Μηλοπιτάκια με πούλπα μήλων

Μέσα Οκτωβρίου, γλυκές μέρες και μας βρίσκουν για άλλη μια φορά στο εξοχικό της αγαπημένης φίλης Άννυ στις Καμάρες, κάπου ανάμεσα Πάτρας και Αιγίου. Εννοείται μπάνια σε όμορφες παραλίες και ήρεμες θάλασσες, βόλτες στα πέριξ και φαγητό στα πέριξ και πιο πέριξ. Μια απ’ τις απογευματινές εξορμήσεις μας, στην όμορφη, απέραντη, βοτσαλωτή και πεντακάθαρη παραλία του Αιγίου, δίπλα απ’ την οποία βρίσκεται η αλυκή, ο προστατευόμενος υδροβιότοπος τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά που θέλουν να χειμάζουν σε θερμότερα κλίματα κατά τη διάρκεια του ελληνικού χειμώνα.

   
Μετά το απογευματινό μας μπάνιο λοιπόν, στην όμορφη και ήσυχη αυτήν την εποχή παραλία και αφού ντυθήκαμε και σενιαριστήκαμε,  βουρ για το βραδινό μας φαγητό. Επιλέξαμε για άλλη μια φορά ένα πολύ συμπαθητικό μαγαζί με εξαιρετική κουζίνα, και με ένα κάπως vintage όνομα, ΕΠΡΕΠΕ. “Προσπερνάμε” το όνομα και επιλέγουμε να καθίσουμε στον όμορφο εξωτερικό χώρο μιας και ο καιρός μας το επέτρεψε. Ό,τι πιάτα διαλέξαμε απ’ τον κατάλογο, μαζί με την πλούσια σαλάτα, γευστικότατα και πλούσια σε ποσότητα.
Τώρα γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα γιατί το φινάλε της γαστρονομικής μας απόλαυσης ήταν τα μεγαλούτσικα ασύγκριτα μηλοπιτάκια, το κέρασμα του μαγαζιού που από ευγένεια κρατηθήκαμε να μη ζητήσουμε και άλλα. Τέλος πάντων η ευγενέστατη νεαρή κυρία που μας περιποιήθηκε μας είπε εν συντομία τη συνταγή και πριν ξεχάσω τη γλύκα της γεύσης τους αλλά προσθέτοντας εγώ τα αμυγδαλάκια και το μέλι, ώστε να έχω και το δικό μου “άγγιγμα” στη συνταγή, σας τα παρουσιάζω και σας προτρέπω να τα φτιάξετε.

Υλικά (για 6 μηλοπιτάκια)

  • 2 μεγάλα μήλα – 1 πράσινο ξινό + 1 κόκκινο γλυκό
  • Φύλλα κρούστας
  • Κανέλα τριμμένη
  • Ζάχαρη καστανή + ζάχαρη άχνη
  • Μέλι
  • Αμύγδαλα καβουρδισμένα, τριμμένα. Τα καβουρδισμένα υπάρχουν και στα μαγαζιά ξηρών καρπών.
  • Καλαμποκέλαιο
  • Αντικολλητικό χαρτί φούρνου

Διαδικασία

  • Πλένω και καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω σε κυβάκια.

  • Τα βάζω σε μικρό κατσαρολάκι και τα σκεπάζω με νερό, δεν χρειάζεται περισσότερο νερό. Τα βράζω σκάρτα 2-3 λεπτά.  Αδειάζω το νερό απ’ το κατσαρολάκι με προσοχή – δε χρειάζεται σουρωτήρι, οικονομία στα σκεύη- πασπαλίζω με 1 κ.γ. κανέλλα και πολτοποιώ με τη ράβδο.

  • Μέσα στον πολτό ρίχνω μια καλή κ.σ. με αμύγδαλα στα οποία έχω προσθέσει κανέλλα και 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Ανακατεύω καλά.

  • Κόβω τα φύλλα κρούστα σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια – σταυρό + . Αλείφω πεταχτά το ένα φύλλο, (το ένα τέταρτο του φύλλου εννοώ) το σκεπάζω με ένα δεύτερο και στην κάτω, την πιο στενή πλευρά τους βάζω μια γεμάτη κουταλιά σούπας απ’ τον πολτό των μήλων, όχι άκρη άκρη αλλά περίπου 4 δάχτυλα πιο πάνω ώστε να γίνει άνετα το πρώτο τύλιγμα.

  • Κλείνω προσεχτικά τα πλαϊνά, λαδώνω ελαφρά και τυλίγω σε ένα μικρό πακετάκι. Αλείφω πεταχτά με το καλαμποκέλαιο και πασπαλίζω με το ίδιο μείγμα που έβαλα στη γέμιση, δηλαδή αμύγδαλα τριμμένα, καστανή ζάχαρη και κανέλλα. Τοποθετώ τα μηλοπακετάκια ή μηλοπιτάκια σε ρηχό ταψάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

  • Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου 10-12 λεπτά. Το ψήσιμο προσαρμόζεται ανάλογα το φούρνο σας.

  • Τα βγάζω από το φούρνο, περιχύνω με μέλι (ιδέα-πρόταση του 6χρονου εγγονιού μου – πόσο δίκιο είχε) και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

   

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *