερα από σχετικές έρευνες που έγιναν, επιβεβαιώθηκε ότι τα φρούτα που ανήκουν στο χρωματικό φάσμα μοβ, -ανοιχτό έως σκούρο κόκκινο- έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Φάτε επομένως εκτός από βανίλιες, μύρτιλλα, δαμάσκηνα αλλά και βατόμουρα. Όλα είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες Α και C καθώς και σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο

Και αν έχετε χρόνο, φτιάξτε όμορφες γευστικές μαρμελάδες απ’ όλα αυτά τα υπέροχα φρούτα, για να έχετε την πλούσια και τελείως καλοκαιρινή γεύση τους στη μεγάλη διάρκεια του χειμώνα.

20160804_0013.jpg_c+l

Γλυκόξινη αρμονία λοιπόν, ενίοτε και “αμαρτία”, σ’ αυτήν την καταπληκτική μαρμελάδα βανίλιας που θα γλυκάνει στιγμές όμορφες αλλά και δύσκολες που πάντα εναλλάσονται και συνυπάρχουν στη ζωή μας.

Υλικά

  • 2 κιλά βανίλιες (χωρίς τα κουκούτσια, τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
  • 7-8 φρέσκα φύλλα λουίζας, η οποία με το ελαφρύ άρωμα λεμονιού που έχει, θα δώσει μια δροσερή και ευχάριστη νότα στη μαρμελάδα.

20160803_0004

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά τις βανίλιες, με κοφτερό μαχαίρι τις κόβω στα δύο, αφαιρώ τα κουκούτσια, και κόβω τα δυο μισά σε μικρά κυβάκια.

20160803_0008

20160803_0012

  • Αυτά τα κυβάκια τα στρώνω εναλλάξ με ζάχαρη στην κατσαρόλα που πρόκειται να βράσω τη μαρμελάδα μου. Τα αφήνω για 5-6 ώρες μέσα στην κατσαρόλα, σκεπασμένα με καθαρή βαμβακερή πετσέτα για να βγάλουν τα πολύτιμα υγρά τους, με τα οποία και θα φτιάξω τη μαρμελάδα, χωρίς καθόλου νερό. Αν η παραπάνω προετοιμασία γίνει αργά το απόγευμα, μπορούν να μείνουν και όλο το βράδυ και το πρωί να γίνει ο πρώτος βρασμός τους.

20160803_0017

  • Αφού περάσουν οι 5-6-7 ώρες και η ζάχαρη έχει βοηθήσει να βγουν τα υγρά από τα φρούτα, βράζω τα υλικά μου, στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνω, ώστε να σιγοβράσουν. Βράζω περίπου για 10 λεπτά και οπωσδήποτε αφαιρώ τον αφρό που σχηματίζεται.

20160803_0019

  • Αφήνω την κατσαρόλα σκεπασμένη πάλι με την καθαρή βαμβακερή πετσέτα όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον 12 ώρες, ως τον επόμενο και τελικό βρασμό για τη μαρμελάδα.
  • Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, στύβω στη μαρμελάδα μου το χυμό από το μισό λεμόνι και ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 6-8  καθαροπλυμένα φύλλα λουίζας. Αυτά με τον βρασμό θα διαλυθούν.

20160804_0002

  • Βράζω τη μαρμελάδα μου αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία για να ξεκινήσει ο βρασμός και μετά χαμηλώνω στο μισό, ώσπου να δέσει. Ο χρόνος  εξαρτάται από τα υγρά που θα βγάλουν οι βανίλιες. Ενδιάμεσα ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει όπως λέμε και βεβαίως πολύ προσεχτικά, γιατί πετάγονται καυτερές πιτσιλιές.
  • Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν η τελευταία σταγόνα από την ξύλινη κουτάλα, πέσει αργά αργά σε ένα πιατάκι και σταθεί ντούρα σαν λαμπερό  ρουμπίνι έτοιμο να δεθεί σε πολύτιμο κόσμημα.

20160804_0013.jpg_c+l

20160804_0005

  • Τη μεταφέρω ζεστή σε καθαρά και αποστειρωμένα βαζάκια και αφού κρυώσουν καλά, τα κλείνω και τα  διατηρώ σε δροσερά ντουλάπια ή για σιγουριά στο ψυγείο.

20160804_0013

Καλή σας επιτυχία, απόλαυση θα έχετε σίγουρα.

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *