Τριβέλι με κρεμώδη σάλτσα κοτόπουλου

eb610d338217c85e912f6fc5eadf61fcΑν είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει πολύ  στη μαγειρική, εκτός πολλών άλλων δηλαδή, είναι η ας την πούμε “μεταποίηση” περισσευμάτων  μαγειρεμένων φαγητών. Ναι, ναι, εκτός από μεταποίηση ρούχων υπάρχει και η μεταποίηση φαγητών. Δεν μπορώ να φανταστώ να πετιέται ένα φαγητό για το οποίο έχει ξοδευτεί εκτός των χρημάτων, χρόνος, ενέργεια και ύλες που κάποιοι άνθρωποι μόχθησαν για να παράγουν.
Έτσι αν μια μερίδα περισσέψει,  φροντίζω να την συνδυάζω με κάποιο φρέσκο φαγητό που να ταιριάζει ή ακόμα και με κάτι  πρόχειρο, όπως μια σαλάτα ή αβγά σε κάθε μορφή ή οτιδήποτε άλλο βοηθήσει την κατάσταση.
Όμως το καλύτερό μου είναι όταν  βγάζω στην κυριολεξία καινούργιο πιάτο από  περισσεύματα φαγητών. Και δεν υπάρχει πιο εύκολο υλικό για να το “μεταποιήσεις”, από το μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Αυτή μάλιστα η τακτική-πρακτική, δίνει το ελεύθερο στη νοικοκυρά να αυτοσχεδιάσει και με άλλα υλικά και να φτιάξει ενδιαφέροντα πράγματα. Φαντασία να υπάρχει και όρεξη.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι πάνω στα υπόλοιπα φαγητών, σχεδόν  όλοι οι λαοί έχουν να επιδείξουν πιάτα που αποτελούνται από τη μείξη αυτών. Έτσι για την ιστορία ας θυμηθούμε την παέλια ή παέγια των Ισπανών, την πίτσα και την picatta των Ιταλών, τις  διάφορες ελληνικές πίτες καθώς και τις σούπες τύπου μινεστρόνε. Σαν παιδί ακόμα θυμάμαι τη μάνα μου να προσθέτει στη φασολάδα της προηγούμενης κοφτό μακαρονάκι. Ένα γευστικότατο και πλούσιο χειμωνιάτικο φαγητό που ακόμα έχω τη γεύση του στη μνήμη μου.

Και επειδή το να περισσεύει κρέας, είναι κάτι που  συμβαίνει πολύ συχνά στα σπίτια και ειδικά μετά από γιορτινές μέρες, είπα να σας δείξω τα μαγειρέματα μου με ψητό  στήθος κοτόπουλο και διάφορα άλλα που μου έδωσαν μια φανταστική κρεμώδη σάλτσα, μέσα στην οποία ενσωμάτωσα κοφτό μακαρονάκι τριβέλι ολικής αλέσεως. Ένα φανταστικό πιάτο που πρέπει να το έχετε στα υπ΄όψιν σας.
Μια ιδέα είναι, αν και εφόσον σας περίσσεψε αρκετό κοτόπουλο ή κρέας, να το καταψύξετε σε μεγάλες μερίδες και σε ώρα ανάγκης για μια γρήγορη μακαρονάδα ή ριζότο, απλώς να βγάζετε την απαραίτητη ποσότητα από τον καταψύκτη σας.
Επί το έργο λοιπόν.

Υλικά  (4 άτομα)

  • 250 γρ.τριβέλι ολικής αλέσεως
  • 1 μπολ ψιλοκομμένο βρασμένο κοτόπουλο, ή γαλοπούλα
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 φλιτζάνι γεμάτο κίτρινα τυριά τριμμένα (ότι υπάρχει στο ψυγείο)
  • 1 φλιτζάνι γεμάτο φρέσκο γάλα, ή κρέμα γάλακτος
  • 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο, πάπρικα
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη παρμεζάνα τριμμένη σε φιλέ
  • Μερικά ντοματίνια

20141230_0003

Εκτέλεση

  1. Έχω έτοιμο και ψιλοκομμένο το κοτόπουλο. Κόβω σε κομματάκια και το μπέικον.
  2. Κόβω σε λοξές φετούλες το κρεμμυδάκι και ψιλοκόβω το μαϊντανό.
  3. Σε ένα τηγάνι, βάζω ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σοτάρω για λίγο με το μπέικον.
  4. Προσθέτω το κομματιασμένο κοτόπουλο, ανακατεύω απαλά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και την πάπρικα.
  5. Προσθέτω το γάλα, ή την κρέμα γάλακτος και τα τυριά. Ανακατεύω απαλά.
  6. Εντωμεταξύ έχω βάλει να βράσουν τα τριβέλια σε αλατισμένο νερό.
  7. Τα βράζω για 7-8 λεπτά a la dente, κρατάω 1 φλ. από το ζεστό νερό τους και τα σουρώνω.
  8. Σουρωμένα πια τα προσθέτω στο τηγάνι με τα έτοιμα υλικά και προσθέτω και το 1 φλ. ζεστό νερό.
  9. Ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά και τέλος πασπαλίζω με το μαϊντανό και την τριμμένη παρμεζάνα.
  10. Προαιρετικά προσθέτω κομμένα ντοματίνια, που δίνουν χρώμα.

20141230_0005 20141230_0006 20141230_0008 20141230_0012 20141230_0013

Καλή επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *