Λωτός μαρμελάδα

Αλήθεια θυμάστε τους Λωτοφάγους των μαθητικών μας χρόνων, τους φιλόξενους αυτούς μυθικούς κατοίκους ενός νησιού, της Β. Αφρικής που πρόσφεραν πάντα στους ταξιδιώτες, επισκέπτες του νησιού τους το περίφημο φρούτο του λωτού, ο οποίος είχε την ιδιότητα να κάνει αυτόν που τον έτρωγε να ξεχνά τον τόπο του και να θέλει να μείνει στο νησί τους; Μα τι όμορφες μυθοπλασίες που έχει η ελληνική μυθολογία μας.
Αυτό το φρούτο λοιπόν με τις κατευναστικές έως ναρκωτικές ιδιότητες ήταν η κύρια τροφή των Λοτοφάγων, οι οποίοι βεβαίως ήταν μονίμως σε μια ειρηνική απάθεια ή αλλιώς  σε κατάσταση νιρβάνας.
Εμείς όμως θα παρακάμψουμε τα της νιρβάνας, δεν το επιτρέπουν άλλωστε οι περίεργες εποχές που μας έχουν σε εγρήγορση και στην τσίτα και θα μείνουμε στα οφέλη αυτού του περίφημου, αρχαίου φρούτου.
Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Μεγάλη περιεκτικότητά σε ζάκχαρα που δίνουν απίστευτη ενέργεια και ανακουφίζουν συμπτώματα του στρες… κάτι ήξεραν οι Λωτοφάγοι…
Πολλές ίνες, ιδανικές για καλή πέψη. Aποτελεσματική ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.
Πολλές βιταμίνες Α, Β, C που προσφέρουν ενυδάτωση στο κουρασμένο δέρμα και λάμψη στα μαλλιά. Και το σπουδαιότερο, είναι τόσοι γευστικοί και ζαχαρένιοι που τσακ… το απογευματάκι με τη λιγούρα… τρως ένα λωτό και παρακάμπτεις το σοκολατάκι… λέμε τώρα!
Πάντως η μαρμελάδα μου εξαιρετική και όπως βλέπετε στα υλικά μόνο με τη μισή ποσότητα ζάχαρης απ’ το καθαρό βάρος των λωτών.

 

Υλικά

  • 800 γρ. λωτοί – καθαρό βάρος από 1 κιλό καθαρισμένων φρούτων
  • 400 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 στικάκια κανέλας
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία

  • Καθαρίζω τους λωτούς και τους κόβω σε κυβάκια.

  • Τους τακτοποιώ σε στρώσεις με τη ζάχαρη, σε ένα μπολ. Αρχίζω και τελειώνω με τη ζάχαρη.

  • Τους σκεπάζω με μεμβράνη και τους βάζω στο ψυγείο. Τους αφήνω όλη τη νύκτα για να βγάλουν τα ζουμιά τους. Και πιστέψτε με, βγάζουν πολλά και χρήσιμα.

  • Το επόμενο πρωί τους βάζω σε κατσαρόλα μαζί με τα ζουμιά τους βεβαίως και τους βράζω για δέκα λεπτά. Κατεβάζω την κατσαρόλα και αφήνω να μείνουν μερικές ώρες, εγώ τους άφησα ως το απόγευμα. Σ’ αυτή τη φάση για το δεύτερο βρασμό και για το δέσιμο της μαρμελάδας, τους πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ.

  • Τους βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία, με τις κανέλες και το χυμό του λεμονιού, ώσπου να δέσει όμορφο το φρούτο. Μου πήρε περίπου δέκα λεπτά.

  • Τακτοποιώ σε καθαρά βαζάκια την εκπληκτική μαρμελάδα λωτού. Τους βρίσκουμε στη λαϊκή και μάλιστα σε καλή τιμή.

Καλή σας και γλυκιά επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *