Μελιτζάνες ρολάκια με μπιφτέκια

3_Eggplant_Hansel_Art_Ζάκαμε τα γιορτά τα τσακώνικα μελιτζάνα τθον Αγελίδη. Οράκαμε του χούρε με τα πρεσά ύβατα, με τα κα χώματα τσε του πρεσί καλλιέργειε με μελιτζάνε, αγκουζία, ντομάτε τσε δεήματα.
Τεγανίαμε μελιτζάνε σε ντόκε άϊ από ελιά. Εβαλήκαμε κοτσινά σάλτσα ντουμάτα, σκούντι, δυόσμο και βασιλικό τσε ευχαριστίκαμαϊ πάρα πρεσιού. (Τσακώνικη διάλεκτος)

_Στη γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας πήγαμε στο Λεωνίδιο. Είδαμε τα περιβόλια με τα άφθονα νερά. Τα γόνιμα χώματα με τις καλλιέργειες με μελιτζάνες, αγγουράκια, ντομάτες και κολοκύθια.
Τηγανίσαμε μελιτζάνες σε ντόπιο λάδι από ελιά. Βάλαμε κόκκινη σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, δυόσμο και βασιλικό και ευχαριστηθήκαμε πολύ.

Υλικά

  • 3 μεγάλες μακρόστενες λευκές μελιτζάνες
  • 1/4 μοσχαρίσιο κιμά
  • 4-5 ώριμες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή ότι παξιμάδι έχετε
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Μερικά φύλλα δυόσμου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο και ίσως κάποιο δυνατό μπαχαρικό αν θέλετε

20140719_0005Εκτέλεση

  1. Η πρώτη δουλειά που κάνω είναι να πλύνω και να κόψω τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, περίπου 1/2 εκ. ώστε να τις βάλω σε λεκάνη με νερό για να φύγει η όποια πικρίλα έχουν.
  2. Ψιλοκόβω τις ντομάτες και το δυόσμο, τρίβω το κρεμμύδι, λιώνω τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Σε μια λεκάνη βάζω τον κιμά, όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, την τριμμένη φρυγανιά, αλατοπίπερο, κάποιο δυνατό μπαχαρικό, όπως κύμινο ή πάπρικα και τέλος και μια ψιλοκομμένη ντομάτα, που θα κάνει πιο αφράτα τα μπιφτέκια.
  4. Πλάθω μακρόστενα μπιφτεκάκια σαν σουτζουκάκια και τα βάζω στο ψυγείο.
  5. Βγάζω τις φέτες μελιτζάνας απ το νερό, τις σκουπίζω καλά απ τα νερά, τις βάζω σε ρηχό ταψί φούρνου καλά λαδωμένο και τέλος τις λαδώνω και αυτές πολύ καλά με πινέλο.
  6. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνω περίπου για 15-20 λεπτά στους 200-220 βαθμούς.
  7. Ελέγχω αν έχουν μαλακώσει και τις βγάζω απ το φούρνο.
  8. Παίρνω μία μία ψημένη  φέτα και τυλίγω μ αυτήν ένα ένα τα μπιφτεκάκια σε ρολάκια , αρχίζοντας απ τη στενή άκρη της μελιτζάνας.
  9. Βάζω όλα τα ρολάκια σε σκεύος πυρέξ ή ότι άλλο έχετε εσείς, ρίχνω την ψιλοκομμένη ντομάτα και από πάνω περίπου 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
  10. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς περίπου για 30-40 λεπτά. Ουσιαστικά για να ψηθούν και τα μπιφτεκάκια.

20140719_0008 20140719_0012 20140719_0016 20140719_0017 20140719_0021 20140719_0023 20140719_0027 20140719_0029 20140719_0033 20140719_0034Tips

  • Θα ξεκινήσετε τα ρολάκια απ τις πιο μακριές φέτες. Αν δείτε ότι σας περίσσεψαν οι μικρότερες και ακριανές φέτες μελιτζάνας, απλώς θα τις χώσετε στα πλαϊνά του ταψιού, ή σαν βάση κάτω απ τα ρολά σας. Μέσα στη σάλτσα ντομάτας ψήνονται και αυτές υπέροχα!!
  • Το φαγητό αυτό τρώγεται σαν κύριο πιάτο, σερβίροντας στο πλάι γιαούρτι.
  • Επίσης όμορφος συνδιασμός και με πιλάφι.

Καλή επιτυχία


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *