Ροδάκινο μαρμελάδα με κουρκουμά και βασιλικό

Επειδή το καλοκαίρι είναι η χρυσή εποχή των φρούτων, επειδή τα λατρεύω στην φυσική τους κατάσταση αλλά και ως γλυκό ή μερμελάδα, επειδή στην αρχή του blog 2014 και για να το γλυκάνω, είχα φτιάξει ροδάκινο μαρμελάδα, είπα φέτος, εν έτη 2020 και εν μέσω περίεργων και πολύ δύσκολων καταστάσεων, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είπα να φτιάξω πάλι την αγαπημένη μου μαρμελάδα, κάνοντας όμως μια δική μου τσαχπινιά, τουτέστιν αφ’ ενός να προσθέσω κουρκουμά, που θα χρυσαφίσει τα ροδάκινα, αφ’ ετέρου αντί άλλου μυρωδικού να βάλω βασιλικό. Το αποτέλεσμα… εξαιρετικό και ως χρώμα, πράγμα που φαίνεται, και ως γεύση, πράγμα που δεν φαίνεται, αλλά θα πρέπει να φτιάξετε για να δοκιμάσετε και να λιγώσετε από καλοκαιρινή ευδαιμονία και στιγμιαία γευστική ευτυχία, όταν θα βάζετε για δεύτερη φορά το κουταλάκι σας να γευτείτε αυτήν την εκπληκτική μαρμελάδα. Άντε καλό μας υπόλοιπο, ήρεμο και άκρως φρουτένιο καλοκαίρι.

Υλικά

  • 900 γρ. ροδάκινα κίτρινα και λευκά. Καθαρό φρούτο, ζυγισμένο αφού έχει αφαιρεθεί το κουκούτσι και η φλούδα
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κουρκουμά
  • 1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό

Παρασκευή

  • Αφού έχω καθαρίσει τα ροδάκινα, τα κόβω σε μικρά κομμάτια.

  • Τα στρώνω στην κατσαρόλα που θα φτιάξω την μαρμελάδα, εναλλάξ  σε στρώσεις με τη ζάχαρη.

  • Τα αφήνω δυο ώρες και παραπάνω, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα υγρά τους.

  • Τα βράζω ένα δεκάλεπτο. Αφαιρώ τον ελάχιστο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Τα αφήνω να ξεκουραστούν 6-8 ώρες, προσθέτω τον κουρκουμά που θα δώσει στην μαρμελάδα μου αυτό το χρυσαφί φίνο χρώμα, ανακατεύω  και μετά τα πολτοποιώ.

  • Τα βράζω για δεύτερη και τελευταία φορά, περίπου δέκα λεπτά, προσθέτοντας και το κλωνάρι του βασιλικού. Η μαρμελάδα έχει δέσει τέλεια, όσο για τον βασιλικό, αυτός θα δώσει μιαν ελαφριά δροσερή και χαρακτηριστική επίγευση που θα κάνει τη μαρμελάδα αυτή, ιδιαίτερη και μοναδική.

  • Αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία της μαρμελάδας και γεμίζω καθαρά βάζα.

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία

Comments

4 responses to “Ροδάκινο μαρμελάδα με κουρκουμά και βασιλικό”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    μια από τις καλύτερες συνταγές

    1. Φωτεινή συμφωνώ. Εξαιρετική μαρμελάδα και κυρίως της εποχής.

  2. Πανδώρα Σετακη

    Εξαιρετική!!!! Εκπληκτική γεύση κ άρωμα!!!

    1. Αγαπητή Πανδώρα, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
      Πραγματικά εξαιρετική μαρμελάδα.

Leave a Reply to Πανδώρα Σετακη Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *