• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Γλυκά, Γλυκά Κουταλιού 4

Σταφύλι σουλτανίνα, γλυκό του κουταλιού

By Dimitra Cherouvim · On 01/09/2014

Παίρνουμε το σταφύλι απ’ τα χεράκια  της μικρής ωραίας Ελένης, το πλένουμε, βάζουμε τις ρώγες με ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα, τις βράζουμε και φτιάχνουμε ένα γλυκό του κουταλιού μούρλια!!!
Αχ, τι όμορφα, ανέμελα χρόνια αγαπημένη μου φίλη. Ήλιος, θάλασσα και τ’ αγόρι μου να μας φωτογραφίζει (δεκαετίες πίσω) σε όμορφη  παραλία της Νέας Μάκρη.

19730700-15-makriΕποχές που η μαμά φρόντιζε για όλα. Και συ πάντα να  βρίσκεις έτοιμο το νόστιμο φαγάκι της και κυρίως το πιο νόστιμο και λιγωτικό γλυκό της.  Εύκολο, γρήγορο, ζαχαρένιο και φρουτένιο μαζί, ήταν η πατέντα της, το σήμα κατατεθέν της  το γλυκό του κουταλιού.  Δεν υπήρχε καλοκαιρινό, φθινοπωρινό,  χειμωνιάτικο ή ανοιξιάτικο  φρούτο που να μην το έχω γευτεί σ ‘αυτή τη μορφή.  Πάντα φτιαγμένο με αγάπη, υπομονή, πολλή υπομονή και πάντα σε καζάνι λόχου για τις  απίστευτα μεγάλες ποσότητες.

Όταν κάποια στιγμή στην ηλικία των 20 (;) περίπου, φίλη μου είπε ότι πήρε ένα κιλό φράουλες για να φτιάξει γλυκό, στην κυριολεξία έπαθα σοκ. Ήμουνα απόλυτα σίγουρη ότι τα γλυκά αυτά γίνονται μόνο από 8 κιλά και πάνω. Μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια,  η πολυπληθής οικογένειά μου αποτελείτο από τα εξής τρία άτομα. Τη μαμά,  το μπαμπά (που δεν έτρωγε γλυκά) και εμένα.

“Μα να ρθει ένας ξένος, ένας συγγενής, να μην έχω κάτι να τον φιλέψω και να πέσουν τα μούτρα μου;”

Τα μεγάλα βάζα με τα γλυκά της πάνω στα ράφια σε παράταξη, σαν  στρατιωτάκια. Τα δεκάδες μικρότερα, κρυμμένα στα ντουλάπια της κουζίνας,  καθαρά και έτοιμα να γεμίσουν και να δοθούν σαν μικρό δώρο στο καθημερινό απογευματινό της καφέ.
Εμ πώς θα πήγαινε επίσκεψη  στη νύφη, στη συννυφάδα, στη κουμπάρα, στη γειτόνισσα; Με άδεια χέρια; Αυτό ήταν πράγμα ανεπίτρεπτο για τη Μαρίτσα, μια γυναίκα που η καταγωγή της έλκει  απ τη Μάκρη, τη σημερινή Νέα Μάκρη της Αττικής. Τη λεγόμενη Φετιγιέ (Fethiye) σήμερα, της Μικράς Ασίας.

Υλικά

  • 2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3  ξυλάκια  κανέλα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ξασπρισμένα αμύγδαλα

20140826_0007Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ με προσοχή τις ρώγες απ τα τσαμπιά.
  2. Τις πλένω καλά και τις βάζω σε βαριά κατσαρόλα.
  3. Από πάνω τους ρίχνω όλη τη ζάχαρη.
  4. Αφήνω τις ρώγες με τη ζάχαρη 2-3 ώρες, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύω για λίγο και απαλά.
  5. Κατόπιν τις βράζω 10 λεπτά, απ την αρχική στιγμή βρασμού.
  6. Σκεπάζω την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα. Το αφήνω όλο το βράδυ για να ηρεμήσει το γλυκό.
  7. Την επομένη ξαναβράζω σε σιγανή φωτιά το γλυκό,  τόσο όσο να δέσει το σιρόπι. Μπορεί και 20 λεπτά.
  8. Αν χρειαστεί ξαφρίζω το γλυκό, απ τον αφρό που μπορεί να δημιουργηθεί στη διάρκεια του βρασίματος.
  9. Τέλος και 1-2 λεπτά μόνο πριν κλείσω τη φωτιά, προσθέτω τα ξυλάκια κανέλας και τα αμύγδαλα.
  10. Γεμίζω καθαρά βάζα, και τα αφήνω ξεσκέπαστα για να κρυώσει το γλυκό.

20140826_0013 20140827_0003 20140828_0005Καλή επιτυχία

 

αμύγδαλοζάχαρηκανέλασταφύλι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Γλυκά

    Μπράουνις χριστουγεννιάτικα ελατάκια

  • Γλυκά Κουταλιού

    Μούρα γλυκό του κουταλιού

  • Γλυκά

    Μηλοτηγανίτες της παιδικής μου ηλικίας

4 Comments

  • ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ says: 11/09/2015 at 3:52 pm

    όλα γλύκα ειναι…

    Reply
  • Dimitra Cherouvim says: 11/09/2015 at 5:25 pm

    Ναι Ελένη, όπως τα λες! Όλο γλύκα είναι, ευχαριστώ!

    Reply
  • fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ says: 28/08/2020 at 4:19 pm

    Υπέροχη συγχαρητήρια! Θα την φτιάξω

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 28/08/2020 at 4:41 pm

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή, το σήμα κατατεθέν αυτό το γλυκό, του καλοκαιριού-φθινοπώρου.
      Να είσαι καλά και να την φτιάξεις.

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License