Στήθος κοτόπουλο ρολό το μεσογειακό

Το σχετικά άτονο και γευστικά ουδέτερο στήθος κοτόπουλου είναι ένας πρώτης τάξεως κομμάτι, που έχοντας το ως βάση και με τη βοήθεια βεβαίως άλλων υλικών, μπορούμε να φτιάξουμε εκπληκτικά και γευστικότατα φαγητά. Με αυτό το σκεπτικό, την εμπειρία μου, ελάχιστη φαντασία και καθημερινά, γνωστά υλικά στην κουζίνα, επιτρέψτε μου να πω, δημιούργησα αυτό το νόστιμο και εκλεκτό πιάτο. Οι φωτογραφίες άλλωστε μιλούν για το ζουμερό αποτέλεσμα. Δεν έχετε παρά να το φτιάξετε και να το απολαύσετε και εσείς με την παρέα σας. Υπενθύμιση. Η φρέσκια ρίγανη πάντα στην κουζίνα μας.

Υλικά

  • 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο
  • Γραβιέρα ήπιας γεύσης
  • Μερικές ντομάτες λιαστές
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • Μερικές ροδέλες πράσινης πιπεριάς
  • Φυλλαράκια από 2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μερικές οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσω κάθε στήθος στο κέντρο και κατά μήκος αυτού, χωρίς να το κόψω. Στη συνέχεια χαράσσω πάλι κάθε κομμάτι, δεξιά και αριστερά του κεντρικού μέρους, χωρίς να το κόψω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ανοίξω το στήθος σαν βεντάλια, ώστε μετά να το γεμίσω με τα υλικά μου. Με ένα χουδοχέρι χτυπώ απαλά το ανοιγμένο στήθος ώστε ελαφρώς το πάχος του να είναι ομοιόμορφο παντού. Αλατοπιπερώνω και τα αφήνω στην άκρη.

  • Βάζω στο γουδί τα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, 2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Χτυπάω με το γουδοχέρι ώστε να κάνω ένα άλειμμα με το οποίο θα καλύψω το στήθος.

     

  • Απλώνω το άλειμμα σκορδορίγανης στα 2 στήθη και τακτοποιώ σε κάθε άκρη τους και κατά μήκος αυτών, μερικές λιαστές ντομάτες, ροδέλες πιπεριάς και λεπτά μπαστουνάκια της γραβιέρας. Διπλώνω σφιχτά και προσεχτικά τα ρολά στήθους και τα στερεώνω με τις οδοντογλυφίδες.

  • Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο, αφήνω να κάψει, χωρίς να καπνίσει βεβαίως, και τοποθετώ τα δυο ρολάκια. Τα σοτάρω 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς και τα σβήνω με το κρασί. Βγάζω τα ρολάκια από το τηγάνι, τα τοποθετώ σε πυρεξάκι, έχω σβήσει το γκάζι ή το μάτι, και στο τηγάνι με το κρασί και τα ζουμιά απ’ τα στήθη προσθέτω 1 κ.γ. ή και λίγο παραπάνω αλεύρι. Ανακατεύω πολύ καλά 1-2 λεπτά ώστε να πήξει ελαφρώς η σάλτσα του κοτόπουλου. Περιχύνω με αυτήν τα δυο στήθη.

  • Σκεπάζω το πυρεξάκι μου με αλουμινόχαρτο και το βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί στους 220 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Όχι παραπάνω.

  • Βγάζω το πυρεξάκι από το φούρνο και σε ξύλο κοπής ακουμπώ τα δυο στήθη. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβω σε λοξές ροδέλες και τα τοποθετώ και πάλι μέσα στο πυρεξάκι με τη σάλτσα τους.

  • Τα σερβίρω ζεστά με ψημένα στην γκριλιέρα κρεμμύδια, κολοκυθάκια και πιτούλες πατάτας.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *