Κάστανα κορμός

Ικαριώτικων κάστανων συνέχεια. Είπαμε ότι η Ικαρία, μου προσέφερε πολλά κάστανα στο πρόσφατο ταξίδι μου εκεί. Βεβαίως και δεν πρόκειται να τα αφήσω αναξιοποίητα, γιαυτό και τα διατηρώ σε συρτάρι του ψυγείου, ώστε να μην ξεραθούν και ανά πάσα στιγμή να τα έχω σε καλή κατάσταση για μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές εφαρμογές. Ειδικά για το μήνα Δεκέμβριο και τις όμορφες, γλυκές μέρες των Χριστουγέννων.

20151019_003620151019_0053Και αυτά τα κάστανα μαζεμένα σε  ένα όμορφο μέρος στα βόρεια του νησιού, κοντά στο χωριό Πηγή, όπου βρίσκεται η Μονή της οσίας Θεοκτίστης του 17ου αιώνα. Σε μικρή  απόσταση από τη Μονή, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού. Ένας παράξενος σχηματισμός βράχων, το σπήλαιο Θεοσκέπαστη, με ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο ανάμεσα σε πελώρια βράχια προβόλους που προστατεύουν κατά κάποιο τρόπο το μικρό παρεκκλήσι.

Καταπράσινο το περιβάλλον με πανύψηλα και γεμάτα  χυμούς δέντρα, κάνουν το τοπίο μαγευτικό. Εκεί βεβαίως παρούσες και οι πολλών ετών καστανιές, καρπερές και ζωντανές προσφέρουν στον επισκέπτη τους όμορφους, γερούς και λαμπερούς  καρπούς τους. Από εκεί λοιπόν η πρώτη ύλη για τον κορμό-γλυκό  που θα φτιάξουμε αυτή τη φορά, πολύ εύκολος στην παρασκευή του,  ιδανικός για δώρο και ιδανικότερος για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς χαρακτηρίζεται και ως καθαρά χριστουγεννιάτικο γλυκό που προσφέρεται μετά από ένα όμορφο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι.

Υλικά (10-12 μερίδες)

  • 500-600 γρ. καθαρισμένα κάστανα ( περίπου 800-900 γρ. ακαθάριστα κάστανα)
  • 130 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακιά
  • 125 γρ. κουβερτούρα (μια πλάκα)
  • 130 ζάχαρη άχνη+άχνη για πασπάλισμα

20151026_0004

Εκτέλεση

  • Πλένω, χαράσσω και βράζω τα κάστανα για 10-12 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού ή ώσπου να είμαι σίγουρη ότι έχουν μαλακώσει.
  • Τα καθαρίζω όσο είναι ζεστά γιατί έτσι καθαρίζονται πιο εύκολα.
  • Λιώνω τα κάστανα με το μίνι πίμερ (ή με όποιον τρόπο είναι βολικό) με τη μισή άχνη ζάχαρη.

20151026_0009

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και τη σοκολάτα σε κομμάτια σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν.  Προσθέτω την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη, ανακατεύοντας ταυτοχρόνως γρήγορα ώστε να μη σβολιάσει και να δέσουν τα υλικά.

20151026_0012

  • Σε ένα άνετο μπολ αναμειγνύω απαλά και καλά τα δύο μείγματα, βουτύρου και κάστανου.

20151026_0015

20151026_0018

  • Αδειάζω το έτοιμο και τελικό μείγμα σε λαδόκολλα και το φορμάρω σε ένα μακρόστενο κορμό.

20151026_0019

20151026_0021 20151026_0024

  • Βάζω τον κορμό τυλιγμένο στη λαδόκολλα στο ψυγείο, περίπου για 4-5 ώρες ώσπου να σφίξει.
  • Τέλος τον βγάζω από το ψυγείο, ξετυλίγω από την λαδόκολλα, τον τοποθετώ σε μακρόστενη πιατέλα και τον διακοσμώ σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου.

20151026_0027

Καλή σας επιτυχία

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *