Σπανακόρυζο με φινόκιο

spinach_notebook-rffd28884334c4b0fb82feac3b657f696_ambg4_8byvr_324Σπανάκι η σούπερ τροφή για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχει.

Κλασικό φαγητό το σπανακόρυζο, νόστιμη, εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση για το τραπέζι της οικογένειας.

Σκέφτηκα όμως να του δώσω μια πιο αρωματική νότα, προσθέτοντας ένα ολόκληρο φινόκιο σε φέτες που μαζί με τα αρκετά κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά προσδίδει στο τελικό μαγειρικό αποτέλεσμα μια πιο γεμάτη και γλυκιά γεύση.

Το σπανακόρυζο συνοδεύει ή συνοδεύεται εύκολα με πολλά πιάτα. Από αβγά τηγανιτά ή ομελέτα, μέχρι μπιφτέκια και μπριζολάκια χοιρινά. Αντί για ψωμί, τηγάνισα τις γνωστές μας πίτες για σουβλάκια,  μια καλή ελληνική φέτα και καλή μας όρεξη

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 500 γρ. σπανάκι, κατά προτίμηση κοντό
  • 1 ρίζα φινόκιο μεγαλούτσικη
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά
  • 1 μικρό μάτσο άνηθο
  • 1 φλ.τσ. ρύζι
  • 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

20150522_0001

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και πλένω πολύ καλά το σπανάκι.
  2. Καθαρίζω τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και τα κόβω σε φέτες.
  3. Πλένω, καθαρίζω από τυχόν βρώμικα σημεία το φινόκιο και το κόβω όλο σε φετούλες.
  4. Ψιλοκόβω τον άνηθο.
  5. Σε πλατιά κατσαρόλα βάζω μαζί τα κρεμμύδια, το φινόκιο και 1/2 φλ. ελαιόλαδο.
  6. Αλατίζω και τα σοτάρω για 5-6 λεπτά, ώσπου να γυαλίσουν και να πέσει ο όγκος τους.
  7. Συνεχίζω ρίχνοντας το καθαρό σπανάκι, περιμένω να πέσει ο όγκος του και τότε προσθέτω το ρύζι με 1 ποτήρι νερό ή και λίγο παραπάνω.
  8. Τα αφήνω να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου για 8-10 λεπτά.
  9. Τέλος και αφού κλείνω το μάτι της κουζίνας, πασπαλίζω με τον άνηθο, διορθώνω σε αλάτι, ελαιόλαδο και ρίχνω και το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι.

20150522_0006 20150522_0008 20150522_0012 20150522_0014 20150522_0015

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *