Φράουλα μαρμελάδα – μαρμελάδα σφηνάκι

Πιστεύω ότι το κεφάλαιο μαρμελάδες στη ζαχαροπλαστική είναι το πιο εύκολο. Αρκούν τα φρούτα που θα επιλέξουμε, η ζάχαρη και το λεμόνι. Ίσως και βανίλια ή κάποια λίγη ποσότητα λικέρ για να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα μας. Επίσης η όλη διαδικασία είναι πάντα η ίδια. Ψιλοκομμένα φρούτα με ζάχαρη σε κατσαρόλα για να βράσουν και να δέσουν όλα τα υλικά,  στο επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί κάποιες φορές τη μαρμελάδα τη θέλουμε παχύρευστη και άλλες φορές σφιχτή σαν  ζελέ.

Μιας λοιπόν και βρισκόμαστε στην εποχή της φράουλας, η οποία δεν διαρκεί και πολύ καιρό, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια θεσπέσια μαρμελάδα για πολλές χρήσεις. Και λέω πολλές χρήσεις γιατί όντως είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό στην κουζίνα μας, που θα το χρησιμοποιήσουμε απ το πρωινό μας, σε φρυγανιά ή φρυγανισμένο ψωμάκι, μέχρι για να φτιάξουμε μπισκοτάκια, σφολιατίνια, τάρτες ή ακόμα  για να γαρνίρουμε το παγωτό μας.

20140515_0014Όμως επειδή φτιάχνοντας έρχεται η όρεξη και η έμπνευση, συν το ότι μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα υλικά, δοκίμασα και είδα ότι ένα μέρος μαρμελάδας με 2 μέρη γλυκό κρασί Σάμος, ανακατεμένα καλά, φτιάχνουν  ένα ιδιότυπο και μεθυστικό σφηνάκι. Αν μάλιστα το στολίσετε και με φύλλα δυόσμου, έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Ξέρω ξέρω ο μπάρμαν της γειτονιάς μου, Αθηνών και περιχώρων το πιθανότερο να τραβάει τα μαλλιά του, αλλά εμείς ούτε που τον βλέπουμε, ούτε που τον ακούμε. Πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε και καταλήγουμε στη δική μας και μόνο γνώμη. Πάντως για μια και μόνο φορά αξίζει να το φτιάξετε και να το προσφέρετε στον εαυτό και στην παρέα σας. Πιστεύω ότι θα σας αποζημιώσει.

Υλικά

  • 2 κιλά φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμό από ένα λεμόνι

20140514_0029Εκτέλεση

  1. Πλένω  καλά τις φράουλες, αφαιρώ  τα φυλλαράκια τους και τις κόβω  σε κομματάκια.
  2. Βάζω  τις κομματιασμένες φράουλες εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα,  κατά προτίμηση με βαρύ πάτο.
  3. Τις σκεπάζω  με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνω  2-3 ώρες, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Στη συνέχεια τις βράζω  περίπου για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά, αφαιρώντας προσεχτικά τον αφρό τους. Οι φράουλες γενικώς βγάζουν πολύ αφρό.
  5. Τις αφήνω  περίπου ένα 24ωρο, ή ως την επομένη και τις ξαναβράζω, πάντα σε σιγανή φωτιά γιατί αφρίζουν και υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσουν απ την κατσαρόλα.  Περιμένω  να δέσει το σιρόπι.
  6. Δοκιμάζω αν έδεσε η μαρμελάδα,  προσθέτω το χυμό απ το λεμόνι και ανακατεύω καλά.
  7. Αφήνω να πέσει η θερμοκρασία, μοιράζω τη μαρμελάδα σε βάζα, περιμένω να κρυώσουν  καλά και τότε μόνο τα κλείνω και τα αποθηκεύω.

20140514_0036 20140514_0039 20140514_0044 20140515_0003 Tips

  • Υπάρχουν συνταγές που θέλουν ίση ποσότητα φρούτου με ίση ποσότητα ζάχαρης. Όμως γενικώς τα φρούτα  έχουν τα δικά τους σάκχαρα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται τόση ζάχαρη.  Απλώς βάζοντας λιγότερη ζάχαρη, χρειάζεται λίγη περισσότερη ώρα για να δέσει καλά η μαρμελάδα.
  • Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε τη μαρμελάδα μας, ειδικά στο τελικό βράσιμο, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο και πάρει άσχημη μυρωδιά.

Καλή επιτυχία

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *