Σπαράγγια σαλάτα με φιστίκια Αιγίνης

Στη μάνα μου την κυρά Μαρίτσα την Μικρασιάτισσα, εκτός από το καλό φαγητό, της άρεσαν και τα λουλούδια. Τα λουλούδια της. Γλάστρες, γλαστράκια, ζαρντινιέρες και ο κήπος του παραθαλάσσιου εξοχικού των παιδικών μου χρόνων, πάντα όλα περιποιημένα και όλα στην εντέλεια σε κάθε εποχή του χρόνου. Από εκείνην έμαθα τους κατιφέδες, τις άσπρες μαργαρίτες, τις αγαπημένες φλογίτσες, τα μυρωδάτα γαρυφαλλάκια, τα γεράνια, τα πολύχρωμα πελαργόνια και βεβαίως όλες τις αρωματικές περικοκλάδες που κάλυπταν γύρω γύρω την περίφραξη του όμορφου κήπου μας.  Και εκεί ανάμεσα στις γλάστρες μας, πάντα να υπάρχει και μια, τοποθετημένη συνήθως σε κάποιο κούτσουρο και πιο ψηλά από τις άλλες, που το φυτό της να ξεχύνεται σαν καταπράσινος παράξενος καταρράχτης, με ένα αραχνοειδές φύλλωμα, που μου κινούσε πολύ την παιδική περιέργεια. Το όνομα του; Σπαράγγι το καλλωπιστικό.  Αργότερα, στην παιδική ηλικία ακόμα, σε κάποιες ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας σε κοντινό βουνό της περιοχής, μου έδειξε και την άγρια σπαραγγιά από την οποία και οι περίφημες τρυφερές κορφούλες, ιδανικές για σαλάτα ή για ομελέτα.

Αυτές λοιπόν τις γλυκές παιδικές αναμνήσεις, ήρθε να μου τις φέρει στην επιφάνεια, το “μπουκετάκι” σπαραγγιών που αγόρασα στη λαϊκή τις προάλλες, το οποίο χώρισα στα δύο ώστε να φτιάξω και τη σαλάτα τη σημερινή, αλλά και την ομελέτα που έρχεται σύντομα. Τα σπαράγγια που φύλαξα για την ομελέτα μου, τα διατηρώ τυλιγμένα σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο, ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους για την ώρα που θα αποφασίσω να τα χρησιμοποιήσω.

Υλικά 

  • 250 γρ. σπαράγγια. Φροντίζω να διαλέξω τα πιο λεπτά και βεβαίως τα πολύ φρέσκα.
  • 1 χούφτα αλμυρά φιστίκια Αιγίνης
  • Ελαιόλαδο
  • Το χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα πικάντικη με κόκκους σιναπιού
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβω περίπου το ένα τρίτο από το κάτω μέρος των κοτσανιών από τα σπαράγγια. Στα πιο χοντρά σπαράγγια αφαιρώ με το εργαλείο ξεφλουδίσματος (peeler) την εξωτερική φλούδα τους.
  2. Τα ρίχνω σε καυτό και καλά αλατισμένο νερό, σε φαρδιά κατσαρόλα  και τα βράζω περίπου για 4-5 λεπτά. Όχι παραπάνω. Τα σουρώνω, τα ξεβγάζω με κρύο νερό, τα στραγγίζω καλά και τα στεγνώνω ανάμεσα σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
  3. Ξεφλουδίζω και σπάω τα φιστίκια
  4. Χτυπάω σε ένα βαζάκι αρκετό ελαιόλαδο με το χυμό από μισό λεμόνι και 1 κ.γ. μουστάρδα.
  5. Τα τακτοποιώ στην πιατέλα μου, τα περιχύνω με το λαδολέμονο και τα πασπαλίζω με τα σπασμένα φιστίκια Αιγίνης. Πιο νόστιμη, φίνα και γκουρμέ σαλάτα εποχής δε γίνεται.

 

Comments

2 responses to “Σπαράγγια σαλάτα με φιστίκια Αιγίνης”

  1. ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!Ι

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Εγώ σε ευχαριστώ Φωτεινή μου!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *