Πολύ καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω μια πικάντικη, ελαφρώς spicy μαρμελάδα. Ώσπου ήρθε η ώρα, κάθισαν τα καρότα της λαϊκής, η ζάχαρη και κυρίως το όμορφο στρουμπουλό τζίντζερ που χάρη σε αυτό έφτιαξα μια φανταστική μαρμελάδα με τόνους πικάντικους που ταιριάζει φανταστικά με παγωτό, με κάποια ψητά κρέατα ή με το προφανές του πρωινού καφέ ή του κρύου απογευματινού τσαγιού. Ανάλογα με το πόσο πικάντικη τη θέλετε φροντίζετε και το βάρος του τζίντζερ. Τα εβδομήντα γραμμάρια που πήρα εγώ ήταν ιδανικά για το ένα κιλό περίπου καρότα.
Προσοχή το τζίντζερ που θα πάρετε να είναι πολύ φρέσκο και στρογγυλεμένο για να καθαριστεί και κυρίως τριφτεί εύκολα.
Αν είστε λάτρεις της μαρμελάδας, δοκιμάστε αυτήν την εκδοχή. Μια “σπάνια” γεύση απ’ τα ιδιαίτερα υλικά της. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
- 1.200 γρ. ακαθάριστα καρότα – για να μου βγει περίπου ένα κιλό
- 1 τζίντζερ περίπου 70 γρ. Προσοχή το τζίντζερ πρέπει να είναι πολύ φρέσκο και η φόρμα του στρογγυλεμένη για σωστό καθάρισμα και εύκολο τρίψιμο.
- 800 γρ. λευκή ζάχαρη
- 2 πορτοκάλια για το χυμό τους
- 2 λεμόνια για το χυμό τους
- 1 κ.γ. κουρκουμά για πιο έντονο χρώμα
- 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
- Καθαρίζω με το πίλερ τα καρότα και το τζίντζερ. Τα τρίβω όλα με τον τρίφτη. Τα βάζω σε μια λεκάνη.
- Προσθέτω τη ζάχαρη και τον κουρκουμά. Ανακατεύω καλά. Προσθέτω το χυμό από τα δυο πορτοκάλια και τα λεμόνια. Ανακατεύω καλά και αφήνω όλο το μείγμα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ως το πρωί που θα βράσω τη μαρμελάδα.
- Μεταφέρω σε κατσαρόλα το μείγμα καρότου και βράζω για περίπου 10-12 λεπτά.
- Αφήνω τη μαρμελάδα να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
- Προσθέτω το ξυλάκι κανέλας και βράζω πάλι ώσπου να δέσει, περίπου άλλα δέκα λεπτά. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο χυμό από πορτοκάλι.
- Όταν δω ότι έδεσε, την πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ.
- Την τακτοποιώ σε καθαρά βαζάκια. Τα διατηρώ στο ψυγείο.
- Ιδανική πικάντικη μαρμελάδα για πρωινό ή για σερβίρισμα με παγωτό.
Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση
Leave a Reply