Σπανάκι με μύδια ή μύδια με σπανάκι

Ετοιμάζομαι που λες για το φαγητό της ημέρας. Σπανακόρυζο στο πρόγραμμα μου. Όλα τα χρειαζούμενα στον πάγκο μου, φρέσκα φρέσκα και λαχταριστά απ’ τη χθεσινή λαϊκή. Σπανάκι, κρεμμυδάκια, άνηθος. Ανοίγω το ντουλάπι να βγάλω και το ρύζι, να είναι όλα συγκεντρωμένα και να ξεκινήσω. Κοιτάζω δεξιά, κοιτάζω αριστερά στα ράφια, πουθενά το ρύζι. Δεν μπορεί σκέφτομαι κάπου αλλού το έχω χώσει. Αλλά και πάλι γιατί; Αφού εδώ και χρόνια έχω οργανώσει τα ράφια μου με ταμπελάκια για το που βρίσκεται το κάθε τι. Αλλού τα ζυμαρικά, αλλού τα ρύζια, αλλού τα μπαχαρικά, αλλού τα υλικά για τα γλυκά, αλλού οι διάφορες κονσέρβες.

20160323_0020.jpg_c+l

Βρε όλα τα κατέβασα, έκανα και στιγμιαία καθαριότητα, ούτε σακούλα βρήκα, ούτε κόκκο ρυζιού. Στην αρχή πανικοβάλλομαι, άσε που δεν βγαίνω για σούπερ μάρκετ με τίποτα. Ανοίγω το ψυγείο, ενώ τρέχει το μυαλό μου πως να κάνω το σπανάκι μου που το είχα κέφι και να το φτιάξω και να το φάω. Και βλέπω που λες Μαράκι μου τα μύδια κι αυτά χθεσινοαγορασμένα από τη λαϊκή. Λαμπερά, αστραφτερά, κατάμαυρα. Και η φλασιά ήρθε αστραπιαία. Γιατί όχι;! Σπανάκι με μύδια! Και το ομολογώ, τα έφτιαξα για πρώτη φορά και λέω και αλήθεια, πεντανόστιμα! Δεν λέω τίποτα περισσότερο, εξαφανίστηκαν, σκάρτη μια μερίδα για το βράδυ.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό μύδια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Άνηθο
  • 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20160323_0001

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω καλά το σπανάκι, να το πλύνω 3-4 χέρια και τέλος να το αφήσω σε ξυδόνερο για 10 λεπτά.
  • Όσο μένει το σπανάκι στο ξυδόνερο, καθαρίζω, πλένω και κόβω τα κρεμμυδάκια σε λοξές φετούλες. Τα αφήνω στην άκρη.

20160323_0005

  • Πλένω πολύ καλά τα μύδια, αφαιρώ το γενάκι τους και τα βράζω στο ζουμί τους, ώσπου να ανοίξουν καλά. Ξεχωρίζω την ψίχα από τα κελύφη τα στραγγίζω και τα αφήνω στην άκρη.

20160323_0008 20160323_0010

  • Σε πλατιά κατσαρόλα βάζω το σπανάκι και το αχνίζω ώσπου να πέσει ο όγκος του. Το μεταφέρω σε σουρωτήρι για να στραγγίσει καλά τα υγρά του.
  • Στην ίδια πλατιά κατσαρόλα σοτάρω καλά τα κρεμμυδάκια με μπόλικο ελαιόλαδο, προσθέτω την ψίχα από τα μύδια, τα σοτάρω και αυτά καλά και τα σβήνω με το κρασί.

20160323_0012 20160323_0014 20160323_0018

  • Αφήνω να βράσουν ώσπου να μείνουν με λίγα υγρά και προσθέτω το σπανάκι. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνω, αφήνω να βράσουν 5-6 λεπτά και  λίγο πριν κλείσω την εστία ρίχνω ψιλοκομμένα τα χοντρά μέρη του άνηθου.

20160323_0020

  • Σερβίρω με λεμόνι και επιπλέον άνηθο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *