Ανοιχτό σάντουιτς – zapiekanki (Πολωνία)

Πλησιάζει τρεις το μεσημέρι και μετά την την πεντάωρη πρωινή εξερεύνηση μου στα στενά, στα καταπράσινα, καθαρά πάρκα και στις λεωφόρους της πολωνικής πρωτεύουσας, πρέπει επιτέλους κάτι να τσιμπήσω. Κάτι λίγο και στο πόδι. Τα καλά τα αφήνουμε για το βράδυ, κάτω από τα φωταγωγημένα τείχη της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας, όπου και το διαμέρισμα που μας φιλοξενεί.Και βεβαίως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις κάτι πρόχειρο να φας, το δύσκολο είναι να διαλέξεις τι θα φας. Δεκάδες τα καλαίσθητα μαγαζάκια, μέσα στην όμορφη παλιά πόλη, που προσφέρουν γνωστά και άγνωστα σε μένα μικρογεύματα. Και να’ το μπροστά μου το μαγαζάκι με τα  τοπικά, λαχταριστά, ανοιχτά σάντουιτς  τα zapiekanki. Επιτέλους θα δοκιμάσω κι’ εγώ τις νόστιμες, ζουμερές αυτές “παντόφλες” που έβλεπα μέρες τώρα να γεύονται με βουλιμία τουρίστες και ντόπιοι παντού, εκεί γύρω στην ώρα της λιγούρας, από το πρωί έως και το βράδυ. Ζapiekanki λοιπόν, το ανοιχτό σάντουιτς συνήθως πολύσπορης μπαγκέτας, με ό,τι μπορείς να φανταστείς επάνω του, οπωσδήποτε ψημένο, ζεστό και γκρατιναρισμένο το τριμμένο τυρί που το καλύπτει. Τέλος από πάνω του ένα “παιχνίδισμα” μουστάρδας ή κετσαπ.Διάλεξα ένα απλό με σκούρα μανιτάρια, τυρί και τέλος πικάντικη μουστάρδα. Η πρωινή μου μεγάλη βόλτα, αλλά και η ώρα που το … Continue reading Ανοιχτό σάντουιτς – zapiekanki (Πολωνία)