Συκώτι alla veneziana (Βενετία)

Στο ένα χέρι η βαλιτσούλα, στο άλλο το εισιτήριο για το check in. Στο πορτοφόλι προσεκτικά διπλωμένη η συνταγή  (risi e bisi), Ελ. Βενιζέλος, πρωινή πτήση, Marco Polo, λεωφορείο Νο 5, γέφυρα Καλατράβα. Εδω, σταματάνε όλα τα τροχοφόρα. Η καρδιά της πόλης μπροστά μας. Grand Canal. Σύντομη διαδρομή μέσα από τα δαιδαλώδη στενά σοκάκια, τις αμέτρητες γέφυρες και τα κανάλια. Επιτέλους στην Santa Croce 1235.

H νεαρή, φιλική Άννα μας περιμένει στο cozy και πολύ άνετο διαμέρισμα για δυο άτομα. Γίνονται οι συστάσεις, μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία του διαμερίσματος και τα κλειδιά. Και τότε είναι που της πετάω…” risi e bisi Anna? Ricetta antica tradizionale!”” Si, si, λέει η Άννα, ma risi e bisi e ricetta primavera”.
Ωχ σκέφτομαι, δίκιο έχει το κορίτσι, τα μπιζέλια (bisi)  είναι ανοιξιάτικα. Και τώρα; Τι γίνεται τώρα. Με αρακά κατεψυγμένο αποκλείεται. Η γλυκιά Άννα γελάει, καταλαβαίνει τον πόνο μου, καταλαβαίνει όμως και το σκεπτικό του blog και μου δίνει μια άλλη παραδοσιακή και πολύ πιο εύκολη συνταγή της όμορφης πόλης της. “Fegato alla venegiana, caro mio”. Τουτέστιν, μοσχαρίσιο συκώτι alla venegiana.
Μου εξηγεί τα της συνταγής με διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για τοπική, παλιά και πολύ νόστιμη συνταγή που τη βρίσκεις και σήμερα στις τρατορίες και φεύγει για να συνεχίσει τις δουλειές της.

SONY DSC

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη Βενετία, τη γοητευτική, μυθιστορηματική αυτή πόλη, συνώνυμη της τέχνης, της φινέτσας, της κουλτούρας και μιας αύρας που διατρέχει όλα τα σοκάκια, τις υδάτινες διαδρομές της με τις γόνδολες και τα vaporetti, τα κτίρια και τις απόκρυφες γωνιές της.

Όλη η πόλη μαζί με τα δεκάδες νησάκια της στη λιμνοθάλασσα, είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εδώ βεβαίως το γνωστό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στο Lido, εδώ και η Biennale 2019 που απλώνεται σε όλη την πόλη, με κυρίαρχους όμως χώρους, αυτόν της Αρσενάλε (τα ναυπηγεία) και των Ζαρντίνι που  διαρκεί ως τα τέλη Νοεμβρίου. Η παγκόσμια σύγχρονη τέχνη εδώ. Τα συνδυασμένα εισιτήρια πάντα χρήσιμα και πρακτικά για να μη χάνεις ώρες στις ουρές των ταμείων.

Η πόλη προσφέρει τα πάντα στον ενδιαφερόμενο ταξιδιώτη, όσο για τη γαστρονομία την Βενετίας, μιλούν όχι μόνο οι τρατορίες και τα μικρά στέκια που εύκολα και οικονομικά μπορείς να τσιμπήσεις κάτι, αλλά και η περίφημη ψαραγορά και η λαϊκή ντόπιων λαχανικών που έρχονται καθημερινά, φρέσκα φρέσκα απ’ τα πανέμορφα νησάκια που ανήκουν σ’ αυτό το δαντελένιο σύμπλεγμα της Βενετικής λιμνοθάλασσας.

Ώρα όμως για την συνταγή που μου έδωσε η Άννα και που τελευταία στιγμή με έκανε να αλλάξω τον προγραμματισμό μου, προς ένα πιο εύκολο και γευστικότατο Βενετσιάνικο πιάτο. Και για την ιστορία, την επομένη κιόλας και βγαίνοντας απ’ την Αρσενάλε, βρεθήκαμε σε μικρή τρατορία που στον κατάλογο της είχε, εκτός των άλλων τοπικών πιάτων και το Fegato alla venegiana. Όπως διαπίστωσα τις επόμενες μέρες το φαγητό αυτό υπάρχει και σε αρκετά άλλα εστιατόρια το οποίο συνήθως το σερβίρουν σκέτο ή με πολέντα ή πιο σπάνια με μακαρόνια.

Υλικά για 2 άτομα

  • 350-400 γρ. συκώτι
  • 2-3 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Μια κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβω το συκώτι σε λωρίδες και τα κρεμμύδια σε κυβάκια. Ρίχνω στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το βούτυρο, προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω καλά ώσπου να χρυσίσει αλλά όχι να καεί.

  • Προσθέτω τις λωρίδες του συκωτιού. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να γίνει. Όχι παραπάνω από 5-6 λεπτά. Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά τα δυο υλικά.

  • Αφήνω να μείνει μόνο με το λάδι, σβήνω με το κρασί, αφήνω λίγο ακόμα και το συκώτι είναι έτοιμο να σερβιριστεί όπως το προτιμάει ο καθένας.

  • Εμείς προτιμήσαμε να το φάμε μόνο με πράσινη σαλάτα. Απλό αλλά απίστευτα γευστικό και διαφορετικό πιάτο.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις

 



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *