Μελαχρινό της Χρύσας (ή της Πάτρας)

Ο καιρός βαρύς κι ασήκωτος. Το αεράκι νοτισμένο έφερνε τις σταγόνες της βροχής που σε λίγο θα ξεσπούσε στο Καστρίτσι.  Τα μπαγκάζια μας έτοιμα.  Οι σακούλες με τα χόρτα, τα καρύδια, το σπιτικό ψωμί και κυρίως το γλυκό που θύμιζε καρυδόπιτα  αλλά λεγόταν μελαχρινό, προσεκτικά τυλιγμένο, πεσκέσι κι αυτό απ τη Χρύσα που το είχε φτιάξει απ την προηγούμενη για μας.
20140302_0001Άλλη μια τριήμερη παραμονή  στο όμορφο και φιλόξενο σπίτι του Λογοθέτη και της Χρύσας είχε τελειώσει.
Επιλέγαμε πάντοτε Φθινόπωρο ή Άνοιξη να επισκεφτούμε τους αγαπημένους αυτούς συγγενείς, γιατί έτσι οι βόλτες μας στα γύρω βουνά είχαν πιο ενδιαφέρον κι ας μας έπιανε πότε πότε η ψιχάλα ή ο κρύος αέρας.
Τα όμορφα μονοπάτια, τα δέντρα και τα χρώματα των φυλλωμάτων,  οι ήχοι της φύσης  ξεχασμένοι για τον άνθρωπο της πόλης, ήταν για μας ένα υπέροχο διάλειμμα απ την ένταση της Αθήνας.
Και τα βράδια μας κοντά στο τζάκι,  ναι ναι κοντά στο τζάκι όπως  λέει και το τραγούδι,  να μας βρίσκει ως αργά, συζητώντας  και μασουλώντας τις νόστιμες και μυρωδάτες λιχουδιές της οικοδέσποινας που έκανε το κάθε τι,  για  να μας ευχαριστήσει.
Μία απ αυτές τις λιχουδιές λοιπόν που πρωτοδοκίμασα εκεί ήταν και το μελαχρινό. Ομολογώ ότι ούτε κατ όνομα ήξερα αυτό το γλυκό. Μελαχρινό, άκου μελαχρινό! Η αλήθεια μετά έμαθα ότι αυτό το γλυκό που θυμίζει αρκετά την καρυδόπιτα είναι πολύ γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και φτιάχνεται τακτικότατα.
Είναι πανεύκολο, γρήγορο στην παρασκευή και το κυριότερο πεντανόστιμο! Μη διστάσετε να το φτιάξετε.

Υλικά

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1       ”        νερό
  • 1       ”        σταφίδα
  • 1       ”        καρυδόψιχα
  • 2       ”        αλεύρι  (για όλες τις χρήσεις)
  • 1/4  ”        χυμό πορτοκαλιού + ξύσμα
  • 1/3  ”        ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ.       γεμάτες  κανέλα
  • 1 κ.σ.        γεμάτη   γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ.         σόδα σκόνη
  • 1 κ.γ.         μπέικιν

20140220_0005

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, το λάδι, τη σταφίδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  2. Τα βράζω μόνο για 3 λεπτά.
  3. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
  4. Μετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά (χυμό πορτοκάλι, ξύσμα, αλεύρι, καρύδια)  και ανακατεύω καλά.
  5. Λαδώνω καλά ένα ταψάκι και ρίχνω το μείγμα.
  6. Ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 C. περίπου για 1 ώρα.

20140220_0008 20140220_0015 20140220_0018Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *