Σπανοκοτυρόπιτα η μυρωδάτη

Ε, τώρα τι σχόλια να κάνεις και τι ιστορίες να διηγηθείς  για μια σπανακοτυρόπιτα και μάλιστα γευστικότατη και μυρωδάτη!Απλώς με το που βγαίνει από το φούρνο ζεστή και ζουμερή και χωρίς να περιμένεις το σωστό χρόνο που χρειάζεται για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ πριν στρώσεις τραπέζι, αρχίζεις και τσιμπολογάς… έτσι μωρέ για να δεις αν πέτυχε… αν δηλαδή η γέμιση έχει τη σωστή ποσότητα των μυρωδικών…  αν το φύλλο είναι τραγανό…. δικαιολογίες δηλαδή…  και φωνάζεις τελικά την οικογένεια να μαζευτεί για το μεσημεριανό πριν την ώρα του. Και οι άνθρωποι σου,  κοιτάζουν το ρολόι με απορία και ρωτούν.
_Καλά από τώρα θα φάμε? Νωρίς δεν είναι?
Και συ τι να πεις…
_Άντε παιδιά γιατί βρίσκομαι ήδη στο δεύτερο κομμάτι και τι θα φάω στο τραπέζι?!
Και για να μην τα πολυλογούμε και να πάμε κατ΄ευθείαν στο ψητό… ε, συγγνώμη στην σπανακοτυρόπιτα ήθελα να πω, φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε. Κι αν περισσέψουν κάποια κομμάτια, λέμε τώρα, απλά βάλτε τα στην κατάψυξη για επόμενη μέρα που θα πεθυμήσετε  λίγο απ΄αυτήν την πεντανόστιμη και μυρωδάτη πίτα.

spinach walfas_custom_props___popeye_s_spinach_by_grayfox5000-d5t3xf4spinach-ispanakwalfas_custom_props___popeye_s_spinach_by_grayfox5000-d5t3xf4

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι (αν βρείτε και κοντό ακόμα καλύτερα)
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο άνηθο και μάραθο
  • 2 αβγά
  • 400 γρμ. φέτα
  • 250-300 γρμ. τριμμένο κίτρινο τυρί, ότι έχετε ή ότι  θέλετε να αγοράσετε.
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά
  • 1 πακέτο φρέσκο φύλλο χοντρό για πίτες
  • Ελαιόλαδο
  • Παπαρουνόσπορο και σουσάμι για το πασπάλισμα της πίτας. (προαιρετικά)

20141122_0003 20141122_0007

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω, κόβω  και πλένω πολύ καλά το σπανάκι. Στο τελευταίο χέρι πλυσίματος το αφήνω για δέκα λεπτά σε νερόξυδο.
  2. Καθαρίζω, πλένω πολύ καλά όλα τα χορταρικά και τα ψιλοκόβω.
  3. Ετοιμάζω τα τυριά μου.
  4. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω το σπανάκι με πολύ λίγο νερό. Το αχνίζω 5 λεπτά για να πέσει ο όγκος του.
  5. Σουρώνω καλά και το βάζω στην κατσαρόλα που το έβρασα, για να ετοιμάσω τη γέμιση για την πίτα.
  6. Πρώτα ρίχνω τον τραχανά, όλα τα μυρωδικά, τα τυριά, τα δύο αβγά και λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αρχίζω να στρώνω την πίτα.
  8. Λαδώνω πολύ καλά ένα τετράγωνο μεγάλο ταψί φούρνου και στρώνω το πρώτο φύλλο. Το λαδώνω καλά και συνεχίζω με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Πέντε φύλλα στο σύνολο.
  9. Ρίχνω τη γέμιση στο τελευταίο πέμπτο φύλλο, τη στρώνω καλά και αρχίζω να βάζω τα φύλλα που θα την καλύψουν. Λαδώνω και αυτά πολύ καλά. Σύνολο πάλι πέντε. Χαράσσω την πίτα σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλω, ρίχνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίζω με παπαρουνόσπορο ανάμεικτο με σουσάμι.
  10. Ψήνω την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία ώρα οπωσδήποτε στη μεσαία σχάρα. Τα τελευταία 10 λεπτά, κατεβάζω το ταψί στον πάτο του φούρνου, ώστε να ψηθεί καλά και η βάση της πίτας.

20141122_0009 20141122_0013 20141122_0015 20141122_0017 20141122_0019 20141122_0023

Παρατήρηση

  • Δεν βάζω καθόλου αλάτι στην συγκεκριμένη πίτα, λόγω τυριών. Δική μου προτίμηση.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Σπανοκοτυρόπιτα η μυρωδάτη”

  1. cherouvim

    Πιθανότατα η καλύτερη σπανακόπιτα του κόσμου.

    1. Το καλύτερο σχόλιο του κόσμου!!!

Leave a Reply to cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *