• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Γλυκά 0

Μωσαϊκό σοκολάτας με καραμέλα

By Dimitra Cherouvim · On 27/12/2019

Το γνωστό και παιδιόθεν αγαπημένο κλασικό μωσαϊκό και πως μεταμορφώνεται σε γιορτινό και  φανταχτερό γλυκό με κάποιες επεμβάσεις, όπως αυτή της σπασμένης σπιτικής καραμέλας και των ξηρών καρπών.

Υλικά

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. μπισκότα πτι-μπερ – είναι ένα πακέτο
  • 125 γρ. μπισκότα τύπου digestive – είναι 1/2 πακέτο
    Μπορείτε να βάλετε ό,τι τύπο μπισκότων θέλετε
  • 1/2 φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. τσ. κράνμπερις
  • 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 1 λαδόκολλα

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να φτιάξω την καραμέλα. Βάζω λοιπόν σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και περιμένω να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ελέγχω την κατάσταση της. Ενδιάμεσα ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, όχι όμως για πολύ. Όταν δω τη ζάχαρη να ρευστοποιείται,  να παίρνει χρώμα ξανθό και να βγάζει τις πρώτες φυσαλίδες, βγάζω το τηγάνι απ’ τη φωτιά και ρίχνω προσεχτικά την υγρή ζάχαρη πάνω στη λαδόκολλα. Φροντίζω να την ρίξω με τρόπο που να απλωθεί αρκετά σε ένα λεπτό στρώμα. Την αφήνω στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Όταν κρυώσει καλά, σπάω το φύλλο καραμέλας σε κομμάτια. Κρατάω μερικά μεγάλα για τη διακόσμηση του γλυκού και τα υπόλοιπα τα προορίζω για το μωσαϊκό

     

     

  • Βάζω την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε ένα κατσαρολάκι. Όταν δω να παίρνει την πρώτη βράση, ρίχνω την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια ώστε να λιώσει μέσα στην κρέμα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

  • Θρυμματίζω τα μπισκότα, όχι όμως πολύ, ώστε να φαίνονται τα κομμάτια τους.
  • Προσθέτω στα θρυμματισμένα μπισκότα τα καρύδια, τα κράνμπερις και τα κομμάτια της σπασμένης καραμέλας.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη λιωμένη κουβερτούρα με την κρέμα, αφού έχει κρυώσει καλά και το μείγμα των μπισκότων. Ανακατεύω απαλά αλλά καλά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά. Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, το οποίο όπως συνηθίζω και για ευκολία το βρέχω και το στύβω καλά και μέσα στη φόρμα απλώνω το παραπάνω μείγμα.

  • Καλύπτω τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει. Αν δεν υπάρχει χρόνος, η φόρμα μπορεί να μπει στην κατάψυξη για εύλογο χρόνο. Βγάζω το γλυκό απ’ το ψυγείο, το αναποδογυρίζω με προσοχή, το τοποθετώ στην πιατέλα μου και καρφώνω επάνω του τα κομμάτια της καραμέλας που είχα κρατήσει απ’ την αρχή.

Καλή και γλυκιά επιτυχία

ζάχαρηκαρύδικουβερτούρακράνμπερικρέμαγάλακτοςμπισκότο
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Γλυκά

    Μηλοπιτάκια με πούλπα μήλων

  • Γλυκά

    Μηλοπατσαβουρόπιτα

  • Γλυκά

    Μηλομπουρεκάκια τα εύκολα

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License