Ο τίτλος του φαγητού στον ενδιαφέροντα κατάλογο, αλλά και η λεπτομερής περιγραφή της ευγενέστατης και εξυπηρετικής σερβιτόρας για τις σαρδέλες ρολάκια, γεμιστές με κάπαρη, σκόρδο, μαϊντανό στο φούρνο, ήταν τόσο δελεαστικά στοιχεία που με έκαναν αμέσως να επιλέξω αυτό το πιάτο, στην παραδοσιακή, αλλά με ελαφρώς πειραγμένα φαγητά, νησιώτικη ταβέρνα που επισκεφτήκαμε προ ημερών. Η έκπληξη όμως ήταν όταν ήρθε το σαγανάκι με τις μεγαγούτσικες σαρδέλες ρολάκια, αλλά χωρίς τα τοματίνια τριγύρω τους, όπως περίμενα και έγραφε ο κατάλογος. Στην απλοϊκή ερώτηση μου, “και που είναι τα τοματίνια;”, “μα μέσα στη γέμιση”, απάντησε η κοπέλα. Καλώς, κακώς δεν ανταπάντησα, μη χαλάσω και την τελευταία βραδιά μας στο νησί. Και καλά έκανα. Όλα πιάτα μας ήταν εξαιρετικά σε γεύση και ποσότητα. Χαλάλι τους τα αόρατα τοματίνια.
Αυτή λοιπόν τη συνταγή, δοκιμασμένη και βαθμολογημένη με άριστα και μάλιστα με τα μικρούτσικα τοματίνια που πρόσθεσα εγώ, σας δείχνω πιο κάτω. Άσε που μου θυμίζει τη συνταγή που ήδη έχω από καιρό, στο blog, σαρδέλες σκορδάτες φούρνου. Ρίξτε και σ’ αυτήν μια ματιά, αξίζει ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε και φιλετάρετε τις σαρδελίτσες. Πραγματικά είναι ένα γευστικότατο και ιδιαίτερο πιάτο.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 500 γρ. σαρδέλες
- 3 κ.σ. κάπαρη
- 3-4 σκελίδες σκόρδου
- Φύλλα μαϊντανού αρκετά
- Τοματίνια αρκετά
- Ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, το χυμό τους
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω καλά τις σαρδέλες απ’ τα λέπια, τα εντόσθια και το κεφάλι. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγω κάθε σαρδέλα προσεχτικά από την κοιλιά προς την ουρά, φροντίζοντας να έχω το μαχαίρι πάνω απ’ την ραχοκοκαλιά. Κατόπιν και αφού ανοίξω προσεχτικά το ψαράκι με τη βοήθεια του μεγάλου δάχτυλου, αφαιρώ όλη τη ραχοκοκαλιά και την ουρά. Ξεβγάζω τα ψαράκια και τα αφήνω 2-3 λεπτά σε ξυδόνερο.
- Βάζω στο μίνι πίμερ εναλλάξ το μαϊντανό ψιλοκομμένο, μερικά τοματίνια, την κάπαρη και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνω το μείγμα. Ρίχνω 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο που θα βοηθήσει να πολτοποιηθούν καλύτερα τα υλικά.
- Με ένα κουταλάκι βάζω μια κουταλιά του μείγματος στην άκρη της ουράς του ψαριού, λίγο κατά μήκος του ψαριού και το ρολάρω, όχι πολύ σφιχτά. Αυτά τα ρολάκια στη διάρκεια του ψησίματος θα σφίξουν και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν. Τα τοποθετώ σ’ ένα ταψάκι σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο και βάζω τα τοματίνια, τα οποία έχω τρυπήσει, γύρω τους.
- Απ’ το μείγμα κάπαρης που σίγουρα περισσεύει, αναμειγνύω 2 κ.σ. με ελαιόλαδο και το χυμό απ’ τα λεμόνια. Περιχύνω τα ψαράκια μου και τα ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου 20-25 λεπτά.
- Τέλος όταν δω ότι έχουν ψηθεί, βγάζω το ταψάκι και εκεί μέσα στο ελαιόλαδο ανακατεύω το υπόλοιπο μείγμα κάπαρης. Αυτό το κάνω για να έχω πιο δυνατή τη γεύση της ωμής αυτής “σάλτσας” κάπαρης, μαϊντανού, σκόρδου και τομάτας.
- Σερβίρω ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με πράσινη σαλάτα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply