Σύκο μαρμελάδα

Τι κάνεις όταν σου έρχονται απ’ τον κάτω όροφο μια πιατέλα γεμάτη μικρά λουκουμάκια;  Συγγνώμη συκαλάκια ήθελα να πω. Κατάλαβα τη γλύκα τους και μόνο που τα είδα και το επιβεβαίωσα όταν έφαγα μονομιάς πέντε συκαλάκια, κάποια και με τη φλούδα τους. “Σύκα από σπίτι” μου είπε η καλή μου Τασούλα δίνοντας μου την πιατέλα. “Βάλτα ψυγείο να τα απολαύσετε δροσερά”, είπε και έφυγε.
Και βεβαίως βεβαίως δεν τήρησα τη συμβουλή της. Έφαγα τα πέντε πρώτα και ώσπου να αποφασίσω τι θα κάνω τα υπόλοιπα… έφαγα άλλα πέντε. Πίστεψε με δεν είναι fake news.  True story είναι. Τέλος πάντων και επειδή αυτό το περίεργο καλοκαίρι και για να κατευνάσω τα νεύρα, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις ταχυπαλμίες και τις αϋπνίες μου, έφαγα πολλά σύκα, είπα να τα φτιάξω μια ωραία μαρμελάδα για να τα απολαμβάνω σε άλλη μορφή πια και τους επερχόμενους (νομίζω δύσκολους ακόμα) μήνες. Περιέχουν απίστευτα πολλά φυσικά ζάκχαρα, ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα ήπιο και φυσικό αγχολυτικό κατάλληλο για τις βροχερές και κρύες μέρες του χειμώνα.
Εδώ να πω ότι επειδή τα αγαπώ πολύ και θέλω να τα “βρίσκω” έστω και λίγο μέσα στη μαρμελάδα, απλώς δεν τα πολτοποίησα στη δεύτερη φάση του βρασίματος, όπως κάνω δηλαδή σε όλες τις άλλες μαρμελάδες μου. Λοιπόν και για να μην μακρηγορώ, κορίτσια κι’ αγόρια, κυρίες και κύριοι, μαγείρισσες και μη μαγείρισσες, τρέξτε στις λαϊκές, στα ΑΒ, στις φρουτεμπορικές, στους κήπους φίλων και συγγενών, μαζέψτε συκαλάκια του θεού και φτιάξτε αυτή την υπέροχη μαρμελάδα, πριν εξαφανιστούν από κλάρες δέντρων και πάγκων οπωροπωλών. Σας γλυκοσυκοφιλώ και επιμένω! Φτιάξτε αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα, ακόμα και για να την κεράσετε γιατί εγώ, συγγνώμη κιόλας… αλλά θα την απολαύσω όλη μόνη μου κρυφά και φανερά.

Υλικά

  • 650 γρ. καθαρισμένα σύκα
  • 500 γρ. ζάχαρη άσπρη
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 στικάκι κανέλα

Παρασκευή

  • Πλένω πολύ καλά τα σύκα, τα αφήνω μια ώρα σε νερόξυδο, τα βγάζω απ’ το νερό, τα στραγγίζω καλά, κόβω το κοτσανάκι τους και τα ξεφλουδίζω. Αν μερικά σύκα έχουν λεπτή φλούδα και δεν ξεκολλάει, απλώς την αφήνω.

  • Κόβω τα σύκα στα τέσσερα κομμάτια ή και μικρότερα.

  • Στρώνω την κατσαρόλα που θα τα βράσω με μια λεπτή στρώση ζάχαρης και μετά εναλλάξ σύκα και ζάχαρη.

  • Τα αφήνω τρεις ή και περισσότερες ώρες, ώσπου να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να λιώσει η ζάχαρη.

  • Τα βράζω 8 λεπτά απ’ την αρχική στιγμή βρασμού.  Τα αφήνω όλο το βράδυ ή ώσπου να κρυώσουν και τα ξαναβράζω βάζοντας μέσα την κανέλα και το χυμό απ’ το λεμόνι. Σ’ αυτή τη μαρμελάδα, επειδή μου αρέσει να βρίσκω και κομμάτια σύκου εδώ και κει, απλώς δεν τα πολτοποιώ όπως κάνω συνήθως στις μαρμελάδες. Βράζω περίπου άλλα 8 λεπτά ή ώσπου να δέσει η μαρμελάδα, η οποία δένει απίστευτα γρήγορα.

  • Την βάζω σε βαζάκια και… γλυκιά μας απόλαυση.

Καλή και γλυκιά επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *