Ροδάκινο μαρμελάδα

-Καλοκαίρι τόσο ώριμο που πέφτοντας προσφέρει, μια πλημμύρα των καρπών στάρι και μέλι
στον σπασμό του το απόλυτο τ αστέρι, καλοκαίρι μεσ τα κόκκινα της δύσης του ανατέλλει.
Στίχοι Δ. Σαββόπουλος

farmer_s_market__farmstand_peaches__chickadees__pe_18981089efc03a6d7088356c73ee38d6Καλοκαίρι λοιπόν η απόλυτη εποχή των φρούτων και των χρωμάτων. Και πως ν αντισταθείς στην  ποικιλία, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και την πληθώρα των καρπών της γης!
Και θέλεις να τα φτιάξεις όλα και μονομιάς! Οι πάγκοι των αγορών γεμάτοι, τα χρώματα σε προκαλούν, η φαντασία καλπάζει και τα φαντάζεσαι όμορφα μαγειρεμένα, στολισμένα και έτοιμα να προσφερθούν σε αγαπημένους ανθρώπους.
Και ήδη  έχεις κάνει δύο και τρεις μαρμελάδες και τα ντουλάπια είναι ξέχειλα και πόσα να χαρίσεις πια και πόσα να καταναλώσεις. Κι όμως η πρόκληση μεγάλη,  και ονειρεύεσαι ζουμερά φρουτάκια να λιώνουν μέσα στη γλύκα της ζάχαρης και να μεταμορφώνονται σε γλυκά και μαρμελάδες και αυτές με τις σειρά τους, σε τάρτες και γεμιστά μπισκοτάκια, και ανά πάσα στιγμή σε έτοιμο ζουμάκι για τα καλοκαιρινά παγωτά και τα κοκτέιλς και τις πειραγμένες συνταγές καθημερινού ή γιορτινού φαγητού.

Αυτή τη φορά σειρά έχει η μαρμελάδα (γλυκό)  ροδάκινο. Λαχταριστά, μικρά ακόμα, αλλά κατακόκκινα, ζουμερά και μυρωδάτα ροδάκινα,  έτοιμα για την κουζίνα μου και τη γνωστή και οικία πια ιεροτελεστία που θα τα μεταμορφώσει από φρέσκα φρούτα σε λιγωτικές μαρμελάδες για κάθε χρήση και που θα ομορφαίνουν τα ράφια μου για πολύ πολύ καιρό και κυρίως θα ευφραίνουν ουρανίσκους  γνωστών και φίλων.

Υλικά

  • 3 κιλά ώριμα ροδάκινα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λεμόνι

20140527_0010Εκτέλεση

  1. Πλένω και ξεφλουδίζω τα ροδάκινα.
  2. Τα κόβω σε χοντρά κυβάκια.
  3. Τα τοποθετώ σε κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη.
  4. Τα αφήνω 2-3 ώρες, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να μην προσθέσω επιπλέον νερό.
  5. Ενδιάμεσα ανακατεύω  απαλά 2-3 φορές τα φρούτα με τη ζάχαρη.
  6. Τα βράζω για 10-12 λεπτά και αφαιρώ τον αφρό.
  7. Τα αφήνω όλη τη νύχτα στη σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα κατσαρόλα.
  8. Τα ξαναβράζω ώσπου να δέσει η μαρμελάδα σε σιγανή πάντα φωτιά, περίπου 20 λεπτά.
  9. Ενδιάμεσα ανακατεύω τη μαρμελάδα και προσέχω να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  10. Στο τελευταίο λεπτό, ρίχνω το χυμό από το ένα λεμόνι.
  11. Περιμένω 1-2 ώρες να πέσει η θερμοκρασία και μοιράζω τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα.
  12. Αν θέλω προσθέτω σε κάθε βάζο και από ένα ξυλάκι κανέλας.

20140527_0015 20140528_0004Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

One response to “Ροδάκινο μαρμελάδα”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Υπέροχος ο Σαββόπουλος,ταιριάζει ο λόγος του και με την όμορφη μέρα,που ο ήλιος σταματώντας τα πείσματα έκανε ,σαν αυτού μεγαλειότης την εμφάνισή του στην αίθουσα του θρόνου του!!

    ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!,μυρωδιές,αρώματα μεθυστικά…λιγωτικής μαρμελάδας σαν αυτή που μας προτείνει το αγαπημένο μας μπλογκ!!!

    ΡΟΔΑΚΙΝΟ!!….χνουδάτη γεύση!!
    Ενας κινέζικος μύθος θέλει το ροδάκινο αγαπημένο φρούτο των θεών!
    Η ροδακινιά των θεών άνθιζε κάθε 3.000 χρόνια για να δώσει τους καρπούς της αιώνιας ζωής, χαρίζοντας υγεία και αθανασία σ’όποιον τους γευόταν.
    Σύμβολο γονιμότητας,το πρόσφεραν στις νύφες!
    Σύμβολο ελπίδας και μακροημέρευσης γι’αυτό και σε κάθε γενέθλια γιορτή,μέχρι σήμερα προσφέρουν μαρμελάδες ροδάκινο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *