• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Γλυκά 2

Μηλοπατσαβουρόπιτα

By Dimitra Cherouvim · On 10/12/2021

Διαμαρτύρομαι. Διαμαρτύρομαι έντονα για το άκομψο και κακόηχο όνομα που δόθηκε σε ένα τόσο όμορφο, απλό και γρήγορο γλυκό. Άκου πατσαβούρα… όταν το σούρωμα που κάνουμε στα φύλλα, εμένα μου θυμίζει… πρώτον ακορντεόν,  δεύτερον βεντάλια, τρίτον πλισεδάκι, σαν τις μπλε φούστες που φορούσαμε πάλαι ποτέ στα μαθητικά μας χρόνια και τέλος μου θυμίζει αέρινα θαλασσινά κύματα δυο ή άντε τριών μποφόρ.

Τέλος πάντων και όπως και να έχει και όπως και να λέγεται αυτό το (στο άψε σβήσε) γλυκάκι, εσείς απολαύσετε το, πρώτα σε εικόνες και μετά στο σαλόνι σας, αφού προηγηθεί βεβαίως ο φούρνος της κουζίνας σας. Η πατέντα με το μήλο… δικής μου έμπνευσης pleaseeee…

Υλικά για πυρέξ 19Χ27

  • 250 γρ. φύλλο κρούστας… περίπου
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό… δε χρειάζεται περισσότερο
  • 1 μήλο κόκκινο μικρό
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 αβγό
  • Κανέλα και άχνη για πασπάλισμα
  • Βανίλια

Διαδικασία

  • Σε θερμοκρασία δωματίου και ελαφρώς λιωμένο το βούτυρο, βουτυρώνω το πυρεξάκι μου. Παίρνω ένα ένα φύλλο κρούστας και για ευκολία το κόβω στη μέση, παράλληλα με τη μικρότερη πλευρά του. Το βουτυρώνω ελαφρά, πεταχτά, μόνο απ’ τη μια πλευρά και το σουρώνω ανάλαφρα. Το τοποθετώ στο πυρέξ , στη μεγάλη του διάσταση. Κάνω το ίδιο για όσα φύλλα θα χρειαστούν για να γεμίσει το πυρέξ, χωρίς όμως να τα στριμώχνω. Όπως γράφω στα υλικά, εμένα μου πήρε 250 γρ. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε οβάλ ή στρογγυλό ταψάκι, περίπου της ίδιας χωρητικότητας.

  • Πλένω καλά το μήλο, το κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια. Στη συνέχεια το κόβω σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο.

  • Τακτοποιώ τις λεπτές φέτες μήλου ανάμεσα στις πτυχές του φύλλου κρούστας. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που έχω στο τηγανάκι.

  • Βάζω το πυρέξ σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μόνο για 20 λεπτά.

  • Όσο ψήνονται τα φύλλα, βάζω σε μπολ το ζαχαρούχο γάλα με νερό τόσο, όσο χωράει στο τενεκεδάκι του γάλακτος. Ανακατεύω καλά ώστε να διαλυθεί το γάλα. Προσθέτω το αβγό και τη βανίλια.

  • Στα 20 λεπτά που βγάζω το πυρέξ, το περιχύνω με αυτήν την κρέμα ζαχαρούχου με το αβγό. Το ξαναβάζω στο φούρνο και ψήνω μόνο για 10 λεπτά. Είναι αρκετά για απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσουν τα φύλλα και το μήλο.

  • Βγάζω το πυρεξάκι, περιμένω να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρω με άχνη και κανέλα.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

αβγόάχνηβούτυροζαχαρούχοκανέλαμήλοφύλλοκρούστας
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Γλυκά

    Μηλοπιτάκια με πούλπα μήλων

  • Γλυκά

    Μηλομπουρεκάκια τα εύκολα

  • Γλυκά

    Τρουφάκια – bouchée – Σαντορίνης

2 Comments

  • fotini vatsithianou says: 10/12/2021 at 11:07 pm

    Πωωω τι ωραιοοο

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 12/12/2021 at 7:16 pm

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου.

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License