Χαλβάς πολίτικος σιμιγδαλένιος

Θα σε κερνάω ένα γλυκό του κουταλιού
έναν  πολίτικο χαλβά από σιμιγδάλι
και μέσ’ την κάψα ενός τρελού μεσημεριού
θα σε δροσίσω με νερό απ΄το πηγάδι.

Απόσπασμα από το ποίημα της Νανάς Νικολάου
Ερωτικό νυχτερινό 1998

Slide5Νερό από πηγάδι δεν έχουμε. Έχουμε όμως τον all time classic χαλβά πολίτικο σιμιγδαλένιο. Γλυκό καθημερινό ή γιορτινό και πάντα ευπρόσδεκτο από την οικογένεια ή τους φίλους μας. Ζουμερό χάρη στο σιρόπι του, γευστικότατο χάρη στους ξηρούς καρπούς, βελούδινο στη γεύση χάρη στο σμίξιμο του καλαμποκέλαιου με το σιμιγδάλι και τέλος  αρωματικό χάρη στο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο.
Η συνταγή μας, η κλασική και γνωστή σε όλες τις νοικοκυρές που βασίζεται στην απλή αριθμητική σειρά, 1,2,3,4.
Δηλαδή, 1 μέρος καλαμποκέλαιο (το προτιμώ από το ελαιόλαδο), 2 μέρη σιμιγδάλι χοντρό για να καταλαβαίνεις τον κόκκο του, 3 μέρη ζάχαρη (εδώ εγώ αφαιρώ από τη ζάχαρη και την κάνω 2 μέρη, μιας και οι σταφίδες που θα προσθέσω δίνουν τη γλύκα που χρειάζεται ο χαλβάς) και τέλος 4 μέρη νερό.
Απαραίτητα βέβαια τα αρωματικά μας μπαχαρικά, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Υλικά

  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1 φλ. σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα + 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

20131226_0001.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Βάζω το καλαμποκέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι,  αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία για να πάρει μπρος το σοτάρισμα και μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα σε τακτά διαστήματα.
  2. Ταυτόχρονα σε άλλο κατσαρολάκι, βάζω τα 4 φλιτζάνια νερό με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού για να φτιάξω το σιρόπι. Από την αρχική στιγμή βρασμού αφήνω τα υλικά να δέσουν για 8 λεπτά.
  3. Τώρα γυρίζω στο σοτάρισμα του χαλβά ώστε να πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά. Πάντα ανάλογα με τη θερμοκρασία.
  4. Αφού τελειώσω το σοτάρισμα και κλείσω το μάτι της κουζίνας, ρίχνω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω καλά. Ρίχνω και την κανέλα με το γαρύφαλλο.
  5. Τέλος και με μεγάλη προσοχή ρίχνω σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στο χαλβά, ανακατεύω απαλά και πάντα προσεχτικά, ώστε το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  6. Φορμάρω τον έτοιμο χαλβά και τον αφήνω ξεσκέπαστο ώσπου να κρυώσει.
  7. Ξεφορμάρω και σερβίρω με επιπλέον κανέλα.

20131226_0009.jpg_l 20131226_0013.jpg_l 20131226_0018.jpg_c+l 20131226_0019.jpg_l 20131226_0023.jpg_c+l

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *