Βασιλόπιτα η πορτοκαλένια

cebbcf8dcf84cf81ceb1cf82-cebdceb9cebaceb7cf86cf8ccf81cebfcf82-cf84ceb1-cebaceaccebbceb1cebdcf84ceb1-cf80ceb5cf81-1875

******************************************
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ – ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ -1872
******************************************

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά                                    Βαστά εικόνα και χαρτί
ψηλή μου δεντρολιβανιά                                    ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
κι αρχή καλός μας χρόνος                                 χαρτί και καλαμάρι
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.                               δες και με-δες και με το παλικάρι

Αρχή που βγήκε ο Χριστός                                 Το καλαμάρι έγραφε,
άγιος και Πνευματικός,                                        τη μοίρα του την έλεγε
στη γη να περπατήσει                                          και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει
και να μας καλοκαρδίσει.                                    Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.

Αγιος Βασίλης έρχεται,
και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ’ σαι αρχόντισσα κυρία
******************************************

Είπα να άφηνα την βασιλόπιτα μου την πορτοκαλένια, έτσι χωρίς σχόλια, μόνο με τα κάλαντα τα κλασικά που κι’ εγώ σαν παιδάκι περίμενα πως και πως τις γιορτινές μέρες που με το τριγωνάκι μου βοηθό, τα “κελαηδούσα” από πόρτα σε πόρτα, για  το έξτρα χαρτζιλίκι, για  τα έξτρα δώρα της δικής μου επιλογής. Όμως δεν μου πάει να μην σας δώσω τις ευχές μου μέρες που είναι. Θέλω από καρδιάς λοιπόν να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, να είσαστε, να είμαστε γεροί, δυνατοί και με όρεξη για ό,τι ο καθένας μπορεί και κάνει.

Η πορτοκαλένια βασιλόπιτα μου λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο,  παρά το επόμενο και επιτυχημένο μου πείραμα, μετά το κέικ με πούλπα πορτοκαλιού και κέικ μανταρίνι, που και στα δυο αυτά γλυκά τα εσπεριδοειδή πολτοποιούνται ολόκληρα με τις φλούδες τους ωμά,  ψήνονται θαυμάσια μαζί με  τα υπόλοιπα υλικά,  δίνοντας μας στο τέλος ένα θεσπέσιο γευστικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς και η σημερινή επίκαιρη πορτακαλένια βασιλόπιτα μου. Εύκολη, με δροσερή γεύση, μια διαφορετική πρόταση που σας την συστήνω θερμά.

20161221_0011-jpg_c

Υλικά (για 10 μερίδες-φόρμα 22 εκ.)

  • 350 γρ. ( 2 ) πορτοκάλια,  φρεσκοκομμένα και καθαρά από στίγματα
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. καστανή ζάχαρη ή 400 αν θέλετε πιο γλυκιά τη βασιλόπιτα
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. μαστίχα + 1 κ.γ. μαχλέπι. Να πω ότι προτίμησα σπόρους μαχλέπι, καθώς και κομμάτια μαστίχας τα οποία τα κοπάνησα σε γουδί με 1 κ.γ ζάχαρη. Θεωρώ ότι βγάζουν καλύτερα αρώματα από την έτοιμη σκόνη.
  • 1 αντικολλητικό χαρτί

20161219_0003

Εκτέλεση

  1. Πλένω πολύ καλά τα 2 πορτοκάλια, αφαιρώ τυχόν στίγματα στη φλούδα τους, τα κόβω στα δύο, αφαιρώ τις κεντρικές χοντρές ίνες και τα τεμαχίζω σε κυβάκια. Τα πολτοποιώ όπως είναι με τις φλούδες στο μούλτι. Είναι μια δουλειά που γίνεται πολύ εύκολα.
  2. Βάζω στο γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και τα χτυπάω πολύ καλά ώσπου να γίνουν πούδρα.
  3. Στο κάδο του μίξερ βάζω τη ζάχαρη και τα 3 αβγά. Χτυπάω πολύ καλά ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα.
  4. Αναμειγνύω τα πολτοποιημένα πορτοκάλια με το ελαιόλαδο και όπως είναι τα ρίχνω στον κάδο του μίξερ με το μείγμα αβγών και ζάχαρης.
  5. Ανακατεύω καλά και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχω προσθέσει τη μπέικιν και τη μαστίχα με το μαχλέπι.
  6. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο, κατά κάποιο τρόπο να υπερισχύει το αλεύρι.
  7. Παίρνω ένα αντικολλητικό χαρτί μεγαλύτερο από τη φόρμα, το βρέχω και το στραγγίζω καλά και σφιχτά με τις παλάμες μου, με προσοχή όμως και χωρίς πολλές κινήσεις για να μη σχιστεί.
  8. Φοδράρω με αυτό τη φόρμα μου και ρίχνω μέσα το μείγμα βασιλόπιτας-κέικ.
  9. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά, πάντα ανάλογα με το φούρνο και ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της βασιλόπιτας. Κατά την δοκιμασμένη πολλές φορές διαδικασία, σβήνω το φούρνο και αφήνω τη φόρμα μέσα άλλα 5 λεπτά. Αυτή η διαδικασία έχει το καλό ότι σφίγγει κατά ελάχιστο μεν, αλλά πολύ πρακτικό δε, το εξωτερικό της βασιλόπιτας και έτσι κόβεται πολύ καλά, χωρίς να θρυμματιστεί.
  10. Τη βγάζω από το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και με προσοχή αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί. Τη μεταφέρω σε πιατέλα και τη στολίζω όμορφα και επίκαιρα.
  11. Το γιορτινό νόμισμα το τυλίγω με αλουμινόχαρτο, το χώνω σε ένα σημείο του πάτου και έτσι δεν χρειάζεται να το ψήσω μαζί με την πίτα.
  12. Σας συστήνω θερμά αυτή τη βασιλόπιτα-κέικ που έχει τα χαρακτηριστικά αρώματα μαστίχας, μαχλέπι, αλλά έχει και αυτήν την γνωστή γλυκιά πικράδα του αγαπημένου πορτοκαλιού.

20161219_0006     20161219_0008

20161219_0010     20161219_0011

20161219_0015     20161219_0012

20161219_0016     20161219_0018

20161219_0020

20161219_0029

20161221_0012

Καλή επιτυχία και το σπουδαιότερο ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ 

 

 

 

 

Comments

4 responses to “Βασιλόπιτα η πορτοκαλένια”

  1. Ελένη φωτη

    Καλη πρωτοχρονια..να σου τύχει το φλουρί..να ειςαι παντα τυχερή..

    1. Ελένη μου, σ’ ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου. Ανταποδίδω τις ευχές
      για υγεία, καλή διάθεση και πολλές πολλές όμορφες δημιουργίες.

  2. fotini vatsithianou

    μπράβο ❤️ καλή χρονιά με υγεία

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ θερμά. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!

Leave a Reply to Ελένη φωτη Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *