• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Πίτες 2

Τυροπρασoμπουρέκια

By Dimitra Cherouvim · On 19/11/2018

Θα μου πεις τώρα, γιατί τυροπρασομπουρέκια και όχι πρασοτυρομπουρέκια;! Μα για έναν πολύ απλό λόγο. Υπερισχύει το τυρί, η αγαπημένη ελληνική φέτα και ακολουθεί το πράσο. Η αλήθεια στο μυαλό μου είχα μια απλή τυρόπιτα για μια ξαφνική επίσκεψη. Όμως βλέποντας τα φρέσκα πράσα και τον άνηθο είπα να τα χώσω και αυτά μέσα για να δώσουν μια γλύκα στην πικάντικη γεύση του τυριού. Προτίμησα να πάρω τρίμμα βαρελιού που έχει έντονη πιπεράτη και μεστή γεύση. Πρόσθεσα  το γιαούρτι και δυο αβγά για μια πιο κρεμώδη γέμιση στο χοντρό έτοιμο φύλλο για πίτες. Το αποτέλεσμα φοβερό με το κριτσανιστό φύλλο και την απαλή σε υφή γέμιση. Απέτυχα στο μαυροκούκι που δεν μου κόλλησε στα μπουρέκια μου. Ίσως αν το άλειφα με κρόκο αβγού. Την επόμενη φορά.

Υλικά (για 8 μπουρέκια)

  • 600 γρ. χοντρό φύλλο για πίτες
  • 600 γρ. φέτα τρίμμα βαρελίσια
  • 600 γρ. πράσα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
  • 2 αβγά
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1-2 κ.σ. σιμιγδάλι (προαιρετικά και εξαρτάται απ’ τα υγρά της γέμισης σας)

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα πράσα. Πλένω και ψιλοκόβω αρκετό άνηθο και τα κοτσάνια του.

  • Σοτάρω τα πράσα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύω τη φέτα με το γιαούρτι, τα αβγά, τον άνηθο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά.

  • Ρίχνω το μείγμα της φέτας στο τηγάνι με τα σοταρισμένα πράσα. Ανακατεύω καλά.

  • Απλώνω τα φύλλα, τα κόβω στη μέση κατά πλάτος. Λαδώνω καλά κάθε μισό,μονό φύλλο και απλώνω 3 γεμάτες κ.σ. από τη γέμιση. Φροντίζω ώστε το μήκος της γέμισης να είναι λίγο πιο μικρό από το πλάτος του ταψιού μου. Διπλώνω τα πλαϊνά του φύλλου στη γέμιση και ρολάρω σε ένα μπουρέκι. Το ίδιο έτοιμο μπουρέκι το τυλίγω πάλι με την ίδια διαδικασία στο δεύτερο μισό φύλλο.

  • Τοποθετώ τα μπουρέκια σε καλά λαδωμένο ταψί (αρκετό ελαιόλαδο) και τα λαδώνω και απ’ την πάνω πλευρά. Πασπαλίζω με το μαυροσούσαμο.

  • Ψήνω τα μπουρέκια μου σε καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και μετά άλλη μισή ώρα στους 200 ώσπου να ροδίσουν.

  • Υπέροχη τραγανή εξωτερική επιφάνεια και θαυμάσια πικάντικη μελάτη γέμιση που δεν χρειάστηκε ούτε πιπέρι ούτε αλάτι. Το μαυροσούσαμο ή μαυροκούκι δεν κόλλησε, αλλά δεν πειράζει καθόλου.

Καλή σας και τραγανή επιτυχία

αβγόάνηθοςβούτυρογιαούρτιελαιόλαδοπράσοσιμιγδάλιφέταφύλλο
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Πίτες

    Τυροπιτάκια σφολιάτας τα μυρωδάτα

  • Πίτες

    Τραχανοκολοκυθόπιτα (από τη Μαρία Κ.)

  • Πίτες

    Κολοκυθόπιτα με κρέμα γιαουρτιού

2 Comments

  • Ελένη φωτη says: 19/11/2018 at 11:38 pm

    Αυριο θα φτιαξω μπαστουνάκια με σέσκουλα ,λαπατα,πράσο,μάραθο κ,λπ.περιπου σαν τα δικά σου αλλά έπλασα τα φύλλα εγώ..μου θύμισες να βάλω πράσο..επισης εγώ βάζω και μπόλικο ξερό κρεμμύδι..φιλια φιλενας…

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 20/11/2018 at 12:45 pm

      Υπέροχα λαχανικά θα βάλεις Ελένη μου. Είμαι σίγουρη για την επιτυχία σου, μιας και όλα τα παραπάνω είναι από τον όμορφο κήπο σου! Πολλά φιλιά!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License