Χτένι με πράσα αβγολέμονο

Φαγητό για χειμωνιάτικες, Κυριακάτικες, μεσημεριανές συγκεντρώσεις. Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Η αγία, ελληνική οικογένεια να είναι καλά και να κρατά γερά και τακτικά γύρω από ένα τραπέζι, στις περίεργες αυτές εποχές. Όχι δεν θα το φιλοσοφήσω, μη σας τρώω και το χρόνο σας. Θα σας παροτρύνω όμως να το φτιάξετε. Είτε για λίγους είτε για πολλούς. Και δοκιμάστε το χτένι σπάλας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη εσωτερικής λεπτής στρώσης κολλαγόνου, που το κάνει ιδιαίτερα μαλακό.

Υλικά

  1. 1.500 γρ. μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε μερίδες
  2. 5-6 μεγάλα πράσα
  3. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  4. 1-2 καρότα
  5. 2 λεμόνια, το χυμό τους
  6. 1 αβγό
  7. Άνηθο
  8. Ελαιόλαδο
  9. Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω και κόβω σε μεγάλα κομμάτια το κρεμμύδι. Πλένω το κρέας, το στραγγίζω και το βάζω μαζί με το κρεμμύδι σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα. Τα αχνίζω καλά να φύγουν τα υγρά τους και μετά ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο για να τα σοτάρω όλα μαζί.
  • Αφού σοταριστούν όλα καλά και το κρέας αλλάξει το χρώμα του, προσθέτω ζεστό νερό που να τα σκεπάζει, τοποθετώ το καπάκι στην κατσαρόλα και χαμηλώνω πολύ τη θερμοκρασία για να βράσει το κρέας. Πήρε περίπου μια ώρα και τριάντα λεπτά και το χτένι στην κυριολεξία έλιωσε. Άλλωστε σε αυτό βοηθάει και το ζελέ που υπάρχει ανάμεσα του. Λίγο πριν γίνει το κρέας αλατοπιπερώνω.
  • Όσο βράζει το κρέας, καθαρίζω και πλένω καλά τα πράσα. Για να φύγουν τα χώματα που υπάρχουν ανάμεσα στα φύλλα, χαράσσω τα πράσα κατά μήκος και τα πλένω καλά και εσωτερικά. Τα κόβω σε χοντρές ροδέλες. Καθαρίζω και κόβω το ίδιο και το καρότο.
  • Μόλις γίνει το κρέας, το αφαιρώ από την κατσαρόλα και τακτοποιώ σε αυτήν τα πράσα και το καρότο. Αν χρειάζεται βάζω και λίγο νερό επιπλέον. Συνεχίζω το βράσιμο πάντα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
  • Σε δέκα λεπτά τα πράσα και τα καρότα είναι έτοιμα. Τακτοποιώ ανάμεσα τους τα κομμάτια του κρέατος, τα οποία έχουν εμφανώς μαζέψει, λόγω του κολλαγόνου και αφήνω να πάρουν όλα μαζί μόνο μια βράση 1-2 λεπτά. Κλείνω τη φωτιά και ετοιμάζω το αβγολέμονο με το χυμό των δυο λεμονιών και του ενός αβγού.
  1. Κλασικά και για να μην κόψει το αβγολέμονο όταν θα το ρίξω στην κατσαρόλα, ενσωματώνω σ’αυτό λίγο ζεστό ζουμί απ’ το φαγητό. Πασπαλίζω με αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *