Φράουλες γλυκό, ολόκληρες και λουιζομυρωδάτες

Λίγα λόγια και… ολόκληρα και λουιζομυρωδάτα και λαμπερά και άλικα και καλά βεβαίως, σαν τις φράουλες γλυκό που έφτιαξα και που για άλλη μια φορά, η παλιά και από χρόνια μέθοδος της μάνας μου της κυρά Μαρίτσας που ακολουθώ πιστά σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, δεν με πρόδωσε.

Βήμα 1ον – Πηγαίνεις στη λαϊκή πρωί πρωί με την αυγούλα,  την ανεβοκατεβαίνεις δυο τρεις φορές, ώσπου το αετίσιο μάτι σου να βρει τον πάγκο με τις κατάλληλες για γλυκό (και όχι για μαρμελάδα) φράουλες. Πρέπει μεν να είναι ώριμες, αλλά σφιχτές, γερές όλες και βεβαίως κόκκινες και λαμπερές.

Βήμα 2ον – Επιστρέφεις σπίτι, τις ακουμπάς στον καθαρό πάγκο της κουζίνας σου, φτιάχνεις καφέ και ονειρεύεσαι ότι την επόμενη μέρα στον απογευματινό σου καφέ θα έχεις συνοδεία και αυτό το υπέροχο και μοναδικό γλυκό του κουταλιού και της εποχής που τώρα ετοιμάζεσαι να φτιάξεις.

Βήμα 3ον – Τρως δυο τρεις  φραουλίτσες, βγάζεις αναστεναγμό απόλαυσης από τη γλύκα τους,  αλλά μαλώνεις τον καλό σου που απλώνει το χέρι του ο καημένος να πάρει μια για να τις δοκιμάσει και αυτός. “Θα μου χαλάσεις το κιλό.” Του φωνάζεις.

Βήμα 4ον – Βάζεις την ποδιά εργασίας το κεφάλι κάτω και ξεκινάμε! Λίγα λόγια, ζουμερά, δεμένα και άλικα!

   

Υλικά

 • 1 κιλό φράουλες γερές, σφιχτές, λαμπερές, φρεσκοκομμένες
 • 750 γρ. ζάχαρη
 • 5-6 φυλλαράκια λουίζας

Εκτέλεση

 • Πλένω πολύ καλά τις φράουλες δυο τρία χέρια, χωρίς να βγάλω τα φυλλαράκια τους και τις αφήνω σε νερόξυδο για 10 λεπτά.
 • Τις στραγγίζω καλά, τις στεγνώνω με βαμβακερή πετσέτα και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρώ τα φυλλαράκια τους, προσέχοντας όμως να μην τις τρυπήσω.

 • Τις βάζω ολόκληρες σε κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με την ζάχαρη. Κλείνω την κατσαρόλα με το καπάκι της και την τοποθετώ στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα το πρωί που θα τις βράσω. Οι φράουλες επειδή δεν έχουν κοπεί δεν θα βγάλουν πολλά υγρά. Θα βγάλουν όμως όσα χρειάζονται για να γίνει το σιρόπι τους αρκετό που θα τις καλύψει όλες, όταν θα μπουν σε ένα ή περισσότερα βαζάκια. Δεν βάζω καθόλου νερό.

     

 • Βγάζω την κατσαρόλα από το ψυγείο μια ώρα πριν βράσω τις φράουλες. Τις βράζω 10 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού, σε σιγανή θερμοκρασία, ανακατεύω 2-3 φορές  και αφαιρώ τον αφρό συνέχεια.
 • Μετά τα αρχικά 10 λεπτά βρασμού, αφήνω τις φράουλες να ηρεμήσουν 2-3 ώρες ή και περισσότερο. Το σιρόπι τους είναι σχεδόν έτοιμο.

 • Μετά τον χρόνο “ηρεμίας” ξαναβάζω τις φράουλες να βράσουν, βάζοντας τώρα και τα φυλλαράκια της λουίζας. Βράζω μόνο για 5 λεπτά σε σιγανή θερμοκρασία αφαιρώντας πάντα τον αφρό. Δοκιμάζω το σιρόπι με τη γνωστή μέθοδο της σταγόνας που πρέπει να στέκεται σαν λαμπερό ρουμπίνι σε κρύο πιατάκι.

 • Αφήνω να πέσει κάπως η θερμοκρασία του γλυκού και το μοιράζω σε βαζάκια ή ένα βάζο στο οποίο βάζω και φρέσκα φυλλαράκια λουίζας. Αφού κρυώσουν και τα βαζάκια τα διατηρώ στο ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Φράουλες γλυκό, ολόκληρες και λουιζομυρωδάτες”

 1. vatsithianou fotini

  τρελαινομαστε όλοι μικροί μεγάλοι.

  1. Δήμητρα Χερουβείμ

   Έχεις πολύ δίκιο Φωτεινή μου, αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *