Κουλουράκια καρότου (Αλβανία)

Παραδοσιακό πρωινό στη μικρή αλλά καταπράσινη αυλή του  όμορφου, παλιού  και πέτρινου   ξενώνα GJIROKASTRA στο Αργυρόκαστρο. Η δυναμική και έξυπνη Αλβανίδα ιδιοκτήτρια, κυρία Αγγελική μαγείρισσα ταυτόχρονα, ετοιμάζει ακούραστα όμορφα πράγματα για τους επισκέπτες της.
20140708_0002Τσάι του βουνού, τηγανίτες με μέλι, φυσικό χυμό φρούτων, αβγά με λευκό τοπικό τυρί, ψωμί και μαρμελάδες και κάτι όμορφα μικρά μπισκοτάκια-κουλουράκια που αμέσως μας κίνησαν το ενδιαφέρον.
Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα ότι στα υλικά υπήρχε και τριμμένο καρότο, δεν φαινόταν καθόλου.  Η αλήθεια,  κέικ καρότου  έχω φάει, κουλουράκια καρότου αλμυρά επίσης, γλυκά όμως κουλουράκια καρότου δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Σίγουρα η συνταγή δε δείχνει να είναι παραδοσιακή της χώρας. Τα κουλουράκια όμως ήταν τόσο νόστιμα και κυρίως τόσο εύκολα και απλά στην παρασκευή τους που θέλησα να  μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή.

Πολύ πρόθυμα η κυρία Αγγελική μου έδωσε τη συνταγή της, την οποία εγώ την τροποποίησα ελαφρώς, όχι τόσο για να βάλω  και μια δικιά μου πινελιά, αλλά κυρίως για να την κάνω λίγο πιο ενδιαφέρουσα στη ζύμη, προσθέτοντας λίγη κανέλα, τρίβοντας το καρότο στο χοντρό τρίφτη και προσθέτοντας την τελευταία στιγμή ένα καρύδι στα έτοιμα προς ψήσιμο κουλουράκια.
Η συνταγή όμως δεν παύει να είναι της κυρίας Αγγελικής, την οποία και ευχαριστώ πολύ, που με χαρά μου την έδωσε.

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κάτι λιγότερο από ένα κιλό
  • 1 αβγό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι καρότο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Καρύδια για το στόλισμα (προαιρετικά)

20140712_0004Εκτέλεση

  1. Τρίβω 2-3 καρότα στο χοντρό τρίφτη
  2. Βάζω όλα τα υλικά, εκτός απ το αλεύρι, στο μίξερ και τα χτυπάω καλά.
  3. Προσθέτω στον κάδο του μίξερ  σιγά σιγά και το αλεύρι.
  4. Αναμειγνύω στην αρχή με ένα πιρούνι ή σπάτουλα.
  5. Όταν αρχίσουν να δένουν τα υλικά, αρχίζω να ζυμώνω.
  6. Η ζύμη μου πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
  7. Παίρνω με τα χέρια μικρά “καρυδάκια” ζύμης και τα πλάθω σαν κεφτέδες.
  8. Στο κέντρο βυθίζω και μισό καρύδι.
  9. Τα τοποθετώ σε ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα και σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί αυτά θα φουσκώσουν και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
  10. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνου περίπου για 25-30 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν στους 180 βαθμούς.
  11. Εγώ συνηθίζω τα τελευταία 4-5 λεπτά κι αν δω ότι δεν έχουν πάρει χρώμα να ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου μου.

20140712_0008 20140712_0010 20140712_0012 20140712_0014 20140712_0017Tips

  • Το καρότο αν θέλετε μπορείτε να το τρίψετε πολύ ψιλό, όπως στα κουλουράκια της κυρίας Αγγελικής. Όμως εγώ βρίσκω πιο ενδιαφέρουσα την εκδοχή του χοντροκομμένου καρότου, που τα κάνει  πιο όμορφα  και αισθητικά και  γευστικά.
  • Αν το τριμμένο καρότο σας βγει πιο πολύ, όπως εμένα, μη διστάσετε βάλτε το όλο. Άλλωστε προσθέτοντας το αντίστοιχο αλεύρι θα έχετε τη ζύμη που θέλουμε.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο-εντυπώσεις

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Κουλουράκια καρότου (Αλβανία)”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    κάνεις θαύματα!!το έχεις!!

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη. Η αλήθεια είναι και εύκολη και πολύ νόστιμη αυτή η συνταγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *