Φασόλια αλα Ayllon (Ισπανία)

Βρισκόμαστε περίπου 100 Km ΒΔ της Μαδρίτης, με προορισμό την Cuenca. Όμως πριν από την μεγάλη πόλη, η “ξανθιά” του  gps μας οδηγεί με αυτοπεποίθηση λίγα μέτρα έξω από την είσοδο του Ayllon. Προγραμματισμένη στάση για να δούμε την κεντρική πλατεία του μικρού χωριού σε υψόμετρο 1020μ. με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά σπίτια και την παλιά εκκλησία του. Κάτοικοι περίπου 1300. Μπαίνουμε στην πλατεία. Ατυχία για τον αυστηρό φωτογράφο που την θέλει άδεια και έτοιμη για φωτογράφιση. Ευτυχία για την food blogger που τη βλέπει γεμάτη από πάγκους τοπικών παραγωγών. Λιγοστά πράγματα αλλά τόσο όμορφα. Όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Κάποιοι πάγκοι με χειροτεχνίες γυναικών της περιοχής, όλα φτιαγμένα με αγάπη και προσοχή. Τριγυρίζοντας φτάνω σε έναν πάγκο με όσπρια, κυρίως φασόλια , που αμέσως μου κινεί το ενδιαφέρον. Απίστευτη ποικιλία σε χρώματα και μεγέθη. Μικρά, μεγάλα, μεσαίο μέγεθος, άσπρα, μπεζ, κόκκινα, ασπροκόκκινα, μαύρα. Ζητώ απ’ τον χαμογελαστό παραγωγό 1/2 κιλό από κάποια ποικιλία μικρών ασπροκόκκινων φασολιών που μου κινεί το ενδιαφέρον.       Αφού πληρώνω και παίρνω το σακουλάκι στα χέρια, με την απόδειξη τους παρακαλώ, έχω την ατυχή έμπνευση να τον ρωτήσω, στα αγγλικά, πως μαγειρεύονται. Συνεννόηση μηδέν, χειρονομίες, παντομίμα, τσάτρα πάτρα ισπανικά για να καταλάβει τι του … Continue reading Φασόλια αλα Ayllon (Ισπανία)