Σούπα οσπρίων και λαχανικών (Ιράν)

Τα ταξίδια διαστέλλουν το χρόνο, σε πλημμυρίζουν από εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις. Πόσο μάλλον αν το ταξίδι αυτό γίνεται σε χώρα όπως το Ιράν,  μάλλον άγνωστη εν πολλοίς  στο δυτικό κόσμο και με μόνες πληροφορίες γι αυτήν, μόνο από τα δελτία ειδήσεων ή όποιες κινηματογραφικές ταινίες έχουμε κάποιοι δει. Χώρα στα βάθη της Ανατολής με σπουδαία ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με την δική μας, την αρχαία ελληνική. Χώρα  πολύ πιο σύγχρονη απ ότι μπορούμε να φανταστούμε και με πολύ φιλικούς και ευγενικούς κατοίκους. Ένα απ τα πρώτα πράγματα που έκανα λοιπόν σ’ αυτό μου το ταξίδι, ήταν η εξερεύνηση στην κουζίνα και τις γεύσεις της. Υπέροχες επίσης οι πολύχρωμες αγορές (souk) με μπαχάρια, με πολλούς γευστικότατους ξηρούς καρπούς, με γλυκά, με φρούτα αποξηραμένα και φρέσκα, με ροδοπέταλα και μεθυστικά μοναδικά αρώματα. Τα φαγητά σχεδόν ό,τι βρίσκει κανείς σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες της Ανατολής ή της Β. Αφρικής. Πολλά ψητά κεμπάμπ μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο,  πιλάφια σε ενδιαφέρουσες εκδοχές και πάντα καρυκευμένα, πολλά όσπρια, γεμιστά όπως τα δικά μας, ντολμάδες, υπέροχα γαλακτοκομικά και λαχανικά μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους. Ιδιαίτερη μνεία στο ψωμί, βασικό και  καθημερινό στοιχείο στη διατροφή των Ιρανών. Φανταστείτε τις δικές μας λαγάνες πολύ λεπτές, τραγανές και μαλακές ταυτόχρονα … Continue reading Σούπα οσπρίων και λαχανικών (Ιράν)