Σκορδαλιά πατάτας-καρυδιών

Μαράκι σου έχω αποκλειστικότητα. Η 25η Μαρτίου πέρασε, του χρόνου πάλι, με τιμή και με δόξα. Έλα, έλα μη μου στεναχωριέσαι. Πίστεψε με, ο παστός, ξαλμυρισμένος, τηγανιτός, εθνικός μας μπακαλιάρος αλλά και η σκορδαλιά τρώγονται και την 26η Μαρτίου και την 26η Απριλίου, Ιουλίου, μη σου πω και τον καυτό Αύγουστο, στο παρά θιν αλός ταβερνείο που συχνάζεις τις μέρες της άδειας και της ξεκούρασης σου.

Κι’ αν λέω, αν σε πιάσει η προκοπή και θέλεις να τα φτιάξεις και συ σπίτι σου, ώστε να κάνεις την μέγιστη έκπληξη στον καλό σου, στρώσου φτιάξε την πατατοκαρυδοσκορδαλιά που σου προτείνω, τηγάνισε τον μπακαλιάρο σου, στην καλύτερη περίπτωση δώστον στη μαμά να στον τηγανίσει, στρώσε το τραπέζι, βάλε και την γαλανόλευκη, έτσι για ξεκάρφωμα, κρύο κρασί οπωσδήποτε και φώναξε τον Τάκη για σκορδάτες εκπλήξεις.

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 50-60 γρ. καρυδόψιχα (είναι περίπου μισό φλυτζάνι)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (απ’ το χωριό του Τάκη)
  • Ξύδι δυνατό (απ’ τα αμπέλια του Τάκη)
  • Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζω τις πατάτες να βράσουν.
  • Καθαρίζω τις σκελίδες του σκόρδου, βγάζω τις φύτρες. Σπάω και καθαρίζω και τα εξ Αλποχωρίου Φωκίδος και Βαρδουσίων καρύδια μου.
  • Τα βάζω όλα μαζί σε μικρό γρανιτένιο γουδί με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα κοπανάω καλά ώσπου να γίνουν μια όμορφη αλοιφή.
  • Προσθέτω στο γουδί μια πατάτα βρασμένη, κομμένη σε κομματάκια. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και ξαναχτυπάω όλα τα υλικά για να ομογενοιοποιηθούν.
  • Το τελικό μείγμα το προσθέτω στο μπολ με τις λιωμένες με πιρούνι πατάτες μου και ανακατεύω πολύ καλά, προσθέτοντας εναλλάξ ελαιόλαδο και ξύδι.
  • Σερβίρω με τον μπακαλιάρο ( ή με τις ψητές σαρδελίτσες που έφτιαξα σήμερα 26η Μαρτίου)… και χρόνια μας πολλά και γευστικά!

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *