Στήθος κοτόπουλο-κολοκύθια αβγολέμονο

Για την ακρίβεια το φαγητό εκτός από το στήθος κοτόπουλου, έχει και όλη την πλάτη του πτηνού. Το αποφάσισα την τελευταία στιγμή για να φτουρίσει. Τα δε κολοκύθια κατ’ ευθείαν από χωράφι του Λεωνιδίου, όπου τα αγόρασα απ’ τον γλυκούλη, ευτραφή και λιγομίλητο παραγωγή που βρίσκεται πάντα στη θέση του, πίσω απ’τον πάγκο του, πωλώντας τα φρεσκότατα λαχανικά του στους διερχόμενους οδηγούς με κατεύθυνση Πούλιθρα, Λεωνίδιο ή Λεωνίδιο, Πούλιθρα. Οι δε ντομάτες του, σφιχτές, ψιλόφλουδες, ψωμωμένες, σκέτο γλύκισμα. Αυτές όμως, ας τις αφήσουμε προς το παρόν για άλλη μαγειρική ανάρτηση.

Υλικά (για 4 πολύ καλές μερίδες)

  • Το στήθος και όλη την πλάτη από ένα κοτόπουλο
  • 4-5 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 1 ή 2 λεμόνια
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Πάπρικα
  • 1 κ.σ. γεμάτη πούδρα αποξηραμένων μανιταριών (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω καλά τα κολοκύθια, να τα κόψω σε κύβους, να τα στεγνώσω καλά, να τα λαδώσω και να τα ψήσω μόνο για 10-12 λεπτά στον αέρα για να πάρουν λίγο χρώμα και γεύση ψημένου και όχι νερόβραστου κολοκυθιού μέσα στο κοτόπουλο.

  • Καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.

  • Τα ρίχνω σε πλατιά κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω. Βάζω το στήθος και την πλάτη του κοτόπουλου. Σοτάρω καλά.

  • Ρίχνω στην κατσαρόλα νερό που το έχω βράσει, τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο, έχοντας διαλύσει μέσα στο νερό, το αλάτι, την πάπρικα και την πούδρα μανιταριών. Αφήνω να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
  • Όταν δω και ελέγξω ότι το κοτόπουλο μου έγινε τρυφερό, σκορπώ ανάμεσα του και προσεχτικά τα ψημένα κολοκύθια. Τα υγρά της κατσαρόλας έχουν λιγοστέψει πολύ. Τότε ρίχνω το σφηνάκι λευκό κρασί. Αφήνω τα κολοκυθάκια να βράσουν πάντα σε σιγανή φωτιά, γύρω στα 6-8 λεπτά, ώστε να πάρουν τη γεύση απ’ το κοτόπουλο.

  • Χτυπάω ένα κλασικό αβγολέμονο και όταν κλείσω τη φωτιά του φαγητού, το ρίχνω προσεχτικά πάνω απ’ τα κολοκυθάκια και το κοτόπουλο.
    Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο.

  • Σερβίρω το νοστιμότατο φαγητό μου με ένα μικρό στρογγυλό ψωμάκι (ελαφρώς μπαγιάτικο) το οποίο ψήνω στην τοστιέρα με βούτυρο, τυρί φέτα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο άνηθο.  Έτσι έχω ένα αρωματισμένο ψωμένιο τυροπιτάκι στα γρήγορα, αξιοποιώντας και το ψωμάκι μου.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Στήθος κοτόπουλο-κολοκύθια αβγολέμονο”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    Θα δοκιμάσω αυτήν τη συνταγή το συντομότερο δυνατό

    1. Και καλά θα κάνεις Φωτεινή, είναι πολύ γευστικό και εύκολο φαγητό. Θα αρέσει σε όλους στο σπίτι.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *